Kód pojišťovny

Zdraví je dar

Ilustrační obrázek

Pro každého symbolizuje zdraví něco zcela jiného. Pro někoho to znamená, že nevynechá jediný pracovní den, pro jiné jsou normální běžné potíže, které nevyžadují další léčení. Zdraví však není pouze absence nemoci, ale představuje také určitou fyzickou a duševní svěžest a pocit pohody. Stále se zvyšuje počet nemocí, které tzv. akceptujeme (např. alergie, chřipka) a vážné nemoci, jako je např. cukrovka, srdeční potíže tolerujeme, proto, že se domníváme, že se jim nemůžeme vyhnout. Ještě stále malé procento lidí se zamýšlí nad tím, jak by se dalo těmto nemocem předejít nebo je alespoň zmírnit.

Jak posilovat své zdraví?

Nejvhodnější způsob, jak posilovat své zdraví, je dívat se na ně jako na talent vyžadující neustálý rozvoj a cvičení. Někteří lidé se narodí s malým talentem – mají slabý imunitní systém a jsou často nemocní a celý jejich život je v podstatě boj s nemocemi. Jiní se naopak rodí silní a navzdory všemu zůstávají po celý dlouhý život bez větších potíží. I když se většinová populace nachází někde mezi těmito dvěma extrémy, můžeme všichni udělat mnohé proto, aby se naše zdraví zlepšilo. Jestliže se již jednou rozhodneme a máme dostatečnou vnitřní motivaci, že zlepšíme naše zdraví, pak je to jednoduché. Základní pravidla jsou poměrně jednoduchá, a to dělat vše umírněně.

Dostatek energie

Jste dostatečně výkonní v průběhu dne? Nepodléháte snadno stresu? Máte ještě sílu na zábavu nebo se doma jen sesunete na postel? To jsou základní otázky, které úzce souvisí s našim zdravím, když nejsou součástí běžného vyšetření. Koncentrace, energie, výdrž, odolnost vůči každodennímu stresu, schopnost snadno odpočívat jsou všechno příznaky dobrého zdraví.

Optimismus

Mentální zdraví a optimistický životní pohled je součástí celkového zdraví a výživa může naši mysl velmi silně ovlivnit. Naše schopnost odolávat každodenním náporům a stresu má přímou souvislost s tím, jak se stravujeme a žijeme. Hodnotné potraviny, pravidelnost, pestrost ve výživě a nutričně vyvážená strava od dětství výrazně ovlivňuje také chování a hyperaktivitu dětí.

Zpomalení stárnutí

To jak rychle stárneme, závisí nejen na našich vrozených vlastnostech, ale také na našem rozdílném životním stylu. Jeden milovník tabákových výrobků dostane v 50 letech infarkt, jiný může v 70 letech běhat. Přesto však můžeme obecně konstatovat, že lidé, kteří se stravují zdravě, přiměřeně cvičí a vedou poměrně spokojený život, budou s velkou pravděpodobností stárnout pomaleji a budou si život daleko více užívat.

Stav fyzické kondice

Fyzická aktivita je v podstatě indikátorem zdraví. K tomu, abychom měli dobrou kondici, se nemusíme sportu věnovat extrémně. Postačí pouze pravidelná fyzická aktivita po dobu nejméně 30 minut. Mezi doporučené aktivity patří např. chůze, cyklistika, plavání.

Odolnost vůči nemocem

Toto je opravdu důležitý ukazatel opravdového zdraví. Naše odolnost se odvíjí od genetických dispozic a dále na ni musíme soustavně pracovat a posilovat ji kvalitní stravou. V současné době máme počítače, internet, mobilní telefony, létáme do dalekých krajů, ale v základních otázkách týkajících se vlastního zdraví naprosto selháváme. Chybí nám totiž selský rozum, pravdivé informace a dostatek sebekázně. Informace o výživě jsou často nesprávné, nudné a nesystémové nebo příliš jednostranné. To vše vede k nepravidelnosti ve stravě, přejídání, závislostem na různých výživových směrech nebo různých extrémech, které jsou ve výsledku naprosto škodlivé.

Vhodná strava

Vhodná strava by měla být součástí zdravého a plnohodnotného života a v žádném případě neplatí klišé, že „co je zdravé, je nechutné“. Je zapotřebí pochopit, že každý zodpovídá sám za sebe. Do organismu vstupují pomocí stravy chemické látky a lidské tělo je neustále zpracovává, přeměňuje a nervová soustava řídí stav výživy, jednotlivých orgánů a tkání. Z těchto důvodů je proto důležité správně a vyváženě jíst. Tělo pak dokáže stále regenerovat a v podstatě i omlazovat. A být co nejdéle fit a v kondici je jistě přání každého z nás. Výživa je tedy naše osobní léčba a čím méně přijmeme škodlivin, tím má tělo méně práce s jejich likvidací a nic nadbytečného se neukládá.

Potřeba vitaminů a minerálů

Lidský organismus potřebuje pro svůj život denní dávku vitaminů, minerálních látek a enzymů. Jsou v každém živém organismu, řídí a udržují životní funkce. Žádný člověk, žádné zvíře ani rostlina bez nich nemohou existovat, tak moc jsou pro život důležité.

Kosmetická akupunktura

Kosmetická akupunktura byla praktikována již v dávné minulosti a k ošetření pleti přistupuje zcela komplexně. Terapeut nejprve provede celkovou anamnézu a diagnostiku fyzického stavu a následně se zaměřuje na problematické partie v obličeji (např. povadlá pleť, dvojitá brada, tmavé kruhy pod očima apod.). Za pomocí akupunktury, bylinné léčby a vhodné stravy,  můžeme řešit také problémy s akné, celulitidou, padáním vlasů apod. Vzhledem k tomu, že tradiční čínská medicína (TČM) se nezabývá pouze povrchovými problémy, ale přistupuje k léčbě komplexně, včetně příčina vzniklé nerovnováhy, pomáhá dosáhnout celkové harmonie těla, vnitřního klidu a spokojenosti, což se následně projeví také n vzhledu obličeje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.