Kód pojišťovny

Vyhlaste válku stresu

Ilustrační obrázek

Stres je přirozenou reakcí organismu na vnější podněty, je-li ho ale příliš, může nám dost uškodit. Stres může být akutní, způsobí ho nenadálý „rychlý“ pracovní úkol, nebo chronický, za nímž může stát neuspokojivý partnerský život, přetíženost a nespokojenost v práci.

Jedním z největších stresorů je práce. Budeme-li do práce chodit s pocitem marnosti a zbytečnosti, nemůžeme podat dobrý výkon. Pokud nás činnost naplňuje, baví, a máme-li za ni adekvátní odměnu, bude to znát jak na našem výsledku, tak na naší psychice. Pokud má pro nás práce smysl a věříme tomu, co děláme, budeme odolnější , vytrvalejší a stresu se vyhneme.

Často neumíme odříci něčí náročný požadavek, když máme své práce dost. Buď se chceme zavděčit nebo se bojíme, že když někoho nebo něco odmítneme, dostaneme se do nemilosti. Bohužel – důsledkem pak mohou být neurotické příznaky – strach, třes, nespavost, nechutenství, úzkost. Proto se řiďte svou intuicí a nebojte se odmítnout. Neduste v sobě nespokojenost a naučte se oddělovat podstatné od nedůležitého, určit si své limity a nepřekračovat je, uskutečňovat  své potřeby a zdravě se ohradit vůči tomu, co nechcete.
Jste-li zahlceni vlastní prací, nemusíte mít pocit viny z toho, že kolegovi odmítnete pomoci v plnění jeho úkolu. Důležité je si vždy vše vyříkat a najít způsob řešení, který bude vyhovovat oběma stranám. Pokud to nedokážete, připravte se na to, že úkolů, které k vám dojdou, bude přibývat, kolegové si totiž velmi rychle všimnou, že si to k vám mohou dovolit.

Tělo si řekne, kdy má dost

Tělo je zrcadlem naší mysli. Například při dlouhodobém přetěžování si můžeme způsobit takzvanou únavovou zlomeninu nebo jiný úraz, který paradoxně tělu umožní tolik potřebný odpočinek.
Dnešní doba je uspěchaná a s orientací na cíl a výkon, takže zapomínáme na čas nutný k odpočinku. Jsou lidé, kteří pracují i dvanáct hodin denně pět dní v týdnu. Právě oni by si měli tuto závažnou situaci uvědomit a vyvažovat pracovní složku tou mimopracovní, věnovat se rodině, sportu, vyjet si na hory. Každý totiž můžeme sklouznout k opojení pracovním úspěchem, který se ale může zvrtnout a my si akorát přivodíme nemoc.

Až 40 % lidí zahání stres přejídáním a konzumací nezdravých potravin. To v těle spouští fyziologické změny, po nichž se stres ještě více prohlubuje. Dochází k úbytku svalové hmoty, rozvoji stresových hormonů ničících cévy, srdce, mozek. Vznikají poruchy imunitního systému, může dojít k rozvoji inzulinové rezistence a cukrovky, ale také ke vzniku zhoubných onemocnění.

Stres lze naopak eliminovat pomocí potravin, ale takových, které vyvolávají dobrou náladu. Dopřejte si čokoládu minimálně s 90 % kakaové hmoty. Studie prokazují, že lidé konzumující antioxidanty v této čokoládě jsou klidnější a vyrovnanější. Hořká čokoláda zlepšuje náladu a zbavuje napětí a úzkosti. Antistresově působí i potraviny s větším množstvím kvalitních bílkovin, jako jsou vejce, kozí sýr, hrst nesolených makadamových, pekanových nebo para ořechů či mandlí, protože pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což má vliv na tvorbu energie i na náladu. Tu zlepší i ovocné a zeleninové šťávy s konopným práškem, banány, oolong čaj, omega-3 mastné kyseliny a fermentované potraviny (kysané zelí, nakládaná zelenina).

Antidepresivní účinky jsou připisovány i kávě, která v mozku spouští mechanismus aktivující kmenové buňky, které produkují nové neurony. Doporučuje se pít za den maximálně dva šálky a pouze odrůdu 100% arabica, která má třikrát méně kofeinu než odrůda robusta a nezatěžuje tolik srdce.

Vřele doporučovanou relaxací je jóga. Již po několika lekcích na sobě lidé začnou pozorovat pozitivní změny. Jóga má okamžitý vliv na genovou expresi imunitních buněk, což znamená, že se posiluje obranyschopnost těla a zlepšuje se celkový zdravotní stav. Jóga je vhodná pro kohokoliv a dá se cvičit kdekoliv. Cvičení jógy můžete podpořit vhodně zvolenými bylinnými čaji, vitaminy a aromaterapií.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.