Kód pojišťovny

Zpevněte kosti s vitaminem D

Ilustrační obrázek

Vitamin D byl dlouhou dobu spojován především s informací, že vzniká v kůži vlivem slunečního záření a není potřeba ho proto doplňovat. Ve skutečnosti se jeho nedostatek objevuje poměrně často. Někdy je také nazýván jako „sluneční vitamin“. Vitamin D je důležitý nejen pro zdraví kostí, ale také pro naši imunitu, zdravé srdce a ochranu před vznikem rakoviny. Vitamin D patří mezi vitaminy, které jsou rozpustné v tucích a vytváří dohromady pět účinných látek, z kterých nejúčinnější je vitamin D2.

Základní funkce vitaminu D

Mezi hlavní funkce vitaminu D patří regulace hladiny vápníku a fosforu v krvi, čímž pomáhá při stavbě kostí a zubů a působí proti osteomalácii a osteoporóze. Pokud organismus nemá dostatečné množství vitaminu D tak nemůže vstřebávat z potravy ani potravinových doplňků dostatečné množství vápníku.  V případě nízkých hodnot vápníku v krvi, tělo odebírá vápník z kostí, čímž pokrývá potřebu minerálu pro svaly srdce a nervy. Při svitu slunce se tento vitamin shromažďuje v těle až do zimy a v jejím průběhu jsou tyto zásoby spotřebovány a zjara je nahromaděné množství vitaminu opět vyčerpáno. V tomto období je také organismus náchylný ke zlomeninám.

Zdravé srdce a imunita

Jestliže trpíme na podzim a v zimě častými a opakovanými virózami, měli bychom uvažovat také o doplnění vitaminu D3, protože ten ovlivňuje aktivitu důležitých imunitních buněk, především makrofágů, T-buněk a dentritických buněk. Dále užíváním tohoto vitaminu výrazně prospějeme svému srdci a cévám. Nízké hladiny vitaminu D byly prokázány u dalších kardiovaskulárních nemocí, např. u anginy pectoris nebo mozkové mrtvice.

Roztroušená skleróza

Vhledem ke svému epigenetickému působení představuje vitamin D velkou naději pro jedince s roztroušenou sklerózou. V procesu tzv. demyelinizace (narušení obalu nervových vláken), se významnou měrou podílí právě epigenetické mechanismy, které vitamin D ovlivňuje. Na užívání vitaminu D bychom také měli myslet u diabetiků, protože dokáže ovlivnit hladinu glukózy v krvi, vylučování inzulinu i zánětlivé procesy ve slinivce břišní, které se vznikem cukrovky souvisejí.

Formy vitaminu D

Vitamin D se v tkáních vyskytuje v několika formách: v tkáních živočichů a jejich produktech  (např. ve vejcích) se vyskytuje vitamin D3. V rostlinných zdrojích najdeme vitamin D2. Účinky těchto forem jsou v podstatě stejné, liší se pouze v tom, že vitamin D2 je pro organismus hůře vstřebatelný a využitelný než vitamin D3. Vitamin D můžeme získat jako samostatný doplněk v tobolkách, tabletách, kapslích v podobě rybího tuku. Často je také podáván v kombinacích společně s vitaminem A.

Ženy v menopauze

Užívání vitaminu D3 je podstatné pro ženy v menopauze, kdy z důvodu hormonálních změn stoupá riziko osteoporózy, ale také pro nastávající matky.  V případě, že by tato riziková skupina trpěla nedostatkem vitaminu D, dojde k negativnímu růstu kostí dítěte v prvních letech života.

Nádorové bujení

Podle současných výzkumů bylo prokázáno, že vitamin D má schopnost ovlivnit tři důležité chemické reakce a rozhoduje o tom, které z našich genů se projeví a které ne. Některé geny zejména ty strukturní, rozhodující např. o barvě vlasů, pochopitelně neovlivní. Tím, že se váže přímo na receptory v buněčném jádře, však může zapnout nebo vypnout geny, které řídí procesy související se vznikem rakoviny a dalších závažných onemocnění.

Užívání vápníku nestačí

Je chronicky známá skutečnost, že kosti potřebují vápník. Současně je však nutné zajistit, aby naše tělo tento minerál z trávicího traktu vstřebalo, dokázalo zabudovat do kostí a omezilo jeho vylučování ledvinami. Vitamin D ovlivňuje produkci speciální bílkoviny, která má na starosti vstřebávání vápníku ze střev do krve, ovlivňuje jeho vstřebávání v ledvinách a pomáhá aktivovat kostní buňky jménem osteoklasty, které umožňují přestavbu kostní hmoty. Současně dochází k ovlivnění vstřebávání důležitého minerálu – fosforu.

Doporučené dávkování

Odborníci doporučují pro dospělé 5 mcg, těhotným a kojícím ženám 10 mcg. Jako léčebná dávka se doporučuje až 25 mcg denně. Osobám starším 50 let se doporučuje vyšší dávkování, aby se zabránilo demineralizaci kosti. Je prokázáno, že patnáctiminutové slunění třikrát týdně dokáže doplnit vitamin D, který organismus potřebuje. Schopnost těla tvořit vitamin klesá s věkem a v severských zemích a v zimě je nedostatek slunečního záření.

Nedostatek a nadbytek vitaminu D

Nedostatek vitaminu D může u dětí vyvolat křivici, chorobné oslabení kostí, vypadávání zubů, uvolněnost dásní, nervové poruchy, poruchy spánku. U dospělých se může mimojitých potíží prohloubit svalová slabost, průjem a zvýšená nervozita. Velké dávky z potravinových doplňků mohou působit při dlouhodobém užívání potíže, protože přebytek se z těla nevylučuje a mohou se objevit bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu, žízeň, nevolnost a zvracení. Nadměrným sluněním k nadbytku vitaminu D nemůže dojít, protože organismus se dokáže přebytečného vitaminu D ze slunečního záření zbavit.

V kuchyni

Zejména v zimních obdobích bychom se měli snažit náš jídelníček o vitamin D obohatit v podobě ryb a rybích výrobků. Za vhodný zdroj se počítá zejména losos.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.