Kód pojišťovny

Objevte kurkumu

Ilustrační obrázek

Kurkuma se řadí mezi hojně využívané rostliny tradiční medicíny a do Evropy se dostala již ve starověku díky arabskému obchodu. Mezi nejrozšířenější druhy patří kurkuma dlouhá, což je vytrvalá bylina patřící do čeledi zázvorovitých.  Je tvořena z hliznatého článkovaného oddenku, z něhož vyrůstají jak listy, tak i kořeny, které bývají na svých koncích ztloustlé. Listy jsou dlouze řapíkaté, široce kopinaté a jsou dlouhé až 50 cm. Stvol je vysoký 15 cm a je zakončený hustým klasem bledě žlutých květů. Z jihovýchodní Asie pocházejí také další druhy, např. se jedná o kurkumu citvárovou s masitými oddenky, která se používá zejména v Číně pro své posilující účinky. Dále je známá tzv. javanská kurkuma používající k léčbě žlučníku a jater.

Jaké jsou léčebné účinky?

Z pohledu tradiční čínské medicíny má kurkuma mnoho léčebných účinků. Stimuluje krevní oběh, rozpouští krevní stáze (výrazné zpomalení nebo zastavení  oběhu tekutin v organismu nebo jeho částech , zprůchodňuje dráhy, pomáhá tlumit bolesti a snižuje hladinu tuku v krvi. Kurkumu bychom však neměli užívat v období těhotenství. Léčebné účinky mají zejména látky curcuminoidy, a to nejvíce curcumim, který působí proti většině civilizačních chorob. Chrání před volnými radikály, je silný antioxidant, mnohem silnější než vitamin C a E. Má antivirové, antibakteriální a antifungicidní účinky. Pomáhá léčit zažívací soustavu, protože potlačuje diabetes 2. typu, chrání játra proti poškození, zvyšuje vylučování žluči. Omezuje záněty a křeče žlučníku, proto j e kurkuma vhodná k užívání při žlučových kamenech a zánětech. Kurkuma také pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu v organismu, působí na revmatoidní artritidu.

Ovlivnění zažívání a mozkové činnosti

Kurkuma stimuluje chuť k jídlu i trávení a enzymatickou činnost pankreatu a omezuje hnilobné procesy v zažívacím traktu, má protizánětlivé účinky a působí také proti parazitům. Doporučuje se používat při bolestech břicha a nadýmání, bolestech v krku a bolestech zubů. Dále zlepšuje mozkovou činnost , omezuje rozvoj Alzheimerovy choroby, při které dochází v mozku k tvorbě tzv. senilních plátů, jejichž podstatou jsou shluky molekul peptidů. Zevně se kurkuma aplikuje na hnisavé záněty spojivek, nehojící se vředy, lišej a různá poranění, protože je cenná pro své desinfekční schopnosti

Použití v kuchyni

Oddenky kurkumy se používají jako koření k přípravě ostrých omáček, hořčice a jsou jednou z hlavních součástí kari koření, worcestrových omáček a řady dalších kořenových směsí. Kurkuma se používá k barvení másla, sýrů, hořčice i dalších potravinářských výrobků a likérů. Kurkumu můžeme koupit jak v čerstvém, tak i sušeném stavu a na trhu ji najdeme celé nebo rozemleté na prášek. V Anglii a USA se kurkuma používá do majonéz, pomazánek a rybích salátů nebo při grilování drůbeže. A vepřového masa.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.