Kód pojišťovny

Aromamasáž

Ilustrační obrázek

Využívá léčebných účinků éterických olejů na fyzickou i duševní oblast člověka. Tato masáž je mezi klienty velice oblíbená pro svůj harmonizující účinek. Pomocí různých typů éterických olejů můžeme řešit také problémy s klouby, pokožkou nebo psychikou. Masér musí znát přesné indikace různých olejů, jejich účinky a případné kontraindikace. Čich patří k jednomu z pěti základních smyslů a složí nám k rozeznávání chemických látek, které jsou volně rozpuštěny ve vzduchu. Následný vjem se nazývá vůně a je až neuvěřitelné, že čichové buňky jsou schopny rozeznat na 1000 různých podnětů. Samozřejmě, že všechny vůně nám příjemné nejsou, a tak rozlišujeme také velkou skupinu pachů. Čich patří zázrakem k nejvyužívanějším smyslům a v určitém vývojovém období patří dokonce k těm nejvyužívanějším.

Vnímání čichových vjemů

Vnímání čichových vjemů není u každého jedince stejné.  Ženy mají údajně vyvinutější a citlivější čich než muži, a to zejména během ovulační části menstruačního cyklu. Kuřáci mají naopak citlivost vůči pachům a vůním sníženou. Se vzrůstajícím pocitem hladu dochází k zesilování čichu. Bylo zjištěno, že pokud jsou čichové receptory stimulovány několik minut, dochází k tomu, že mozek je přestane vnímat.

Sídlo čichových buněk

Čichové buňky sídlí v malé oblasti sliznice nosu u horní části dutiny nosní. Jedna smyslová buňka obsahuje jeden receptor, který je citlivý na skupinu látek s podobnou strukturou.  Součástí tohoto čichového epitelu jsou buňky, které tvoří hlen, který pomáhá čistit sliznice.  V období vyšší koncentrace pylů se však může stát, že je hlenu málo, nebo naopak příliš.  Pak může dojít k silnému podráždění čichových buněk a vyvolání přirozeného kýchacího reflexu, který má za úkol odstranit zdroj podráždění a zachovat tak průchodnost dýchacích cest.

Podvodní masáž

Je součást hydroterapie a provádí ve speciální vaně za pomocí trysky. Tato masáž je vhodná pro sportovce po sportovním výkonu, protože působí do hloubky na unavené svalstvo. Teplota vody je příjemná 37-38°C  a tlak z trysky působí postupně pomocí krouživých pohybů na celé tělo. Tato masáž se doporučuje také u chronických zánětlivých onemocnění kloubů, páteře, poruch prokrvení, k utlumení bolestivých stavů a posílení imunitních procesů v organismu. Následně po skončení podvodní masáže by měl být proveden suchý zábal. Podvodní masáž je součást lázeňských procedur nebo rehabilitačních zařízení.

Hedvábná pokožka

Po stresovém dni nebo v zimě je celková koupel něco jako malý wellness. Tradice odpočívat v lázni je stará již více než 2000 let. Koupelové minerální soli pomáhají pokožku nejen vyživit, ale přispívají také k léčení pohybového aparátu a kostí.

Ledové koupele

Léčebné a preventivní aplikace ledových koupelí je u nás spojena s bavorským katolickým farářem Sebastianem Kneippem. Studené koupele aplikovali již Skytové, Řekové nebo Římané. V různých obdobích upadaly do zapomnění a potom opět nabývaly na své oblibě. V současnosti se ledové koupele stávají součástí regenerace sportovců. Voda v koupeli dosahuje 15 °C a koupel by se měla aplikovat po fyzické zátěži.

Slané koupele

Slané koupele se doporučují jako jedna z forem detoxikace organismu. Ve vaně slané vody buňky vylučují vodu a snaží se tak zředit okolní prostředí, vyrovnat osmotický tlak.  Společně s vodou však odcházejí také toxiny, látky, které zatěžují o organismus. K této formě očisty je využíván celý povrch těla a organismus je čištěn bez většího výdeje energie.  Slanou koupel si připravíme tak, že ve vaně rozpustíme 2 kg nejlépe mořské soli.  Pak dopustíme vodu tak, abychom mohli být v průběhu koupele co nejvíce ponoření a slaný roztok mohl působit na co největší plochu pokožky. Vodu ve vaně promícháme, ulehneme do ní a setrváme v ní půl hodiny. Očistu můžeme ještě znásobit břišním dýcháním. Po koupeli se opláchneme pod sprchou od soli a z vany vstáváme pomalu. Dále se doporučuje setrvat v suchém zábalu a odpočívat nejméně 20 minut. Slaná koupel je také vhodným prostředkem k odkyselení organismu.

Co obsahuje mořská sůl?

V mořské soli můžeme nalézt velké množství stopových prvků a minerálů, např. vápník, sodík, hořčík, draslík, jod, brom, železo. Tyto minerály přispívají k lepšímu prokrvení, vyčištění a vyživení pokožky a po proniknutí hlouběji do tkání dochází k stimulaci látkové výměny a aktivaci oběhového systému.

Epsomská sůl

Jedná se o heptahydrát síranu hořečnatého, lékárenské označení zní Magnesium sulfuricum. Síran hořečnatý se nejlépe vstřebává kůží v koupeli.  Na jednu vanu potřebujeme na každých 25 kilo tělesné váhy půl sklenice, tedy 100 ml, epsomské soli. Pro efektivnější působení koupele na pokožku můžeme přidat také 100 ml olivového oleje. Tato koupel by se měla provádět po dobu 45 minut.  Hořská sůl se tradičně používá při léčení bolestivých stavů, ke zmírnění stresu a obnovení rovnováhy p H těla, zmírnění akutních stavů dny a snížení otoků. Koupel není vhodná pro jedince s nízkým tlakem a těhotné ženy. Jestliže nemáme čas na celkovou koupel, doporučuje se alespoň provádět koupele chodidel při sníženém množství soli. Hořčík je v těle důležitý pro tři sta enzymatických procesů a dokáže zmírnit záněty v těle i bolesti kloubů a zvyšovat průtok krve a okysličení celého těla.  Síra ovlivňuje regeneraci poškozených kloubních tkání, nervových buněk i pokožky. Po koupeli nesmíme zapomenout na suchý zábal a tolik potřebný odpočinek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.