Kód pojišťovny

Zdraví od včel

Ilustrační obrázek

Léčení včelími produkty (apiterapie) patří mezi metody holistické medicíny. Ta se dívá na člověka jako na jedinečný celek nejen z pohledu jeho fyzické stránky, ale též psychiky i jeho životních osudů. V úvahu bere také životní prostředí, ve kterém člověk žije.
Med, propolis, mateří kašička, včelí pyl, vosk a také včelí jed mohou přirozeně a zcela nenásilně pomoci od řady zdravotních problémů.
Včelí produkty patří mezi přírodní biologicky aktivní látky pomáhající budovat a posilovat imunitní systém. Mají širokospektrální účinky: antibakteriální, antivirové, protiplísňové a protizánětlivé, navíc jsou bez nežádoucích vedlejších účinků (vyjma rizika alergické reakce). Je v nich zastoupeno komplexní vyvážené složení minerálů i vitaminů a podle nejnovějších výzkumů se podílejí na likvidaci volných radikálů nebezpečných pro vznik novotvarů.

Proč saháme po medu?

Med doporučoval proti mnoha nemocem a jako univerzální protijed už Hippokrates. Med byl odpradávna považován za pokrm bohů či také jako zdroj nesmrtelnosti a krásy.
Med má dezinfekční účinky, omezuje růst bakterií, zároveň vyplavuje hnis a cizorodé látky z rány a podporuje její  rychlé uzavření (často nevznikne ani jizva), působí tedy jako bioobvaz. Pro tento účel se využívá při léčení popálenin nebo při proleženinách. Vnitřně užívaný pomáhá čistit krev  a odstraňuje zánětlivé procesy v těle.

Med představuje rychlý přísun energie, užíváme ho při prochladnutí v nevlídném počasí, po náročném fyzickém či psychickém výkonu, při nervozitě nebo strachu. Obsahuje mnoho minerálních látek, snadno vstřebatelné železo, jež zvyšuje hodnoty hemoglobinu v organismu. Máte-li málo železa, med vám může pomoci. Užívá se v nápojích, kaši, jogurtu nebo jen tak ze lžičky.
Med má vliv na léčení žaludečních a dvanácterníkových vředů, výrazně ovlivňuje také léčbu srdečních chorob a vysokého krevního tlaku. Je také osvědčeným lékem při onemocnění horních cest dýchacích, na něž se často užívá směs medu s cibulovou šťávou.

Med snižuje toxické působení kávy, alkoholu nebo silného čaje. Má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Jedna lžička medu před spaním uvolní psychiku a snadněji usnete. Med zároveň harmonizuje trávicí trakt a je přírodním afrodiziakem. Obsahuje velké množství hořčíku, proto jej lze využít při svalových křečích.

Léčivý propolis

Propolis je směsí  pryskyřičných látek (kterou včely sbírají a dále zpracovávají), včelího vosku a éterických olejů. Včely tuto směs používají jako tmel, kterým zpevňují strukturu úlu a jeho trhliny, jako ochranu před chladem a také proti bakteriím, virům a plísním.

Propolis má účinky baktericidní (ničí a usmrcuje bakterie), bakteriostatické (brzdí růst bakterií), lokálně anestetické (tlumí citlivost a bolest), antivirové, antimykotické (zastavuje růst některých plísní a ničí je, antiflogistické (je silně protizánětlivý) a je dermatoplastický –podporuje hojení ran. Působí na řadu bakterií: Bacillus subtilis, bakterie salmonely, streptokoky, stafylokoky a jiné patogenní i nepatogenní organismy.

Před prvním použitím propolisové tinktury je důležité provést zkoušku, zda nebudeme reagovat přecitlivěle. Větřeme trochu tekutiny do kůže na vnitřní straně zápěstí a necháme uschnout. Objeví-li se do hodiny zarudnutí, pupínky či jiná nečekaná reakce, není vhodné propolis užívat.

Nebojte se včelího pylu

Pyl v ovzduší a včelí pyl jsou dvě naprosto odlišné věci. Na pyl v ovzduší bude reagovat asi 15 procent lidí, kdežto včelí pyl vyvolává alergickou reakci asi jen u 0,5% lidí. Pravidelné užívání 10 až 30 g sušeného včelího pylu denně významně posiluje imunitní systém. Pyl obsahuje ohromné množství vitaminů skupiny B a živiny, které obnovují fyzickou sílu, pomáhají při klimakterických potížích, stimulují myšlenkovou aktivitu a zabraňují únavě.
Včelí pyl je vhodný pro pacienty se žaludečními a trávicími problémy, využívá se při léčbě bolestí hlavy nebo bušení srdce, při psychické labilitě a podrážděnosti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.