Kód pojišťovny

Letní ovoce jako lék

Ilustrační obrázek

Ovoce ve své pestrosti a různorodosti patří mezi vynikající zdroje ochranných látek a zabezpečuje celý komplex vitaminů, minerálních látek, vlákniny a mnohé vitální složky, které jsou pro náš organismus důležité. Odborníci doporučují konzumovat zejména sezónní a místní ovoce, protože je našemu tělu daleko bližší.

Třešně a višně

Třešně a višně jsou pro náš prospěšné zejména tím, že obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, organické kyseliny, pektin, železo, fosfor, vápník , draslík a zejména jód. Plody pozitivně ovlivňují činnost jater, ledvin,a střev. Dále jsou nápomocné při dně, protože zvyšují vylučování kyseliny močové. S ohledem na vysoký obsah jodu se třešně i višně hodí pro osoby s poruchami štítné žlázy. Výživoví terapeuté doporučují ve vybraných případech třešňovou kůru jako vynikající přírodní prostředek k regulaci trávení a detoxikaci. Šťáva z višní je vynikajícím ochlazujícím nápojem při horečkách a stimuluje imunitní systém.

Rybíz

Černý rybíz je velmi bohatý na vitamin C. Barvivo rybízu obsahuje karoten, z kterého se při látkové přeměně vytváří vitamin A. Ten je důležitý pro silnou obranyschopnost těla. Dále se podíl na ochraně sliznice v těle, ale také stimuluje látkovou výměnu v buňkách.  Toto ovoce obsahuje také dost niacinu (vitamin B3), který je prospěšný zdravým nervům, kyselinu pantotenovou (vitamin B5), pro krásu pokožky, vlasy, nehty a dýchání buněk. Dále rybíz obsahuje vápník, draslík )odvodňuje a přenáší živiny), železo, hořčík, mangan. Černý rybíz obsahuje také velké množství rutinu, který je nezbytný pro zdravé, silné a pružné cévní stěny. Šťáva z rybízu pomáhá zvyšovat elasticitu cév a působí tak proti chrapotu a kašli a působí močopudně. Prospěšné jsou také listy, které působí proti průjmům a diureticky a stimulují také metabolismus. Odvar z kořene černého rybízu je vynikajícím lékem na zánět jater.

Angrešt

Slupka angreštu je bohatá na hodnotné vícenásobné nenasycené mastné kyseliny a vlákniny, především pektin. Angrešt odčerpává kořeny z půdy hořčík a mangan, ukládá si je v dužině, dále obsahuje draslík, zinek (působí na imunitu, vlasy, nehty) a křemík (zlepšuje vzhled pokožky). Dužina angreštu obsahuje mnoho vitaminů skupiny A (podporuje silnou imunitu organismu), chrání všechny sliznice a posiluje buňky, pyridoxinu – vitaminu B (činnost srdce, nervů), biotin (zdravá kůže), vitamin C (silná imunita) a mnoho ovocných kyselin.

Borůvky

Borůvky obsahují rostlinné barvivo antokyan, které chrání rostlinné i lidské buňky. Kombinace  tohoto barviva se železem a vitaminem C působí příznivě na oční purpur. Zvláště důležitý je jejich léčivý účinek na oční sítnici, což je část citlivá na světlo a nutná k adaptaci na světlo a tmu. Tyto látky podporují léčení šerosleposti. Biolátky z borůvek se velmi rychle dostávají do krve, dodávají organismu potřebnou vitalitu a energii. Z borůvek se využívají  také listy a dělá se z nich čaj. Čaj z borůvkového listí mírně snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při průjmech a žaludečních potížích. Zevně se jim mohou ošetřovat různé kožní neduhy (ekzémy, lupénka, alergické projevy).

Ostružiny

Plody ostružin překypují karoteny, které chrání citlivá semena před volnými radikály. Díky nim a vysokému obsahu vitaminu C posilují imunitní systém. V borůvkách můžeme najít také přírodní barvivo antokyan, organické kyseliny, (jablečnou a citrónovou) a z minerálních látek také fosfor, draslík, železo. Účinné látky těchto plodů posiluj vaziva a stěny cév a působí preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám. Pití ostružinové šťávy se osvědčilo při chrapotu. V kombinaci s jahodníkem, maliníkem nebo lípo se jedná o lahodný čaj pro děti.

Broskve

Dužina broskví obsahuje velké množství hořčíku, draslíku a vápníku. Z vitaminů především beta – karoten, vitaminy skupiny B, vitamin C. při bronchitidách, kašli a astmatu mají stimulující léčebný efekt. Jsou mírně projímavé a močopudné.

Vinná réva

Slupka vinných hroznů obsahuje velké množství vlákniny, odstraňuje tedy ochablost střev, současně organismus odvodňují, zbavují jedovatých látek a vážou látky tukové. Látky nacházející se ve vinné révě urychlují průchodnost moči ledvinami, močovými cestami, vyplavují bakterie a snižují tak pravděpodobnost zánětu ledvin. Toto ovoce také zmírňuj příznaky premenstruačního syndromu, fruktóza mírně zvedá hladinu cukru v krvi a pomáhá při únavě, nervozitě a depresích. Hrozny obsahují všechny vitaminy skupiny B kromě vitaminu B12 a jsou bohaté na kyselinu listovou a vitamin C. Z minerálních látek mají hodně manganu, draslíku hořčíku. Bobule vinné révy pomáhají zvýšit peristaltiku střev.

Švestky

Co se týká vitaminů, tak tyto plody nijak nevynikají, ale znamenitý je jejich celek. Kromě vitaminu B12 a biotinu obsahuje toto ovoce veškeré vitaminy skupiny B. Švestky patří také mezi hodnotné přírodní projímadlo a co se týká minerálních látek tak obsahují draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Prospívají při chorobách krevního oběhu, ledvin, jater, při dně a revmatismu. Používají se také jako účinný prostředek při redukčních dietách, protože působí diureticky a vyplavují z organismu nadbytečné tukové látky. Švestky také prospívají kloubům, protože vyplavují močovinu, která je příčinou dny.

Brusinky

Brusinky prospívají při boji s infekcí močových cest a pomáhají předcházet vzniku zubního kazu, protože nedovolí bakteriím přilnout na zubní sklovinu a dásně a omezují tvorbu plaku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.