Kód pojišťovny

Jídelníček těch nejmenších

Ilustrační obrázek

Zhruba do šestého měsíce života dítěte nemusíme řešit složení  jeho stravy, kojení zabezpečuje všechny jeho vyživovací potřeby. V půlroce nastává doba tzv. finger foods – pod tímto pojmem se skrývá všechno, co lze jíst rukama. Děti milují, když si mohou pochutiny strkat samy do pusy. V prvních měsících, kdy se rozvíjí jemná motorika, strkají děti do pusy vše. Baví je zkoušet nové chutě, barvy a textury. Kousání je jim příjemné i tehdy, když se jim prořezávají první zoubky a potřebují masírovat dásně.

Kolem devátého měsíce věku začínají mít děti plně vyvinutou jemnou motoriku, která je nutná pro to, aby si dokázaly samy zvednout kousky potravin a dávat si je do pusy. Pilují tak úchop palec-ukazováček. V tomto věku je dobré přestat jídlo mixovat, aby děti trénovaly kousání. Nechte své dítě, aby jedlo co nejvíce samo. I když i nadále budete dítěti s jídlem pomáhat, díky finger foods podpoříte rozvíjení samostatných stravovacích návyků. Dítěti tím také předáváte trochu zodpovědnosti a v určité míře má kontrolu nad tím, čeho kolik sní. I malé děti vědí, kdy mají dost, a kdy naopak mají hlad.

Jídlo pro batolata připravujeme pečlivě. Co se týče zeleniny, je potřeba ji před podáváním povařit, aby změkla a miminko ji svými zoubky dokázalo rozkousnout. Důležité je myslet na to, aby některá část pochutiny dítěti nezaskočila. Přitom ale jídlo nesmí být moc velké. Velikost se liší také podle druhu potravin, které zrovna podáváte. Některé děti nemají rády změny, jiné zase preferují mléko nebo kaše, a tak se může stát, že nabízené jídlo odmítají. Nenechte se odradit a stále nabízejte nové chutě, druhy i barvy. Některé děti jsou citlivější a déle jim trvá, než si zvyknou jíst maso nebo zeleninu. Někdy trvá i 10 dní, než dítě potravinu přijme a zachutná mu.

Právě se zeleninou a ovocem bývá u batolat a starších dětí problém. Ovoce je přirozeně sladké, a proto ho většina děti miluje a nemá s jeho konzumací větší problémy. Nejlepší je čerstvé ovoce, ale určitě můžete jednou za čas dát dětem i sušené nebo jinak připravené ovoce. Třeba ve formě salátu, smoothie nebo dokonce zmrzliny. Se zeleninou je větší problém. Je vhodné ji propašovat do pomazánek, pečiva či salátů. Syrová zelenina je pro děti do jednoho roku nevhodná, protože je hůře stravitelná. Nejlepší je zeleninu omýt, nakrájet na nudličky a upravit v páře.

Pro vývoj dítěte jsou důležité také složité sacharidy. Nejlépe ve formě celozrnného pečiva – to obsahuje komplexní sacharidy a vlákninu. Je důležité vybírat potraviny, které nejsou energeticky příliš náročné a mají nižší glykemický index. Dětem tak zajistíte delší pocit sytosti.

Není pravda, že děti z nadváhy vyrostou. Z nadváhy vyroste pouze 22 % dětí. Celých 78 % se potýká s problémy s váhou i v dospělosti, což způsobuje mnoho zdravotních obtíží. Příčin, proč mají děti v současné době problémy s nadváhou, je několik. Mohou za to jednak geny a nedostatek pohybu a jednak špatné stravovací návyky celé rodiny, přejídání a trávení většiny času u počítačových her.
Nejoblíbenější pochoutkou bývají u dětí různé sušenky, tyčinky nebo čokolády. Do jídelníčku batolat ale nepatří. Snažte se tedy držet děti z jejich dosahu co nejdéle. Každopádně na dnešním trhu najdete i sladkosti, které jsou vyrobeny právě pro batolata.

Nezapomínejte na svačiny. Svačina představuje 15 % celkového denního příjmu energie a měla by být vyvážená, aby dítěti nechyběly žádné základní živiny. Správně sestavená svačina dodává dětem dostatek energie ať už ve škole nebo při sportu, podporuje jejich pozornost a má kladný vliv na učení, zajišťuje zdravý vývoj a růst, podporuje vznik dobrých stravovacích návyků na celý život a pomáhá předcházet nejen nebezpečným onemocněním, jako je třeba obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo vysoký krevní tlak, ale také zabraňuje vzniku poruch příjmu potravy.
Stejně důležité jako jídlo je i pití, které svým dětem podáváte. Na pitný režim se totiž velmi často v rámci vyvážené stravy zapomíná. Nejlepší je neslazený ovocný čaj nebo pramenitá voda s kapkou citronové šťávy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.