Kód pojišťovny

Léčivé obklady a zábaly

Ilustrační obrázek

Použití léčivých obkladů patří mezi prastaré léčebné metody a byly zapsány s klínovým písmem starobabylónských kultur. Jeden z nejrozsáhlejších popisů pochází z 16. století před našim letopočtem na jednom egyptském papyru, kde se nachází asi 700 živočišných a rostlinných látek. Zábaly a obklady byly využívány také v antickém Řecku. Velký lékař Hippokrates „otec medicíny“ popsal účinky tepla a vody, např. spolu se solí nebo horké vodní páry. U nás je velmi dobře známý Vincenz Priessnitz, který založil svou vlastní metodu na vlastních pozorováních přírody a používal k léčení zejména aplikaci studené vody. Nejznámějším tvůrcem zábalů je Sebastian Kneipp, který je zakladatelem hydroterapie a fototerapie. V současné době se opět stává užití přírodně léčebných metod aktuální.

Vymezení pojmů

Laici většinou mezi obklady a zábaly nevidí žádný rozdíl. Obklady jsou běžně označovány buďto podle částí těla, na kterou se přikládá (lýtkový, prsní apod.), nebo podle účinné látky (rašelinový, bahenní, apod.). U klasického zábalu se kolem některé části těla nebo kolem celého těla omotává jedna nebo více látek, respektive vrstev. Rozlišujeme částečné zábaly a celotělové zábaly. Obklad nebo kompres se vztahuje na vnitřní vrstvu, která je většinou napojená tekutinou nebo potřená hojivou přísadou. Pod pojmem kataplasma si můžeme představit typické kašovité obklady nebo pasty z rostlinných produktů nebo léčivé zeminy. „Kaše“ je v zabalené látce přikládána na tělo.

Fungování zábalů

Zábaly působí v součinnosti s mnoha faktory. Mimo účinků rostlinných látek a fyzikálního působení napomáhají významně k uzdravování také pocit blízkosti, působení vůněmi a teplotou. Důležitý je také pocit bezpečí. Z fyzikálních účinků tepla a chladu dochází k ovlivnění prokrvení kůže. Horké nebo teplé zábaly přivádějí do těla pasivně a lokálně teplo. Tím dochází k uvolnění křečí, zlepšení prokrvení a odvodu toxických látek z organismu. Studené obklady stimulují krevní oběh a látkovou výměnu. Nejprve dochází k zúžení a po krátké době k rozšíření cév, což pozitivně ovlivňuje zejména vnitřní orgány.

Působení léčivých látek

Léčivé a další přídatné látky, které jsou používány k zábalům, působí jednak svým obsahem a také schopnostmi uchovávat termické podněty nebo chlad a pomalu je předávat do organismu. K zábalům se mohou používat sušené byliny, léčivá zemina, éterické oleje, soli nebo různé domácí prostředky (tvaroh, zázvor, cibule apod.).

Ovlivnění vnitřních orgánů, odvod škodlivin

Prostřednictvím nervových drah a zakončení v kůži se reflexně kladně ovlivňuje svalový aparát nebo přímo funkce některého z vnitřních orgánů. Dochází k tomu s drážděním kůže např. pomocí tepla. Drážděním pomocí tepla dochází k stimulaci postižené oblasti a tím se také zintenzivňuje odvádění škodlivých látek.  Zejména příznivé je působení přídavků schopných vázat na sebe jedy – např. zelí nebo tvaroh. Pomocí zábalů můžeme také podpořit posílení některých orgánů.

Péče, zklidnění

Opečovávání blízké osoby a starostlivost o nemocnou osobu dává mnoha lidem pocit jistoty,  bezpečí a důvěry. Zejména děti vnímají používání obkladů velice kladně. Na aplikaci zábalů nepotřebujeme žádné speciální nebo drahé vybavení. Vše, co k zábalům potřebujeme, máme většinou doma a nepotřebujeme žádné zbytečné investice. Základ tvoří bavlněná látka (nejlépe ta, která není praná v pracím prášku). Doporučují se například dětské pleny nebo flanel, froté ručníky.

Zkoušejte a pozorujte

Pokud budeme připravovat studený obklad, musíme věnovat pozornost jeho teplotě. Není vždy pravda, že čím je obklad studenější, tím je účinnější. Například při některých angínách je zapotřebí hodně studeného, ale u jiných bychom si spíše uškodili. V případě horečnatých stavů se doporučuje studený zábal nebo obklad, ale nesmí být ledový. Pokud si nejsme jisti správnou teplotou, můžeme využít spíše obklady z tvarohu, který naneseme na chodidla a zavážeme ručníkem a necháme 20 minut působit. Podle potřeby můžeme postup opakovat. Při bolestech hlavy nám může ulevit příjemný chladný obklad na čelo, nebo naopak horký obklad na ramena a zátylek. V průběhu jednoho dne se nedoporučuje aplikovat různé zábaly, i když člověk trpí více obtížemi, protože dochází k přetěžování těla. Zábaly však můžeme použít souběžně s jinými léčebnými metodami.

Správné užití tepla

Pro aplikaci zábalů je důležité správné ohřátí před jejich použitím. Jen tak můžeme znásobit účinky zábalů a zabránit nežádoucím účinkům. V případě mírného prohřátí je  nejjednodušší metodou ohřívání zábalů v položením na radiátor nebo na kachlová kamna. Teplotu nahřátého zábalu nejlépe zkontrolujeme, když ho podržíme v oblasti spodní strany předloktí. Tato oblast těla patří k vysoce citlivým na teplotu, takže okamžitě cítíme, zda zábal není příliš horký a není potřeba ho před přiložením nejprve nechat lehce zchladnout. K upevnění zábalů můžeme použít různé textilie, vyřazen punčocháče nebo pyžamo apod. Důležité je, aby zábal přiléhal těsně k tělu bez vzduchových bublin a nebyl příliš utažený.

Jak poznat ten správný zábal?

Při akutních bolestech, pohmožděninách, vymknutích nebo v případě akutního zánětu v krku dáváme přednost studeným zábalům. Teplé zábaly jsou vhodné při chronických potížích, např. při opotřebených kloubech nebo v případě, kdy potřebujeme uvolňovat hlen, například při bronchitidě nebo zánětech vedlejších nosních dutin. Nahřáté až horké zábaly uvolňují napjaté svaly. Jestliže po aplikaci zábalu dojde k zesílení bolesti, zábaly raději končíme. Zábaly a obklady v žádném případě nepřikládáme na otevřené rány nebo na zanícenou a podrážděnou kůži.

Využití éterických olejů

Při použití éterických olejů je potřeba dbát zvýšené opatrnosti u dětí a těhotných žen, protože určité oleje jsou v tomto období kontraindikací. Vždy je nutné dodržovat předepsané množství éterického oleje a dávku nenavyšovat. Mezi velmi často používaný olej patří levandule, kterou můžeme vtírat do hrudníku, zad nebo na oblast krku. Poté můžeme přiložit suchý obklad nebo zavázat krk teplým bavlněným šátkem. Je potřeba připomenout, že éterické oleje se nesmí používat čisté, ale pouze ve směsi s olejem.

Obklady s kmínem a fenyklem

Kmínový nebo fenyklový obklad pomáhá při nežádoucím plynu v břiše a mírný tak nepříjemný tlak při nadýmání. Kmín patří mezi nejsilnější rostlinu, která působ proti nadýmání  a pomáhá uvolnit křeče, stimuluje trávení a uklidňuje zažívání. Fenykl působí malinko mírněji, ale je vhodnější pro menší děti.

Rýma, kašel

Nachlazení se často projevuje bolestmi v krku, kašlem a malátností. Infekce často začíná mírnou rýmou nebo bolestmi hlavy. Mezi osvědčené recepty na bolesti v krku patří citrón. Jeho šťáva osvěžuje a chladí a také přispívá k utlumení bolesti. Použití je velmi jednoduché. Nakrájíme citrón na tenké plátky a položíme je na bavlněnou látku. Citrónový zábal aplikujeme pouze na přední část krku a necháme působit asi půl hodiny. Po sundání zábalu krk jemně osušíme a necháme si pouze čistý bavlněný šátek. Tento zábal se nedoporučuje provádět při citlivé pokožce nebo alergiích na citrusy. Při počínajícím nachlazení se také doporučuje provádět cibulový zábal nohou na noc.

Zábal lýtek

Horečka signalizuje obrannou reakci těla a organismus se pomocí ní snaží aktivně vypořádat s původci nemoci. Horečka je v podstatě určitý proces seberegulace a samoléčby, a proto bychom ji neměli snižovat příliš rychle. U dětí se při horečkách osvědčil zábal lýtek. Zábal snižuje teplotu působením chladné vody, ale nesmí být příliš ledový. V takovém případě by došlo ke stažení cév a horkost by se nemohla odvádět ven z těla. Zábal lýtek nadáváme v případě, že nemocný má zimnici nebo studené nohy. U dětí můžeme místo zábalu lýtek provést zábaly zápěstí, které působí reflexně prostřednictvím citlivých nervových drah na vnitřní straně zápěstí.

Kostivalový zábal

Kostivalový zábal se osvědčil při pohmožděninách, vymknutí nebo jiných sportovních zraněních nebo zánětech kloubů. Lék si můžeme vyrobit z čerstvého kořene, nebo si můžeme zakoupit hotový jako mast, gel nebo tinkturu.  Díky svým účinným látkám působí protizánětlivě a mírní bolest. Působí také proti otokům kloubů a jako čerstvě připravená kaše také chladí. Kostivalová mast podporuje hojení a zajizvení ran a udržuje pružné tkáně. Používá se špatně hojících se jizvách, při zánětech šlachových pochev a tíhových váčků. Používá se buď čerstvý kořen, ale využít můžeme také listy. Ty se hodí především po úrazech. Kostival patří mezi rostlinu s největším obsahem alantoinu, což je látka podporující tvorbu nových buněk a regeneraci tkání, sliznic a okostice.

Zázvorový zábal

Zázvorový zábal se využívá všude tam, kde je zapotřebí tepla. Např. při revmatických potížích a projevech opotřebení, zažívacích potížích, zánětech močového měchýře nebo kašli. Zábal je možno připravit buď z čerstvé hlízy nebo z mletého zázvoru. Čerstvá hlíza je však mnohem účinnější než prášek, ale malinko dráždí kůži. Zázvor nastrouháme a smícháme se 150 ml horké vody a necháme asi 10 minut odstát. Zázvorový odvar slijeme přes cedník na bavlněnou látku, vyždímáme, dáme na postižené místo a ponecháme 10 až 30 minut. Zázvorový zábal neaplikujeme u dětí do 6 let věku.

Solné zábaly

Soli a jejich aplikace jsou hojně využívány v lázeňství a wellnessu. V podobě zábalů mohou pomoci oteklým kloubům a uvolnit městnání nahromaděné tekutiny. Solný roztok (solanka) se doporučuje zejména při kloubních zánětech, pocitu těžkých nohou (způsobených žilními potížemi) a při dně. Můžeme je použít také při pohmožděninách a vymknutí.

Jaterní zábal s řebříčkem

Teplo zábalu společně s obsahovými látkami řebříčku patří mezi ideální stimulanty jaterní činnosti, což je důležité především při půstu a dietách. Zábal podporuje látkovou výměnu a trávicí činnost a tím působí také detoxikačně a má posilující účinky pro tělo. Jaterní zábal s řebříčkem pomáhá při postní kúře a při pomalém trávení a zácpě, při celkové vyčerpanosti a při menstruačních potížích. Nejprve uvaříme konvičku řebříčkového čaje (1polévkovou lžíci řebříčkové nati přelijeme 300 ml horké vody a necháme 5 až 7 minut vyluhovat). Tento zábal se nedoporučuje aplikovat při akutních onemocněních nebo zánětech jater nebo nejasných, akutních břišních bolestech, při alergických reakcích na řebříček nebo v případě, že je nutné spíše chladit. Zábal se dává co nejteplejší a pro kojence a malé děti se nedoporučuje.

Bramborový obklad

Obklad z brambor má velmi intenzivní prohřívací účinky. Uvařené brambory zůstávají dlouho horké a pomalu chladnou. Před přiložením je nutné, abychom bramborový obklad malinko zchladili. Tento obklad se používá při napětí v oblasti šíje a ramen, na záda nebo při kašli, bronchitidě a bolestech. Uvařené brambory vyndáme z hrnce a dáme je do papírového ubrousku. Dále tento balíček zabalíme do utěrky a přiložíme na kůži.

Využití v kosmetice

Kosmetika využívá obklady ke zkrášlení nebo odstranění nežádoucích projevů na kůži. Často používaným domácím prostředkem k čištění pleti jsou okurky. Obsahují minerální látky a stopové prvky a důležitá vitamin E, který napomáhá k odolnosti kůže při slunění a ochraně proti volným radikálům, dále vitaminy C a skupiny B. Plátky naloupané okurky přiložíme na obličej a necháme působit. Pleť se nádherně rozzáří a pročistí. Maska napomáhá snižovat otoky kolem očí.

Avokádová maska

Zralé avokádo rozmačkáme a naneseme na obličej a necháme působit. Pokožka se zvláční a vyhladí. Dužina je tvořena z velké části oleji a nenasycenými tuky a doporučuje se především na ošetření suché pokožky. Avokádo dále obsahuje vitamin A, B, C a E.

Heřmánek

Do připraveného odvaru z heřmánku namočíme bavlněnou látku a přiložíme na postižené místo aspoň jednu hodinu.  Toto ošetření napomáhá k léčbě lišejů a hodí se pro ošetření citlivé pleti, protože působí protizánětlivě, protiplísňove  a nevyvolává alergickou reakci. Používá se také při zánětu očních spojivek.

Zábaly pro vlasy

Z domácích produktů se používá např., žloutek a olej. Tuto směs natřeme na vlasy a přikryjeme igelitovým sáčkem a suchým ručníkem a necháme působit půl hodiny. Nakonec vlasy umyjeme nedráždivým šamponem. Vlasy budou krásně lesklé a hladké.

Bolesti hlavy

Při bolestech hlavy můžeme vyzkoušet kašovitý obklad z poloviny kořene křenu, který nastrouháme a přidáme dvě lžíce vody. Hmotu rozetřeme na bavlněnou látku a přiložíme na zátylek. Křenové obklady pomáhají také při revmatismu a artritidě.

Využití dužiny

Jestliže máme doma odšťavovač ovoce a zeleniny, můžeme odpad, tedy dužinu využít k léčivým účelům. Např. zelí, kapusta kadeřavá, cibule urychluje léčbu popálenin. Síra ránu dezinfikuje a napomáhá k regeneraci poškozené tkáně. Dužinu z mrkve, okurky, tykve a dýně můžeme použít pro léčbu kožních zánětů, které byly způsobeny ekzémy, vyrážkami, oparem apod. Obklad z dužiny této zeleniny se doporučuje při horečkách, kdy se přikládá na čelo, prsa a břicho.  Dužiny z velmi kyselých a stahujících šťáv můžeme uplatnit jako obklady při srůstání a hojení řezných ran nebo škrábanců. Pomáhají také zastavit krvácení. Obklad u dužiny zeleniny obsahují škrob (brambory, vodnice, tuřín) a doporučují se při lokálních infekcích. Můžeme je tedy aplikovat na diabetické vřídky na nohou, otevřené rány a drobná poranění v podobě puchýřků apod. 

Obklady ze surové vlny

Vlna je velice hebký a měkký materiál a hodí se nejenom na výrobu svetrů, ale také na obklad bolavého ucha, na napjaté svalstvo a prohřívání jiných zábalů, např. při kašli nebo u zábalů kloubů. Díky dlouhotrvajícímu udržení tepla se surová vlna velmi ideální na všechny aplikace, při kterých teplo dělá příjemně. Hodí se pro jedince, u kterých je s teplem a chladem potřeba opatrnosti- zejména u kojenců a malých dětí. Vlnu ohříváme mezi dvěma horkými termofory nebo ji položíme na radiátor a teplou ji umístíme na bolavé ucho.

Obklady z lněného semene

Tyto obklady se hodí zejména u zánětu vedlejších nosních dutin, při rýmě, kašli a bronchitidě. Malá zrníčka lněného semene obsahují velké množství slizových látek, které se díky obkladu dostávají také na kůži a činí mírné teplo vlhké kaše snesitelnější. U aplikace tohoto obkladu dochází k lepšímu prokrvení vedlejších dutin nosních a hlen může odtékat. Důležité je také hodně pít, aby došlo k hlubšímu uvolnění. Obklad nachystáme tak, že celé nebo šrotované lněné semeno dáme do mísy a přelijeme ho vroucí vodou. Kaši zamícháme tak, aby nebyla ani příliš suchá, ani příliš vlhká.  Šest kapesníčků rozprostřeme a na každý dáme lžíci lněného semene a složíme z nich balíčky, které nahřejeme mezi dvěma horkými termofory a položíme na bolavé místo. Obklad nesmí být příliš horký. Jakmile teplo poleví, použijeme nový balíček a proceduru zopakujeme až čtyřikrát.

Křenový obklad šíje

Křen patří mezi bylinu, která se hojně využívá v kuchyni, má velký obsah vitaminu C a draslíku. Obsahuje také velké množství sirných silic. Tyto hořčičné silice mají skvělé antibakteriální účinky. Při zevní aplikaci na kůži dochází k pronikání hořčičné silice křenu rychle do kůže, kde ihned vyvolávají pocity tepla a zarudnutí. Při aplikaci na reflexních zónách dochází k lepšímu prokrvení příslušných vnitřních orgánů a tak se stimuluje jejich funkce. Šíjový křenový obklad působí reflexně také na sliznice vedlejších nosních dutin, tlumí migrénu. Najemno nastrouhaný čerstvý křen dáme do kapesníku a vytvoříme balíček, který přiložíme na šíji. Oblak je vysoce stimulační a stačí, pokud ho necháme působit š až 8 minut.

Obklady z léčivé zeminy

Léčivá zemina obsahuje především oxid křemičitý jiné minerály a stopové prvky. Můžeme ji sehnat čištěnou, upravenou, v práškové formě různého stupně jemnosti. Používá se při pohmožděninách, krevních podlitinách, natrženích, při zánětech kloubů a tíhových váčků a působí protizánětlivě. Zeminu dáme do mísy a podle ošetřované plochy použijeme 2 až 4 lžíce a rozmícháme ji se studenou vodou. Kaši dáme na bolestivé místo a urychlíme tak regenerační a léčivé procesy. Předností zemin je, že takřka nezpůsobuje žádné alergické reakce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.