Kód pojišťovny

Odkud se bere únava?

Ilustrační obrázek

Únava je stav, který je doprovázen úbytkem sil a potřebné energie, kterou potřebujeme pro běžné fungování v denním životě. Po psychické stránce náš organismus ztrácí schopnost soustředění a koncentrace, jsme nevrlí a podráždění. Z fyzického hlediska se cítíme svalově oslabeni a naše vytrvalost a schopnost podat fyzický výkon je značně omezená nebo dokonce znemožněna. Únava však také představuje určitou obranu organismu a dává nám signál, abychom zmírnili své tempo a odpočinuli si. Do jisté míry se jedná o fyziologický stav organismu, avšak jestliže je únava dlouhodobá, může být spojena s nějakým onemocněním a pak se jedná o únavu patologickou. Únava může mít také svůj důvod v psychické, pak hovoříme o únavě psychické nebo se může jednat o únavu fyzickou z důvodu fyzického přetěžování.

Jaké jsou příčiny únavy?

Za možné příčiny únavy se považuje např.: nedostatečná výživa s ohledem na psychický a fyzický výkon, absence důležitých vitaminů, minerálů, bílkovin a kvalitních tuků, nadbytek rychlých sacharidů, které způsobují časté hypoglykémie, potravinové alergie, chudokrevnost, narušená funkce štítné žlázy, chronické infekce, zánětlivé stavy, chronický stres, nadměrný pocit strachu apod. K větší únavě může také dojít vlivem nežádoucích účinků některých léků. Z psychických příčin se může jednat o depresi a jiná psychická onemocnění, ale také nedostatek spánku a duševní přepracování spojený s pocitem vyhoření, což se v poslední době objevuje u lidí pracujících ve středních a vyšších pozicích velkých firem.

Nedostatek energie

Únava je projev chybějící energie v buňkách. Buňky ke své činnosti potřebují antioxidanty, jež je ochraňují před proti volným radikálům a v případě jejich nedostatku dochází k jejich poškození. Spalování tuků se tak stává daleko efektivnější. Jednou z běžných příčin únavy je příliš častá konzumace stravy bohaté na antioxidanty (sladkosti, moučné výrobky obsahující cukr, nevhodné tuky). Náš jídelníček by měl v ideálním případě obsahovat dostatečné množství bílkovin, a to z kvalitních a ověřených zdrojů, zdrv tuky, vitaminy, minerální látky a přiměřené množství tekutin.

Hypoglykemie

Hypoglykemie představuje další podstatnou příčinu možné únavy.  Jestliže naše energie výrazně kolísá v průběhu dne, je nutné, abychom jedli pravidelně hodnotná jídla a zbavili se tak nárazového konzumování jídla nebo dokonce přejídání. Jestliže k tomu připočítáme ještě běžné pracovní nebo osobní stresory, naše nadledvinky mají s námi pořádnou práci. Na stresových reakcích se podílí celá řada hormonů, zejména adrenalin a noradrenalin. Náš současný život je plný stresových situací, z nichž mnohé si děláme sami, a to svým myšlením a vnímáním konkrétních situací.

Aromaterapeutická masáž

Tento druh masáží spojuje pozitivní působení vlastní masáže spolu s účinky esenciálních a rostlinných olejů. Celý proces je plynulý, pomalý a velmi příjemný. Cílem tohoto typu masáže je celkové psychické uvolnění organismu spolu s působením vůní. Prostřednictvím aromaterapeutické masáže se dopraví esence do jednotlivých oblastí, kde jsou nejvíce zapotřebí. Mezi nejvhodnější masážní oleje patří ty, které jsou přírodní a za studena lisované rostlinné oleje, které slouží jako výborné nosiče pro oleje esenciální. Tyto rostlinné oleje jsou podobné svým složením tukům v našem těle. Mají velmi dobré resorpční vlastnosti a pronikají do pokožky. Na naši pokožku působí velmi hojivým a léčebným způsobem. Rostlinné oleje, které jsou lisované za studena a obsahují celou řadu bioaktivních látek, vitaminů, mastných nenasycených kyselin, minerálů, rostlinných barviv a lecitin. Tyto látky jsou nápomocné tím nejpřirozenějším způsobem regenerovat a ošetřovat pokožku.

Oblíbené rostlinné oleje

Mezi nejoblíbenější a nejpoužívanější rostlinné oleje patří mandlový, makadamový, jojobový, olivový, meruňkový a mnoho dalších. Jednotlivé oleje je možno kombinovat, ředit a míchat. Neutrální základní masážní olej je směsí několika vybraných rostlinných olejů ve správném poměru tak, aby zaručoval optimální skluznost, dobře se vstřebával a aby masáž byla pro dotyčného nejen účinná, ale také příjemná. Pokud zkombinujeme za studena lisované rostlinné oleje s vhodně vybranými esenciálními oleji, účinky všech složek takto připraveného masážního prostředku se ještě více umocní. Při vytváření aromaterapeutických směsí je potřeba vzít v úvahu potíže daného jedince, zdravotní stav, tělesnou konstituci a souhru jednotlivých silic.

Muzikoterapie

Zvuky slyšíme v rozsahu od 16 do 20000 Hz, ale vnímáme daleko větší rozsah, zvukové vlny, které ovlivňují všechny buňky našeho těla. Každý živý tvor je součástí elektromagnetického proudového okruhu Země a je nejen přijímačem, ale také vysílačem. Zvukové vlny mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi, pohyb střev, rychlost krevního oběhu. Příznivé a léčivé účinky má hudba, která podporuje vznik alfa a théta v mozku a rovnováhu obou hemisfér. Pomocí muzikoterapie lze ovlivnit harmonii organismu. Dobře naladěný organismus má odolnější imunitní systém a silnější samoléčící schopnosti. Odborné výzkumy, které jsou prováděny v oboru muzikoterapie, odhalují některé fascinující účinky zvuků a vibrací používaných v orientální medicíně.

Účinky zvuku

Zvuk může mít účinek na organismus pozitivní, ale i negativní. Nadměrný hluk může být příčinou stresu, přepracování, nervozity, změny srdečního rytmu a může vést ke snížení obranyschopnosti těla a celkové únavě. Proto je ticho lepší než špatné zvuky a vibrace. 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.