Kód pojišťovny

Šikana nejen ve škole

Ilustrační obrázek

V zaměstnání trávíme třetinu našeho života, pokud se nám stane, že máme za zády někoho, kdo nám škodí, máme zaděláno na problémy – pracovní, zdravotní, psychické.
Podle průzkumů není šikana na pracovišti až tak vzácný jev, zkušenosti s ní má dokonce čtvrtina zaměstnanců a častěji to jsou ženy. V souvislosti se šikanou se u nás ustálily dva pojmy: mobbing je obecné označení šikany od kolegů; jeho variantou je bossing – toto slovo označuje šikanování ze strany nadřízeného.

Šikana na pracovišti nepředstavuje kradení svačin, ale mnohem závažnější ubližování. Způsobů, jak vám nadřízený či kolega mohou udělat z práce velké nepříjemno, je opravdu dostatek: zahrnují útoky na vaši možnost se vyjadřovat, na vaše sociální vztahy, na vaši důstojnost, na váš pracovní nebo osobní život či na zdraví. Pokud se v práci necítíte dobře, měli byste s tím urychleně něco udělat.

Pokud se stanete obětí šikany v práci, máte dvě možnosti řešení – buď bojovat, nebo utéci. Pokud jde o boj, existuje řada doporučení, jak postupovat, aby se váš problém vyřešil co nejefektivněji. Hlavně je potřeba začít co nejdříve. Tedy postavit se už prvním náznakům, že by si vás chtěl někdo „vychutnat“, a dát najevo, že si to nedáte líbit. I když jste v kolektivu noví a nejistí, neměli byste si říkat, že ve firmě se nikdo s lidmi nemazlí nebo že to snad ještě vydržíte. Pokud se totiž šikana vystupňuje, podlomí vám sebevědomí a umožní kolegům, aby se k postoji šikanujícího připojili – pak je mnohem složitější zbavit se slabé pozice.
Boj za vlastní práva je vysilující: kdo prosazuje svá práva a postaví se silnějšímu, je často vnímán jako potížista a člověk, který prostě neví, kdy je třeba přijmout platná pravidla. Navíc dokazování šikany je velmi složité: jak přesvědčíte soud, že vám šéf odpírá odměny a povýšení, protože si na vás zasedl, a ne proto, že jste neschopný – zvláště pokud je doložitelné, že neplníte zadané úkoly (které ovšem byly nesplnitelné už v principu). Právě proto může být pro mnoho lidí přijatelnější varianta útěku – výpověď a hledání nového místa. A tento princip doporučují i psychologové, přičemž dodávají, že pokud se rozhodnete nebojovat, neměli byste se změnou práce dlouho otálet.

Projevy šikany na pracovišti

  • Verbální agresivita: slovní útoky na vaši osobu, zesměšňování, křik, nadávky.
  •          Sexuální obtěžování (včetně poznámek, které jsou vám nepříjemné)
  •          Vylučování z činností, které souvisí s prací.
  •          Psychologické obtěžování: poštvávání kolegů proti vám, pomlouvání.
  •          Narušení soukromí: stalking, průnik do soukromé pošty.
  •          Shazování vaší hodnoty a výkonů, soustavná kritika, sabotování vaší práce.
  •          Bezdůvodné odebírání úkolů nebo povinností, záměrné zadávání práce, která je pod vaší kvalifikací.
  •          Změny pracovní doby se záměrem zkomplikovat vám život, nadměrné přesčasy, naschvály v přidělování dovolené.
  •          Ukládání trestů bez skutečného provinění a bez výstrahy.
  •          Odmítání kariérního postupu, školení.
  •          Fyzické útoky.

Následky šikany

Potíží, které vám neřešená šikana a následný soustavný stres v práci mohou způsobit, je celá řada. Nejspíš sníží váš pracovní výkon, naruší pracovní úspěchy, mohou podkopat sebedůvěru, způsobit úzkosti, deprese i panické stavy, přivodit nechutenství nebo přejídání nebo alkoholismus či ve vás vytvořit pocit strachu a nedůvěry vůči vašemu okolí, což může vyrůst až v sociální fobii, Dlouhodobý stres se samozřejmě projevuje i v životě mimo zaměstnání a může lidem zničit i partnerský vztah. Časté jsou zdravotní obtíže psychosomatického původu: typické střevní problémy, bolesti zad, narušení spánku. Šikana se může projevit i agresivitou v domácím prostředí: napětí a ubližování v práci, kde se takový člověk nemůže bránit, vyústí ve ventil zabrzděné agrese v chráněném blízkém a bezpečném prostředí domova. Je pochopitelné, že taková reakce je nakonec pro mezilidské vztahy doma zničující.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.