Kód pojišťovny

Dna a metabolismus

Ilustrační obrázek

Dna neboli pakostnice je chronické onemocnění, které vzniká vysokou koncentrací kyseliny močové v krvi a tkáňové tekutině. Kyselina močová je v organismu zcela běžně přítomna a jedná se o konečný produkt přeměny a rozkladu některých živin a můžeme ji také nalézt v opotřebovaných tělesných buňkách. Zcela běžně se kyselina močová vylučuje v dostatečném množství ledvinami a střevy, takže její množství v těle zůstává na stejné úrovni. U nemocných, kteří trpí dnou dochází k tvorbě kyseliny močové ve velkém množství nebo k jejímu obtížnějšímu vylučování. Zvýšená tvorba kyseliny močové může mít různé příčiny.

Nadměrný přísun potravy

V minulosti převládal názor, zvýšená tvorba kyseliny močové vzniká v důsledku nadměrné konzumace potravy a nemírnému pití alkoholu.  Kyselina močová byla důsledkem rozkladu některých živin, které jsou obsaženy v jídle. Některé vybrané druhy potravin opravdu obsahují velké množství chemických látek tzv. purinů a ty jsou po strávení zdrojem kyseliny močové.  Jejich nadbytek může při nedostatečném vylučování vyvolávat dnu.

Potraviny bohaté na puriny

Mezi potraviny, které obsahují velké množství purinů patří především vnitřnosti (ledviny, játra, srdce, mozek, zvěřina) nebo maso mladých zvířat např. krocani, husy a mořské ryby. Odborníci doporučují vyvarovat se větší konzumace a objemů těchto jídel. Jestliže máme vyvážený jídelníček, příspěvek malého množství těchto jídel je přípustný.

Filtrační proces v ledvinách

Mezi nejčastější příčinu vzestupu kyseliny močové patří snížená účinnost filtračního procesu v ledvinách. K tomu dochází při některých ledvinových onemocněních, chronických zánětech ledvin nebo to způsobují některé léky, např. diuretika, což jsou léky na podporu močení. Dnu mohou zavinit také nemoci krve nebo jiných tkání, které vedou k rozpadu velkého množství buněk. Také některá metabolická onemocnění mohou mít za následek zvýšení tvorby kyseliny močové. Člověk, který trpí zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi nemusí nutně trpět dnou.  V mnohých případech však dochází k ukládání krystalků kyseliny močové v kloubech, kůži nebo ledvinách.

Akutní záchvat dny

První záchvat dny bývá velice intenzivní a probíhá zcela náhle. V nejčastějších přídech je bývá postižen palec u nohy. Záchvat může následovat v důsledku většího zatížení organismu v podobě operace, dietní chyby nebo po konzumaci alkoholu. Postiženého zpravidla probudí náhlá prudká bolest palce, který je napjatý a červený. Kůže okolo kloubu bývá suchá a lesklá. V případě, že akutní záchvat zůstává bez léčby, trvají bolesti minimálně tři dny a poté dojde k vymizení příznaků. Při aplikaci protizánětlivého léku se zánět podaří většinou rychle zklidnit. Po odeznění bolesti však postižený nemá zcela vyhráno, protože onemocnění pokračuj dál, i když se navenek neprojevuje a nelze předpovědět, kdy se dostaví další záchvat. Záchvat dny může také postihnout i jiné klouby, např. klouby končetin nebo zápěstí.

Chronická dna

Při chronické dně se krystalky kyseliny močové usazují v kloubech, kůži a ledvinách a vyvolávají zde trvalé poškození.  V kloubech se krystalky usazují v chrupavce, která kryje konce kostí, způsobuje zhrubnutí jejího povrchu, otok a snížení flexibility kloubu. Na kůži vytvářejí usazeniny kyseliny močové různě velké hrboly, které se nazývají tofy. Často se vyskytují jako drobné útvary na okraji uší, ale mohou také vytvářet boule na rukou nebo v okolí loktů.  Většinou se spíše jedná o kosmetickou vadu, než aby škodily, ale v některých případech nabývají na velikosti a musí být chirurgicky odstraněny.

Těžká dna

V případě těžké dny může dojít k poškození ledvin uložením krystalků kyseliny močové a ucpání jemných močových kanálků v ledvinové tkáni, což většinou vede k selhání ledvin. Kyselina močová v moči může dosáhnout takové koncentrace, že vytvoří močové kameny.

Léčba

Nemocní trpící častými záchvaty dny trpí daleko častějším postižením kloubů, tofy nebo mají zjevně postižené ledviny a vysokou koncentraci kyseliny močové v krvi a potřebují dlouhodobou léčbu. Léčba je nezbytná zejména proto, aby se zabránilo k poškození ledvin a následným komplikacím. Nemocní, kteří s dlouhodobou léčbou dny jednou začnou, by v ní měli pokračovat po celý zbytek života. Po přerušení léčby se může hladina kyseliny močové  v krvi rychle zvýšit a vyvolat dnový záchvat.

Metabolismus

Jedná se o komplexní děje, které umožňují našemu organismu běžnou normální činnost a jsou řízeny za pomocí chemických látek, které nazýváme enzymy a hormony. Činnost enzymů spočívá v řízení chemických reakcí, v nichž se tvoří látky, které jsou nezbytné pro tělo  a také se při nich uvolňuje energie. Hormony se podílí na řízení složitých dějů, jako je růst nebo spotřeba energie a tvorba energetických zásob. Správně fungující metabolismus je důležitý pro existenci organismu a vyžaduje náležitý přísun surovin. K metabolickým poruchám může vést nevhodná dieta, nadměrné holdování alkoholu nebo užívání některých léků.

Příjem a výdej

U dítěte v růstu nebo u dospívajícího převažuje příjem energie nad výdejem, aby se pokryly potřeby růstu. U dospělých je přebytek energie ukládán dlouhodobě do tukových zásob a naopak zvýšený výdej energie vede k poklesu tělesné hmotnosti.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.