Kód pojišťovny

Otoky a bolesti nohou

Ilustrační obrázek

Důvodů, proč vznikají otoky může bát celá řada a nemusí vždy souviset pouze s teplým počasím. Vždy je nutné rozlišovat závažné onemocnění od méně významných případů. Nejprve je důležité zjistit, zda problém vznikl v důsledku úrazu, poštípání nebo zda končetina nebyla delší dobu znehybněná atd. Podle zjištěné anamnézy potom následuje další vyšetření a je zvolen případný terapeutický postup.

Závažné onemocnění

S otoky může souviset např. srdeční selhávání, chronická žilní nedostatečnost, která je spojena s pocity těžkých nohou nebo křečemi až po rozsáhlé uzly křečových žil s bércovými vředy. Lidé, kteří mají sklon k tvorbě křečových žil by neměli nosit těsné ponožky a oblečení, neměli by dlouho stát nebo sedět. Navíc by měli mít nohy častěji ve zvýšené poloze a pít dostatek tekutin. Důležité je také pravidelné cvičení.

Otoky vznikající zejména v létě

Léto bývá většinou spojeno s krásným počasím a my můžeme cestovat a užívat si všeho krásného, co nám léto nabízí. Léto však také představuje jistou zátěž pro naše tělo, jako jsou otoky nohou nebo rukou, bolesti v krku, nachlazení z klimatizace apod. Na otoky velmi prospěšně působí koupele ve vlažné vodě s koupelovým olejem nebo solí. Koupele by měly trvat zhruba 20 minut a je vhodné při nich přešlapovat ne jen pasivně sedět. Preventivně se také doporučuje odlehčené stravování, přiměřený pohyb, dostatečný spánek. Je to nejlepší co můžeme udělat pro své srdce, plíce, ledviny a všechny ostatní orgány.

Svalové křeče

Svalové křeče nás dokážou někdy velmi potrápit a znepříjemnit život zejména, když nás budí uprostřed noci a nedají nám spát. Častou příčinou svalových křečí bývá nedostatek pitného režimu. Pokud trpíme svalovými bolestmi, neměli bychom čekat až na pocity žízně, ale je třeba pít průběžně. A po malých doušcích. Nejvhodnějšími zdroji tekutin jsou slabě mineralizované, kojenecké nebo stolní vody, doporučované jsou také bylinkové nebo zelené čaje. Sladkým nápojům, energy drinkům a slazeným limonádám bychom se měli raději vyhnout obloukem. Mějme však na paměti, že všeho moc škodí a také nadměrný přísun tekutin může být pro zdraví škodlivý, protože je zatěžující pro ledviny.

Nezapomeňte na hořčík

Mezi další příčinu svalových křečí patří nedostatek hořčíku. Tento důležitý minerál nám schází vždy, pokud podstupujeme nadměrnou fyzickou námahu a naše strava není bohatá na hořčík.

Další příčinou jeho nedostatku může být stres, alkoholismus, dlouhodobé hladovění. Větší potřebu hořčíku mají také těhotné ženy. Pro prevenci svalových křečí slouží také vitamin B, který se nachází především v celozrnných výrobcích, luštěninách a listové zelenině.

Masáže

Proti opakovaným křečím může být nápomocná také fyzioterapeutická péče v podobě masáží, teplých zábalů, teplých koupelí nebo sauny. Tyto metody pomáhají relaxovat svalstvo a zlepšují jejich prokrvování. Můžeme také vyzkoušet cvičení na gymnastických míčích nebo s pomocí různých rehabilitačních pomůcek. I zde platí, že ze všeho je nejlepší prevence.

Kožní infekce

Plísňová infekce nohou neboli mykóza se objevuje nejvíce mezi prsty a na ploskách nohou. Bývá způsobena mikroskopickými obvitými mikroorganismy nebo bakteriemi. Původcům mykózy se nejvíce daří ve vlhkém a teplém prostředí, jako jsou společné šatny, sauny a bazény. Kožní plísně trápí především lidi a ve středním a pokročilém věku, což má souvislost se zhoršujícím se prokrvením. Postihuje hodně sportovce nebo lidi, kteří mají nohu dlouho uzavřenou v neprodyšné sportovní obuvi.

Náchylnost k infekčním onemocněním

Náchylnost k získání mykóz, které se mohou objevit kromě nohou objevit také na různých místech těla, včetně vlasů, stoupá s věkem při cukrovce, snížené imunitě, popř. při cévních onemocněních a neurologických potížích. Za příčinkami problémů se může skrývat snížená imunita, při které dojde k narušení rovnováhy osídlení organismu přirozenou mikroflórou.

Typické příznaky

V případě, že je kůže infikovaná, svědí, pálí a je zarudlá. Dalším příznakem je suchá až šupinatá pokožka, na které se objevují někdy i puchýřky. Mezi prsty a v záhybech na chodidle se udělají bolestivé praskliny. Kožní mykóza v oblasti chodidel a meziprstí se může projevit nepříjemným zápachem, který je způsoben bakteriemi, který je známkou vážnějšího stupně nemoci.

Všechny symptomy se mohou objevit jednotlivě nebo společně. Prvním signálem k zahájení léčby by mělo být nepříjemné svědění až pálení kůže. Jestliže se plíseň nohou neléčí, šíří se dál a po určité době dochází i k napadení nehtů. Nehty jsou potom silnější a matné a někdy vystupují nad nehtové lůžko. Často se tak vyskytuje tzv. paronychie – infekce okolo nehtů a léčba v takovém případě je složitější.

Prevence  

V rámci prevence je základem sucho a nošení bavlněných ponožek, které dobře sají pot. Po koupeli je nutné vždy nohy a meziprstí pořádně vysušit. Když je to možné, měli bychom nosit vzdušnou a otevřenou obuv, která umožňuje volné proudění vzduchu. V plaveckých bazénech a saunách není vhodné chodit naboso, nosíme raději vždy gumové sandále.

Preventivně se doporučuje používat protiplísňový zásyp. V případě prokázané mykózy se dostanou koupit v lékárně volně prodejné přípravky a rozhodně bychom měli ošetřit také vnitřek obuvi.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.