Kód pojišťovny

Virům se jen tak neubráníme

Ilustrační obrázek

Virus se nám může dostat do těla v jídle a pití, nebo může přejít porušenou pokožkou, přes sliny, nebo jej můžeme dostat do těla, když se dotkneme rukama očí. Infikovat nás může několik stovek virů a zhruba do tří dnů zjistíme, že nás nějaký virus navštívil. Může se množit pouze v hostitelské buňce. Ta je nakonec činností virů postupně likvidována – při dělení se již přenáší do nové buňky virová informace v podobě nukleové kyseliny, která je základní stavební částí buněk. Buňka zpracuje genetickou informaci, vloženou virem jako jeho vlastní, a tak je spuštěn proces množení viru. Aby se virus do buňky dostal, musí mít buňka na svém povrchu receptory  - čidla – na něž se virus naváže.

Virózu je žádoucí alespoň do odeznění příznaků a doby, kdy jste nakažliví (minimálně 4 dny), vyležet, nezatěžovat žaludek, pít dostatek tekutin. Na horečku nasaďte paracetamol nebo ibuprofen. Na bolest volně prodejné přípravky, samostatně či v kombinacích. U vícesložkových léků je třeba dávat pozor na kontraindikace a interakce s jinými léky. Většina jich není vhodná pro pacienty s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárním onemocněním, s poškozenými játry či ledvinami, diabetem, zeleným zákalem a při užívání některých antidepresiv. Zároveň musíme dávat pozor na dávku paracetamolu, který je ve většině přípravků obsažen, aby nedošlo k předávkování a případně poruše jater. Bezpečná dávka pro osoby nad 50 kg je maximálně 4 mg denně. Dobré je také vědět, že škodlivý účinek na játra násobí alkohol, a tak je zcela nevhodné potit se za pomocí paracetamolu a čaje s rumem či svařeného vína.

Virózu způsobují nejčastěji rinoviry. Kdo by nerozeznal příznaky virózy – kýchání, vodnatou rýmu, ucpaný nos, bolesti v krku, únavu. Mohou se přidat bolesti hlavy a uší, horečka či kašel. Skutečná chřipka nás překvapí velice rychlým nástupem, kdy se během několika hodin z plného zdraví dostanete doslova do „bídného“ stavu. Akutní fáze zpravidla odezní až po pěti až sedmi dnech. V 10 až 20 % případů může na chřipku navázat bakteriální infekce. Ta může vést k dalším komplikacím, jako jsou zánět vedlejších dutin, zánět středního ucha, zánět průdušek, někdy i zápal plic a zánět pohrudnice nebo srdečního svalu. Nejčastějšími původci bakteriálních komplikací chřipky jsou pneumokoky, streptokoky a hemofily.

Záludná chřipka

Pozor, horší průběh chřipky není spojen jen s komplikacemi s ní spojenými, až čtyřnásobně vyšší riziko závažného průběhu mohou mít rizikoví pacienti: k těm patří třeba astmatici, diabetici, občané nad 65 let a všichni lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo jater. Patří sem i pacienti s cystickou fibrózou a lidé s poruchou imunitního systému.
Přibližně 140 osob z každého milionu obyvatel každoročně na chřipku zemře. Virus chřipky prochází stálými změnami. Právě ty jsou odpovědné za jeho téměř zázračnou schopnost proniknout do lidského těla. Virus, který způsobil epidemii chřipky v jednom roce, není totožný s tím, který přijde napřesrok.

Chřipka dokáže být pro oslabené jedince skutečně nebezpečná. V ČR umírá kolem dvou tisíc lidí ročně. Často je považována za banální onemocnění, může však končit i smrtí. Jak jsme již uvedli, chřipka nás překvapí velmi rychlým „startem“, který nás v podstatě ochromí. Velmi vysoké teploty jsou provázeny zimnicí a opravdu silnou bolestí svalů a hlavy. Typická je obrovská únava až neschopnost pohybu.
Léčba chřipky se v žádném případě nesmí uspěchat. Klid na lůžku je samozřejmostí. Při horečce a bolestech užívejte stejné léky jako při viróze, při suchém dráždivém kašli léky s obsahem dextrometorfanu nebo butamirátu či dropropizinu. Dbejte na dostatek tekutin a vitaminů, především vitaminu C: přispívá ke snížení vyčerpání, zmírňuje symptomy chřipky a zlepšuje funkci imunitního systému. Úlevu při chřipce přinesou také léky snižující otok dutin, například s obsahem pseudoefedrinu. K rychlejšímu vyléčení chřipky pomáhají léky na předpis, antivirotika. Lékař je předepisuje pouze některým ohroženým skupinám pacientů pouze v době vyhlášené chřipkové epidemie.

Mnozí lidé se nechávají každoročně očkovat proti chřipce. Pokud by chtěli v rámci jedné návštěvy lékaře podstoupit i očkování proti pneumokoku, nic jim v tom nebrání. V případě pneumokoků rozhodně není nutné každoroční přeočkování. Podobně jako chřipka, se i zápal plic objevuje především v zimních měsících. Právě proti chřipce se u nás pravidelně (alespoň čtyřikrát za posledních pět let) nechává očkovat 13 % lidí nad 50 let. Je trochu paradoxní, že tento podíl je mnohem vyšší než v případě očkování proti pneumokokovým injekcím. Přitom zápal plic, který tato bakterie často vyvolává, je dvanáctkrát častější příčinou úmrtí než chřipka.
Malé děti patří k rizikové skupině s možným rizikovým průběhem nákazy, zejména pokud jejich starší sourozenci kolektiv už navštěvují nebo pokud je někdo z blízkých vystavován například v práci velkému počtu osob.

Co je pro léčbu zásadní?

  •          Odpočinek- tělo potřebuje ke znovuzískání energie oddechový čas.
  •          Vyplavování – pijte dostatek tekutin, nejlépe bylinkový čaj, minerálku nebo čistou vlažnou vodu. Pozor na kyselé ovoce, které může podráždit žaludek.
  •          Vhodný jídelníček – posilujte organismus lehkým slepičím vývarem, vařenou zeleninou, rýží, suchary, banány. Vyhněte se těžkým a smaženým pokrmům.
  •          Vitaminy – vitamin C vám pomůže dostat se zpátky do formy a zvýší vaši obranyschopnost, abyste brzy neonemocněli znovu. Navíc vitaminy skupiny B posílí nervy a zlepší náladu.
  •          Nepřetápějte místnosti – v chladnější místnosti se vám bude lépe odpočívat. Často větrejte a udržujte vlhký vzduch, který zlepšuje dýchání.
  •          Separace – udržujte si od ostatních odstup nejméně jeden metr. Spěte v oddělené místnosti. Na kašel a rýmu používejte jednorázové kapesníky. Po použití je ihned zlikvidujte.
  •          Rekonvalescence – i týdny po prodělané chřipce se můžete cítit unavení a bez energie. V této době byste neměli podstupovat žádnou větší fyzickou ani psychickou zátěž.

 

Potrápit nás může i „obyčejná“ rýma

Původně obyčejná rýma může přejít do chronického stadia. Rozšířením infekce Eustachovou trubicí do středoušní dutiny může dojít k zánětu středního ucha. Vzácně mohou být zasaženy i kořeny horních stoliček, výstelka oční jamky, nebo dokonce mozkové blány. Ve vedlejších dutinách, jež jsou s nosní dutinou spojeny, může po odeznění či nedoléčení akutní rýmy přetrvávat druhotná bakteriální infekce.

Infekční rýmu nejčastěji vyvolávají viry nebo bakterie. Zánět postihuje měkké tkáně, převážně sliznice pokrývající vnitřek nosu a vedlejších nosních dutin. Tyto tkáně na infekci odpovídají zánětlivou reakcí, což má za následek tvorbu hlenu.
Mezi buňkami sliznice jsou malé hlenové žlázky. Jejich buňky obsahují mnoho váčků naplněných bílkovinou mucinem. Když váček splyne s membránou na povrchu buňky, mucinové molekuly z něj „vystřelí ven“ a jejich krátké konce se naježí do velkého objemu. Vzniká mucinový „koláč“, který vytváří s vodou vazký roztok. Ten odplavuje škodliviny. Spolu s výtokem z nosu také kmitají slizniční řasinky. Viry, bakterie a další částice se jejich činností posunují zvenku do hltanu a jícnu, až skončí v kyselém prostředí žaludku, které je ničí. V akutní fázi rýmy je u nemocného hlen vodnatý, později se zahušťuje. Při druhotné bakteriální infekci hlen zežloutne, až zhnědne, invazí bílých krvinek a bakterií. Tehdy již musíme navštívit lékaře, který předepíše vhodnou léčbu.

Jak se rychleji zbavit rýmy?

  •          Především co nejčastěji uvolňujte nos – smrkáním dostanete bacily z těla ven. Smrkejte ale jemně, a každou dírku vyprazdňujte zvlášť. Papírový kapesník po každém vysmrkání vyhoďte a umyjte si ruce.
  •          Někdy nám může ulevit masáž – ukazováčky přiložte ze stran ke kořeni nosu, mezi očima. Ucpěte si nosní dírky palci a jemně stlačujte body ři kořeni nosu, každou stranu zvlášť. Pomůžete tak zmírnit příznaky rýmy. Opakujte na každé straně desetkrát. Pak si jemně deset sekund masírujte horní část ušních boltců.
  •          Parní lázeň obličeje s přidáním několika kapek kafrového, tea tree, mátového oleje nebo lžíce sody pomůže rozpustit hlen v nose a uvolnit dutiny. Pomáhá rovněž horká koupel předloktí a chodidel. Ručník namočený v horké vodě a přiložený na obličej pomáhá zmírnit postižení dutin a uvolňuje nos.
  •          Z volně prodejných léků používejte spreje či kapky na snížení otoku sliznice, pohodu v nose nastolí izotonický roztok mořské vody, nejlépe obohacený mědí, jež má antibakteriální účinek. Při bolestech hlavy doprovázejících zánět vedlejších dutin můžete použít prostředky s obsahem paracetamolu nebo fenyleprinu. Kapky do nosu však užívejte maximálně po dobu určenou na příbalovém letáku, obvykle pět dní, jinak hrozí návyk.
    Pomůže také vypláchnutí nosu slaným roztokem. Připravte si nádobku určenou k proplachování nosu půllitrem příjemně teplé vody, přidejte lžíci soli a nechte dokonale rozpustit. Nádobku s roztokem přiložte nad umyvadlem k jedné nosní dírce a nakloňte hlavu na stranu tak, aby mohla voda volně vytékat z druhé nosní dírky. Během procedury dýchejte mírně otevřenými ústy, nepolykejte a soustřeďte se. Chce to trochu cviku, ale jedná se o velmi účinnou metodu. V polovině procesu se šetrně vysmrkejte. Vše zopakujte i u druhé nosní dírky a poté se opět vysmrkejte.
  •          Doplňte minerály – dávky hořčíku a zinku pomohou zlepšit obranyschopnost a zkrátí dobu léčby. Hořčík pomáhá rozšiřovat krevní cévy a zinek zlepšuje stav hlenových váčků a zvyšuje imunitu.
  •          Pečujte o nos i zvenku. Podrážděnou a zarudlou kůži nosu několikrát denně natírejte hutnějším krémem či mastí na ošetření podrážděné kůže.
  •          Pozor na suchý vzduch. Používejte odpařovače, čističky vzduchu, cokoli, co vám pomůže zvlhčit suchý vzduch v domácnosti.
  •          Pikantní vás probere k životu. Silice v pálivém jídle a štiplavém koření rozproudí krev a uvolní nos. Zařaďte do zimního jídelníčku čerstvý křen, hořčici, cibuli, česnek nebo pálivé papričky.
  •          Spánek je důležitý. Náchylnost k nachlazení a rýmě je vždy větší, jste-li oslabeni stresem a napětím. Dopřejte si dostatečný spánek, abyste nabrali síly a zregenerovali se.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.