Kód pojišťovny

Připravte se na jarní dny

Ilustrační obrázek

Po dlouhé zimě, která byla studená a mrazivá opět čekáme na jarní  slunné dny. Stejně jako příroda se pomalu probouzí, tak i my lidé se těšíme, že opět najdeme potřebnou energii a sílu. Je to však také období, kdy ožívají i klíšťata.

Sezóna klíšťat

Mezi nejznámější nemoci, které klíšťata v našich končinách přenášejí, patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Obě tyto nemoci zaznamenaly oproti předešlým létům nárůst. Zejména v případě mírné zimy a brzké aktivity klíšťat jsou tyto faktory rizikové. Co se týká klíšťové encefalitidy tak držíme v Evropě v počtu prodělaných případů nechtěné prvenství, což bohužel v případě starších jedinců nebo u jedinců s oslabenou imunitou zanechává následky, s kterými se dotyčný potýká dlouhodobě.

Nespecifická preventivní opatření

V ochraně před nemocemi přenosnými klíšťaty patří důležitá nespecifická preventivní opatření v podobě repelentu, ochranného oblečení nebo prohlídky těla, avšak ta sama o sobě neposkytují úplnou jistotu. V ohnisku nákazy se vyskytují mnohem častěji než dospělé samičky menší nymfy, které na těle můžeme snadno přehlédnout, především ve vlasech, v intimní oblasti, podpaží nebo jiných místech. K přenosu klíšťové encefalitidy potřebuje klíště přibližně dvě hodiny, k přenosu lymské boreliózy je to celých 24 hodin.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě existují desítky let a nejvhodnější dobou pro očkování proti klíšťové encefalitidě jsou zimní měsíce, ale je možné nechat se naočkovat kdykoliv v průběhu roku. Očkování se doporučuje zejména těm, kteří chodí do přírody, včetně městských parků a trávníku.  Odborníci doporučují očkování zejména seniorům, protože u nich onemocnění probíhá v těžké formě.

Léčba antibiotiky

Lymská borelióza je dobře léčitelná pomocí antibiotik, které jsou podávány po dobu dvou až čtyř týdnů v závislosti na klinické formě onemocnění. Příliš časté nebo dlouhodobé podávání antibiotik neprokázalo ve velkých klinických studiích žádný přínos u osob, které měly i po řádné léčbě potíže.  Ty bávají označovány jako postboreliový syndrom. Může se jednat o bolesti kloubů, hlavy, únavu nebo pocit snížené výkonnosti. Mohou být navozeny prodělanou již neaktivní infekcí, která vyvolala změny, které se postupně hojí, nebo psychogenními příčinkami, které jsou označovány jako somatizace nebo psychosomatizace potíží. Tyto příznak však nelze ovlivnit opakovaným podáváním antibiotik. Lymská borelióza je vyvolána bakteriemi z rodu Borrelia, kterých je několik druhů. Jedná se o zoonózu, která primárně postihuje zvířata.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.