Jak přežít velikonoce ve zdraví?
Sváteční chvíle jsme si v posledních letech zvykli spojovat především s velkým množstvím jídla, pití, hodováním a přejídáním. Je pravdou, že o Velikonocích na nás nástrahy číhají ze všech stran! V supermarketech se regály prohýbají pod nabídkou čokoládových zajíčků, vajíček a jiných sladkostí s velikonoční tématikou. Doma se peče beránek plný cukru a tuku.
Na stolech je pro koledníky přichystáno občerstvení, které má s racionálním stravováním pramálo společného. Velikonoční svátky v takové podobě pak dokážou pořádně zacloumat naším zdravím i figurou. Co takhle zkusit to letos jinak?
ČOKOLÁDOVÉ FIGURKY Pokud nutně potřebujete koledníky odměnit tematickými čokoládovými sladkostmi v lákavých barevných obalech, volte raději výrobky s vysokým obsahem kakaa. Hořká čokoláda obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Čemu se ale snažte rozhodně vyhýbat, to jsou tzv. „kakaové pochoutky“. Takové výrobky mají ve svém složení především cukr a ztužený pokrmový tuk, který obsahuje škodlivé transmastné kyseliny. Poctivého kakaa je v těchto pochoutkách naprosté minimum.
Tip: Sladké velikonoční balíčky můžete naplnit čerstvým a sušeným ovocem, ořechy, nebo třeba baby karotkami, které jsou symbolem jara.
BERÁNEK A MAZANEC Bílá mouka, spousta cukru, tuk na pečení, nebo v lepším případě máslo – přesně tyto ingredience obsahují oblíbené velikonoční mazance a beránci. Pokud si dáte kousek takové dobroty v dopoledních hodinách, nic strašného se samozřejmě nestane. Každopádně i velikonoční beránek se dá upéct zdravě, chutně a bez ztužených tuků.
SLANÉ POHOŠTĚNÍ Jednohubky, chlebíčky, uzeniny, maso, chipsy, křupky, tyčinky…. K velikonočním svátkům patří i rychlé pohoštění hladových koledníků. Většina takového pohoštění ale obsahuje spoustu nadbytečného tuku. Slavnostní dobroty se však dají připravit i zdravě a „svátky jara“ k tomuto ozdravení přímo vybízí. Zkuste třeba místo obligátní česnekové pomazánky na bílém rohlíku udělat jednohubky z tzv. „hummusu“. Cizrna, sezam, olivový olej, citrón a česnek – to jsou čtyři obyčejné (a přitom tak zdravé) suroviny, díky nimž rychle a jednoduše vykouzlíte dokonalou pomazánku, kterou si oblíbil celý svět. Zkuste ji namazat třeba na celozrnné pečivo, které ozdobíte plátky mrkve a cherry rajčátky. Uvidíte, že se koledníci budou olizovat!
Tip: Pokud jste zvyklí na sváteční stůl dávat i misky s chipsy, křupkami a jinými pochutinami, tak i tahle verze slaného mlsání se dá pojmout výrazně zdravěji. Vyzkoušet můžete například jednoduché domácí chipsy z cukety nebo popcorn z květáku.
Přejeme vám krásné prožití velikonočních svátků bez pocitu přeplněného žaludku, ve zdraví a radosti. A hlavně příjemné chvíle s vašimi nejbližšími, ideálně strávené při společné procházce jarní přírodou, či jiné pohybové aktivitě. Veselé Velikonoce!