Kód pojišťovny

Medvědí česnek

Ilustrační obrázek

Pokud se chystáte do lesa na jarní procházku, určitě narazíte na medvědí česnek. Jestli vás na první pohled neupoutají jeho zelené lístky a malé bílé kvítky, zcela nepochybně jej ucítíte. Vůně medvědího česneku se totiž nese do všech stran! Medvědí česnek se však nepyšní pouze intenzivní vůní, ale také širokou škálou léčivých účinků…

Působí antibakteriálně

Jednou z účinných látek, kterou v sobě medvědí česnek ukrývá je silně antibakteriální allicin. A právě tato látka dává medvědímu česneku onu nezaměnitelnou vůni. Allicin pomáhá při chřipce, nachlazení, respiračních chorobách, angínách i průjmech. Taky předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran a zabraňuje vzniku kvasinkové infekce. Medvědí česnek je také výborný prostředek pro utišení trávících obtíží. Napravuje totiž přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti parazitům.

Vitamín C

Medvědí česnek je doslova napěchovaný vitamínem C!Na 100 g se ho v těchto zelených lístcích ukrývá něco kolem 150 mg. Vitamín C je opravdu důležitý antioxidant, který upevňuje naši imunitu, stimuluje tvorbu bílých krvinek, podílející se na tvorbě kolagenu a zajišťuje také například lepší vstřebatelnost železa. Ovoce a zelenina jsou samozřejmě také výborným zdrojem tohoto vitamínu, ale například obyčejné jablko v sobě ukrývá pouze 4 mg na 100g. Medvědí česnek je tedy výrazně efektivnější variantou doplnění tohoto významného antioxidantu. Pokud tedy chcete splnit doporučenou denní dávku vitamínu C, vydejte se do lesa! J

Kde ho hledat?

Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesech, převážně na stinných a vlhkých místech. Růst začíná na konci března, ale najít ho můžeme ještě na počátku léta. Medvědí česnek poznáme podle drobných bílých květů na delší stopce a jasně zelených podlouhlých listů. V lese medvědí česnek vytváří bujný zelený koberec, který jednoznačně poznáme podle typické česnekové vůně.

Medvědí česnek v kuchyni

Ačkoliv mají tyto zelené lístky česnekovou příchuť, jsou méně aromatické než klasický česnek v paličkách. Usušením a vařením ztrácí listy svou vůni i chuťové vlastnosti, ale zmrazení této rostlině nevadí. Nejlépe se medvědí česnek hodí úplně jednoduše nakrájený na chléb, do salátů, sendvičů, na chlebíčky či jednohubky. Můžeme jej ale také přidat do polévek, omáček, pomazánek, posypat jím vařené brambory, nebo ho připravit na způsob špenátu. Za vyzkoušení určitě stojí krémová polévka s medvědím česnekem, nebo pikantní česneková pomazánka (recept již brzy na www.jeztesrozumem.cz), která se hodí jak na zdravou večeři, tak jako pohoštění při oslavách a rodinných sešlostech.

 

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.