Kód pojišťovny

Zdravé zažívání

Ilustrační obrázek

Kdo z nás by nechtěl být zdravý a cítit se dobře? Taková cesta však představuje určitou námahu a aktivní přístup. Velmi totiž záleží nejen na našich vrozených dispozicích, výchově, ale důležitá je zejména subjektivní motivace a odhodlanost něco pro sebe udělat. Důležitou součástí zdraví je také prostředí, ve kterém žijeme a strava, kterou konzumujeme. V průběhu života se všechny tyto složky mění, protože nemají stálý charakter.

Strava a trávicí systém

Tyto dvě neoddělitelné složky mají lví podíl na našem zdraví. Jestliže však máme nevhodnou stravu, dochází ke zhoršení trávicích orgánů. Pokud nám špatně funguje trávení, tak také špatně zásobujeme tělo živinami. Zažívací potíže patří v současné době k velmi často se vyskytujícím onemocněním a mnoho lidí stále vliv stravy na své zdraví značně podceňuje. Většina lidí ani déletrvající problémy týkající se zažívání neřeší a přitom se může jednat o začátek mnoha zdravotních potíží, které ani s zažíváním nesouvisí. To pak vede následně k imunitním potížím, cévním nemocem nebo nádorům.

Kde začíná zažívání?

Zažívání má svůj počátek v ústech a jedná se o velmi podstatnou složku trávení, kterou máme pod kontrolou. Zde dochází k vylučování slin, které začínají rozkládat složité cukry, ale také obsahují důležité imunitní informace. Z těchto důvodů je důležité důsledně kousat a prosliňovat. Pokud potravu důsledně nekoušeme, slinivka a žaludek mají daleko více práce a my je také více zatěžujeme a nedostáváme z potravin tolik živin.

Žaludek

Patří mezi další orgán, který přichází do styku s potravou. Vylučuje kyselinu solnou, která rozkládá bílkoviny. Zde potrava chvíli stagnuje a poté dochází k jejímu smíchání se šťávami a potom žaludek řídí sestup do dalších oddílů trávení, do tenkého střeva. V případě, že máme problém s tímto orgánem, můžeme pociťovat tlak v žaludku a bolesti. Často tok tráveniny nemíří dolů, ale obrací se nahoru a pak přicházejí nejen nevolnosti, ale také zvracení, pálení žáhy, říhání a vracení se potravy nahoru. Tyto potíže vznikají často v důsledku přetížení žaludku, např. nadměrným množstvím jídla nebo se s nimi můžeme setkat v důsledku přetížení jater, která kontrolují žaludek a napomáhají namáhají normálnímu sestupu tráveniny. Jestliže játra nefungují správně, žaludek se poškozuje a vzniká mnoho zdravotních potíží, které se ještě zhoršují psychickým stresem.

Střeva

Naše potrava se dále dostane do tenkého střeva, což je malinko podceňovaný orgán. Spolu s potravou se zde smíchají enzymy ze slinivky břišní  a žluč z jater. Ta se rozkládá na nejjednodušší živiny , které se přes sliznici tenkého střeva dostávají do krve.  Zde také vzniká až 70% imunity.  Při zhoršení kvality střevní sliznice nemusíme mít sice zažívací potíže, ale může dojít k častější nemocnosti, alergii, autoimunitnímu onemocnění zánětům, apod. Při zhoršení stavu střeva dochází k přemnožení bakterií a plísní, které pak dostávají do močových cest i pohlavních orgánů a způsobují záněty a výtoky. V případě snížení kvality střevní sliznice se tato bariéra stává propustnou a do krve se dostávají nestrávené molekuly bílkovin, chemické i toxické látky. Ze střeva jde krev přímo do jater, která to musí vše detoxikovat. Postupně dochází k zatěžování tohoto orgánu. Bílkoviny, jež se nemohou v této formě dostat do krve dostat, mohou být začátkem těžkých autoimunitních onemocnění. Z těchto důvodů bychom neměli zapomínat na tenké střevo vždy, když trpíme jakoukoli chronickou nemocí.

Co nejčastěji poškozuje střevo?

Střevo bývá nejčastěji poškozeno např. z důvodu konzumace špatného složení stravy, nadbytku masa, cukru, nedostatku vlákniny apod. Sliznice bývá také negativně ovlivněna intolerantními potravinami, kde nejčastěji počítáme kasein a lepek. Ty nejenže poškozují střevo, ale nestrávené molekuly bílkovin  se dostávají do krevního oběhu  a jsou příčinou mnoha imunitních problémů. 

Regenerace střeva

Pro regeneraci střeva se doporučuje konzumovat bezlepkové obiloviny, tepelně upravená zelenina a malé množství luštěnin. Maso, které konzumujeme by mělo být kvalitní a v přiměřeném množství. Nedostatek vlákniny, tedy nedostatek zeleniny, tlusté střevo poškozuje, potrava zde stagnuje a zvyšuje se riziko vytváření polypů nebo nádorů.

Játra a slinivka břišní

Tyto dva důležité orgány mají celou řadu podstatných funkcí.  Játra řadíme mezi detoxikační orgán, který pomocí žluči tráví tuky a řídí tak průchodnost trávicího procesu. V případě přetížení jater, se objevují trávicí potíže, máme potíže s nadýmáním, říháním, nevolností, objevují se potíže s menstruací, apod. V oblasti psychiky se cítíme vzteklí a neklidní. Játra velice zatěžuje nadbytek tuku. Odborníci doporučují konzumovat kvalitní oleje lisované zastudena, a to i na tepelnou úpravu. Olej je vhodné zakomponovat do potravy, především do zeleniny při vaření, protože pak nás nezatěžuje. Tento orgán je také poškozen nadužíváním masa a chemie v potravě.  Také nadbytek ořechů je škodlivý pro naše játra. Doporučuje se zejména kvalitní zelenina a zelenina kvašená.

Slinivka břišní

Tráví potravu, rozkládá a vyčerpává z ní energii a živiny. Jestliže nepracuje dostatečně, objevuje se měkčí a řidší stolice, střídavě průjem, zácpa plynatost, nadýmání, ale také větší únava po jídle, chuť na sladké, nechutenství, potřeba konzumace větších porcí. Slinivka trpí při dlouhých hladových pauzách, nadbytkem syrové zeleniny, nadkonzumací studených potravin a mléčných výrobků. Slinivce nejvíce prospívá vyvážená strava, jíst pravidelně, ale v malých dávkách, konzumovat jídlo v klidu a v sedě.

Naše kondice

Také naše psychická kondice se odvíjí od našeho zažívacího systému, a proto bychom měli věnovat pozornost složení jídla. Sebelepší léky a doplňky nemohou nahradit kvalitní stravu, vše by mělo být jak již několikrát zaznělo, vyvážené. Čas a úsilí, které věnujeme sami sobě se nám mnohonásobně vrátí.

Střevní bakterie

Odborníci v současné době hovoří o střevním systému jako o mikrobiomu a říkají, že to vlastně náš druhý mozek. Rovnováha mikrobiomu má vliv na správnou funkci imunitního systému a sídlí zde tedy centrum našeho zdraví. V případě narušení přátelského prostředí, dochází k celé řadě negativních procesů. Střevní mikrobiom ovlivňují také často zbytečně zvolená antibiotika. Po doužívání antibiotik je proto vhodné nasazení tzv. probatik – živých laktobacil a bifidobakterií, které mají funkci „hlídače“ nad agresivními formami střevních hub.  Rovnováhu mikrobiálního prostředí kromě antibiotik narušují také jiné léky, např. kortikoidy, analgetika, hormonální antikoncepce, chemoterapie. Negativní je rovněž působení zevního prostředí, vliv chemických látek v potravinách nebo chronický stres.

Děravé střevo

Bohužel se ne vždy podaří uchycení nových mléčných bakterií. Příčinou tohoto stavu mohou být střevní záněty nebo pokročilá chorobná narušení přirozeného mikrobiálního prostředí ve střevech. Může vzniknout syndrom tzv. děravého střeva, střevními mikrotrhlinami se následně přímo do krevního oběhu dostávají nedostatečně natrávené části potravy, na což nepřiměřeně reaguje imunitní systém, který tyto látky považuje za cizorodého nepřítele.  Dochází tak k potravinovým alergiím a intoleranci.

Rakovina tlustého střeva

Mezi další alarmující ukazatel stavu našeho střevního mikrobiomu patří světové prvenství v rakovině tlustého střeva. Metabolismus přemnožených kvasinek a plísní produkuje mykotoxiny, což jsou vysoce karcinogenní jedy. Mykotoxiny jsou současně také nervový jed, takže člověk se cítí otráven také psychicky. Mezi nejznámější karcinogeny patří aflatoxin, který produkují plísně rodu Aspergillus.

Žaludeční a dvanáctníkové vředy

Patří mezi velmi nepříjemná onemocnění trávicího traktu a vznikají na základě vnitřní chemické nerovnováhy nebo působením bakterie Heliobacter pylori, který vyvolá zánět sliznice nebo se jedná o sekundární vřed, který je způsobený nejčastěji vlivem stresu nebo nadužíváním léků proti bolestem.

Podráždění slinivky

Mezi prvotní příčinu podráždění slinivky patří žlučník, kdy neodcházející žluč může poškodit slinivku.  Jestliže se jedná pouze o křečovité stažení ústí vývodu, řešení je poměrně jednoduché. Doporučuje se čaj z máty peprné a meduňky lékařské. Máta má celkově zklidňující a uvolňující účinky. V případě, že však žlučovod ucpe žlučový kámen tak se bez lékařské pomoci neobejdeme.

Potíže se zácpou

Vyprazdňování by mělo probíhat zcela automaticky každý den (nebo alespoň třikrát týdně). Organismus se tak pravidelně zbavuje nestravitelných částí potravy, odumřelých buněk střevní stěny, a velkého množství střevních bakterií. Během 12 hodin se v tlustém střevě vytvoří zhruba půl kilogramu stolice. Při nedostatečném příjmu vlákniny ze stravy a také malém množství přijatých tekutin dochází k narušení a zpomalení vyprazdňovacího reflexu. Situaci navíc zhoršují běžná dostupná laxativa, která v žádném případě příčinu zácpy neřeší. Jádrem problému je nadužívání rafinovaného cukru, čokolády a černého čaje. Bílého pečiva. Pravidelnou stolicí se náš organismus zbavuje toxických látek. Při příliš dlouhé stagnaci zbytků potravy ve střevě dochází k zahnívání, kvašení a dalším nežádoucím procesům. Jestliže toxiny nemohou odejít z těla přirozenou cestou (stolicí, močí, potem), naše tělo používá náhradní odpadní cesty, např. kůži. Různé vyrážky tak mohou být jednou z forem nezvládnuté detoxikace. Dlouhodobá zácpa se může projevit např. migrénou.

Příznaky přemnožení patogenních mikroorganismů

Mezi nejčastější tyto příznaky patří např.:

  •          nadměrná chuť na sladkosti,
  •          nadměrná tvorba lupů, vypadávání vlasů a šedivění,
  •          svědění v oblasti konečníku,
  •          suchá a svědivá pokožka,
  •          zápach z úst,
  •          nadýmání, průjmy,
  •          stav chronické únavy a kolísání tělesné váhy.

Reflux

Reflux známe pod termínem „pálení žáhy“ nebo také „překyselení žaludku – část natrávené potravy a žaludečních šťáv – do jícnu, kde může způsobovat poměrně nepříjemné pocity. Občasné pálení žáhy pozná v průběhu života takřka každý člověk a zpravidla to neznamená nic závažného. Příčin může být několik. Nejčastěji se tento problém vyskytuje u obézních jedinců a u těhotných žen. Jestliže se tyto pocity projevují pravidelně, sliznice jícnu je opakovaně naleptávána zpětným tokem kyseliny, což může vyústit až v nepříjemné komplikace, jako je zánět jícnu.

Crohnova choroba

Střevní zánětlivá onemocnění bývají někdy označována jako „katar“. Jedná se zejména o kolitidy neboli záněty tlustého střeva. V případě vředových onemocnění, hovoříme o ulceróze, nebo o Crohnově chorobě, což je velmi závažné a neléčitelné onemocnění. Crohnova nemoc postihuje úseky tenkého a tlustého střeva, vyvolává opakované horečky, úbytek hmotnosti, bolesti a napětí břicha nebo průjmy. Může být také provázena podobnými bolestmi jako u slepého střeva. Nemocní s těžším průběhem onemocnění mají časté recidivy, které vyžadují nemocniční léčbu. Onemocnění v některých případech napadá také jiné části těla než střevo, např. se jedná o klouby, kůži nebo oči. Nejčastěji se objevuje mezi 20. a 40. rokem a větší zastoupení mívají ženy.

Diagnostika

Při vyšetření bývá zjištěna anémie a abnormální jaterní funkce. Je nutné provést rentgenové vyšetření střev. K potvrzení diagnózy se provádí biopsie střevní sliznice endoskopickou cestou. V počátku akutního stadia může bolest připomínat akutní zánět slepého střeva, což se však záhy po vyšetření vyloučí.

Příčina nemoci

Přesná příčina Crohnovy choroby není známa, přesto se hovoří o možných rizicích jakými jsou např.: kouření, nevhodná životospráva, nadužívání některých léků (např. Brufenu a dalších léků tlumících  bolest), nadužívání antibiotik nebo  genetické predispozice. Jestliže se v rodině toto onemocnění vyskytuje, lékaři doporučují v rámci prevence dotyčné osoby sledovat na speciálních pracovištích.

Léčba

Nemocní, u nichž má nemoc lečí průběh často potřebují pouze symptomatickou léčbu, např. prostředky tlumící průjem. Pro zlepšení anémie se podávají vitaminy. U těžších případů je již nezbytná léčba pomoci kortikosteroidů. V případě potřeby se léčba ještě doplňuje podáváním imunosuprisiv.  Pro ustálení činnosti střev je vhodné užívání probatik.

Komplikace

Jestliže dojde ke vzniku komplikací v podobě ucpání střeva nebo selže dosavadní léčba, je nezbytné, aby nemocný podstoupil operativní zákrok, kdy se odstraní postižená část střeva. V některých případech je nezbytné zavedení tzv. stomie, což je dočasné nebo také trvalé vyvedení střeva na povrch těla.

Pohled TČM

Z pohledu tradiční čínské medicíny se tento problém týká oslabení v oblasti sleziny nebo jater, které začínají produkovat vlhké horko. Tyto orgány bychom měli posilovat daleko dříve než dojde k závažným projevům nemoci.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.