Kód pojišťovny

Diabetická neuropatie

Ilustrační obrázek

Určitou formou tohoto onemocnění je postižen každý druhý diabetik. Jedná se o postižení nervů, kdy dochází k nepříjemné bolesti, která vystřeluje od palce nohy směrem vzhůru a je obtěžující především v noci. Nejčastější neuropatii  - periferní – dělíme na symetrickou a asymetrickou. Symetrická se projevuje občasnými křečemi, brněním a pálením v končetinách.

Bolest většinou vystřeluje od palce nohy nahoru a typicky propuká v noci. Často se také vyskytuje snížená citlivost v končetinách a postupně dochází ke zhoršení koordinace pohybu. Nejčastěji se potíže týkají rovnováhy a chůze se stává velice nejistou. Kůže končetin bývá sušší, tenká a průsvitná. Každé byť sebemenší zranění se velice špatně hojí, mokvá nebo dochází ke tvorbě vředů. Asymetrická neuropatie postihuje svalstvo pánevního pletence a stehen, bolest se projevuje v oblasti hýždí a stehen. Postižený má většinou potíže se vstáváním a při chůzi po schodech. V některých případech může dojít k postižení lícních nervů a častým doprovodným projevem bývá také syndrom karpálního tunelu.

Autonomní neuropatie

Autonomní neuropatií jsou postiženy vegetativní nervy ovlivňující svaly vnitřních orgánů, což se projevuje zejména poruchami srdeční frekvence nebo špatnou regulací krevního tlaku. V některých případech se jedná o potíže, které jsou spojené s vyprazdňováním močového měchýře a mohou vyústit až k infekci močových cest. Často se také vyskytují zažívací potíže v podobě průjmů nebo zácpy.

Příčiny potíží

Onemocnění je výsledkem celé řady faktorů, a proto nelze zcela jednoznačně odpovědět na otázku, jak lze těmto potížím předejít. Onemocnění způsobuje dlouhodobé zvýšení koncentrace glukózy v krvi (cukrovka). Dále se jedná o cévní nemoci (zužováním jejich stěn dochází ke zhoršení přísunu kyslíku a nerv je pak nedostatečně živen). S tím také souvisí vysoká hladina škodlivého cholesterolu v krvi., vysoký krevní tlak, škodí nadužívání tabákových výrobků a alkoholu. V úvahu musíme vzít také genetické predispozice.

Možná prevence

Diabetik se může účinně bránit pravidelným měřením krevního tlaku a vzornou péčí  o své nohy. Musí dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, věnovat se rehabilitačnímu cvičení a posilovat svalstvo dolních končetin. Pomocí léčby lze další rozvoj onemocnění pouze zpomalit a ulevit od bolesti. Mezi pomocné léčebné metody můžeme zařadit také akupunkturu, vířivé koupele na dolní končetiny, zvýšit přísun vitaminů skupiny B, E zejména ve výživě. Doporučená je např. konzumace brokolice, banánů, hrušek, mrkve, čočky, fazolí, ryb a nesmíme zapomenout také na příjem adekvátního množství tekutin.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.