Kód pojišťovny

Chlamydie

Ilustrační obrázek

Pohlavní chlamydiová infekce je způsobena bakterií Chlamydia trachomatis, a to jak ženám, tak i mužům. U žen může infikovat oblast děložního krčku, rekta nebo krku. Mužům chlamydie napadají močovou trubici, a také rektum i krk. K přenosu chlamydií může dojít během orálního, vaginálního nebo análního sexu s osobou, která je postižena infekcí. Ženy ji mohou přenést také na své dítě v průběhu porodu, přičemž infekce se u novorozence projevit infekcí oka nebo zápalem plic. U žen, které jsou nemocné chlamydiemi je existuje zvýšené riziko předčasného porodu. U tohoto onemocnění je potřeba počítat s možností opakovaných infekcí. I člověk, který chlamydie již měl se může po vyléčení nakazit znovu, jestliže dojde k sexu s infikovanou osobou.

Riziková skupina

Tato infekce se vyskytuje ve větší míře u mladých lidí a zejména u žen. Mezi více ohroženou skupinu patří také muži, kteří mají styk s muži. Riziko nákazy se zvyšuje v případě, že nepoužíváte kondom a máte více sexuálních partnerů.

Příznaky chlamydií

Zpravidla infekce nemá žádné typické příznaky nebo se objevují až několik týdnů po styku  s infikovaným partnerem. Mezi příznaky, které se mohou vyskytovat patří:

- abnormální vaginální výtok,

- pálení při močení,

- bolest při sexuálním styku.

Jestliže dojde k rozšíření infekce do pánve, může se projevit bolestí v podbřišku, bolestí při sexu, nevolností nebo horečkou. U mužů se příznaky projevují například: výtokem z penisu, pálením při močení, svěděním okolo ústí močové trubice nebo bolestí a otokem varlat. Jestliže dojde k přenosu infekce do konečníku, projevu u obou pohlaví mohou zahrnovat bolest v této oblasti, výtok nebo krvácení.

Diagnostika

Chlamydie je možno zjistit pomocí laboratorního vyšetření, a to analýzou výtěru z penisu/pochvy. Test je doporučován zejména u mladých lidí do 26 let, především pokud mění partnery, a u rizikových osob: u těch, které kteří nepoužívají soustavně kondom, u osob, které měly styk s partnerem nakaženým jinou pohlavní chorobou, a u mužů kteří mají styk s muži.

Komplikace

U žen se může infekce rozšířit do oblasti pánve (dělohy a vaječníků) a způsobit zde zánět, který může postihnout celý reprodukční systém a způsobit dlouhodobé bolesti pánve, neplodnost, mimoděložní těhotenství. Jestliže žena prodělá chlamydiovou infekci opakovaně, je riziko komplikací u reprodukčních orgánů ještě větší. Existuje také riziko předčasného porodu. U mužů se zpravidla příznaky nevyskytují. Někdy může dojít k infekci nadvarlete, což se projevuje bolestí, teplotou a výjimečně neplodností. U mužů i žen se pak mohou vyskytovat potíže s klouby, tzv. reaktivní artritida. Neléčené chlamydie mohou zvýšit riziko nákazy HIV/AIDS.

Léčba chlamydií

Chlamydie je možno léčit pomocí antibiotik, existují typické kombinace těchto medikamentů, které jsou zpravidla při léčení efektivní. Je ovšem důležité vědět, že u určité části nemocných antibiotika nepomohu. V případě léčby se také doporučuje test na chlamydie zopakovat po uplynutí třech měsíců, protože riziko, že se nemoc opět vrátí, není zanedbatelné. Nápomocná může být také podpůrná léčba pomocí enzymových léků. Mezi základní zásadu patří nestřídat sexuální partnery. Ženám se doporučuje, aby si prováděly pravidelně výplachy pochvy. V případě, že máte pochybnosti o věrnosti partnera nebo partnerky, můžete se čas od času nechat otestovat, aby se případná infekce začala léčit, co možná nejdříve.

Bakterie

Chlamydie jsou malé bakterie, které byly objeveny v roce 1907. Jejich význam však vyšel najevo zhruba o 20 let později. Infekce, které jsou vyvolány chlamydiemi jsou běžnější, než jsme se domnívali. Výzkumy, jak vyvolávají onemocnění a jak se mezi lidmi šíří, byl obtížný, protože bylo často nemožné chlamydie izolovat a uměle je pěstovat v laboratoři. V současné době velmi pokročil vývoj laboratorní techniky, která to umožňuje. Chlamydie říkáme souhrnně několika druhům bakterií. Mezi ně kromě Chlamydie trachomatis patří například Chlamydophila pneumoniae.

Tento typ bakterií způsobuje různá onemocnění horních cest dýchacích: záněty dutin, bronchitidy, katary, atypický zápal plic, přispívá také k zánětům srdce a k riziku aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění. Další druh Chlamydophiila psittaci, postihuje nejčastěji ptáky, zejména papoušky, ale může se přenést také na člověka. Pak způsobuje onemocnění zvané psitakóza, která může být bezpříznaková a v některých případech vede k silnému zápalu plic, zánětu srdce nebo jater. Její projevy se mohou blížit břišnímu tyfu – horečky, bolest kloubů, průjem, zánět spojivek, krvácení z nosu, snížené množství bílých krvinek.  Někdy se může také objevit zvětšená slezina, která může být klíčem k diagnostice.

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.