Kód pojišťovny

Léky a potraviny si někdy „nesedí“

Ilustrační obrázek

Léky máme zapíjet čistou vodou, neboť jejich účinky mohou některé potraviny ztlumit nebo naopak umocnit vedlejší účinky. Spoustu interakcí mají léky psychiatrické, imunosupresivní, antibiotika, léky na srdeční arytmie a na cholesterol.

Léčivo se v kontaktu s určitou potravinou nebo nápojem může vysrážet do nevstřebatelného komplexu a tím tak ztratit svůj účinek. Užíváte-li například léky na štítnou žlázu, rozhodně je nezapíjejte černým čajem. Ten obsahuje velké množství tříslovin, které mohou vytvořit tzv. cheláty s léky iontového charakteru a snížit tak vstřebávání a účinek některých látek. Léky doplňující hormony štítné žlázy by měly mít odstup od jídla alespoň půl hodiny.
Pro některé léky jsou citrusy holé neštěstí. A platí pravidlo čím větší citrus, tím hůř. Zvyšují totiž nežádoucí účinky léků na cholesterol. Stejný účinek mají zázvor nebo granátové jablko.

Při užívání antibiotik s účinnou látkou doxycyklin se nesmí pít mléko, protože snižuje jeho účinnost. Stejný dopad má železo a vápník v potravinách na antibiotika na bázi ofloxacinu, klarithromycinu, ciprofloxacinu a doxycyklinu. Vápník má navíc snižující účinek na léky na štítnou žlázu stejně jako zmíněný čaj.

Jablečné nebo grepové džusy nemají sloužit k zapíjení léků. Důvodem je zjištěný vliv tohoto ovoce na kumulaci léků v organismu.

Pozor na změny účinku léků

Zesilující efekt mají například diuretika ve spojení s obyčejnou petrželí, kdy nutí ke zvýšenému močení a ztrátě tekutin. Pokud užíváte diazepam a popíjíte odvar z kozlíku lékařského, zesílíte účinky tohoto sedativa a to může být nebezpečné.
Při společném užívání warfarinu a ginkgo biloby stoupá riziko zvýšeného krvácení. Naopak snížení účinku warfarinu nstává po konzumaci brukvovité zeleniny. Kapusta, špenát, brokolice a zelný salát obsahují vitamin K, přičemž úkolem warfarinu je právě blokace vitaminu K, aby se snížila srážlivost krve. Taktéž česnek snižuje koncentraci warfarinu.
Rychlejší vyloučení z těla mohou způsobovat induktory enzymů. Dojde tak k výraznému snížení až zrušení požadovaného účinku léků. Zde můžeme z bylinek jmenovat třezalku, která negativně ovlivňuje řadu imunosupresiv, antimykotik, antiepileptik, antikoncepcí a antidepresiv.
Také sója snižuje účinek řady léků, stejně tak i kurkuma, která může mimo jiné způsobit selhání určitých typů antibiotik. Oblíbený ostropestřec, který používáme při péči o naše játra, dokáže negativně ovlivnit účinky již zmiňovaného warfarinu, antibiotika metronidazolu nebo léků na vysoký krevní tlak.

Psyllium, semínka chia, černé uhlí s velkou absorpční schopností na sebe léčivo navážou a vyloučí ho z organismu, aniž y se mohlo vstřebat. Pak se nemusí účinek vůbec dostavit.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.