Léky a potraviny si někdy „nesedí“
![Ilustrační obrázek](https://nove.cpzp.cz/cdn/image/600/QsgPno0WMAthULHGGSMwBp07ilFODK7w.jpg)
Léky máme zapíjet čistou vodou, neboť jejich účinky mohou některé potraviny ztlumit nebo naopak umocnit vedlejší účinky. Spoustu interakcí mají léky psychiatrické, imunosupresivní, antibiotika, léky na srdeční arytmie a na cholesterol.
Léčivo se v kontaktu s určitou potravinou nebo nápojem může vysrážet do nevstřebatelného komplexu a tím tak ztratit svůj účinek. Užíváte-li například léky na štítnou žlázu, rozhodně je nezapíjejte černým čajem. Ten obsahuje velké množství tříslovin, které mohou vytvořit tzv. cheláty s léky iontového charakteru a snížit tak vstřebávání a účinek některých látek. Léky doplňující hormony štítné žlázy by měly mít odstup od jídla alespoň půl hodiny.
Pro některé léky jsou citrusy holé neštěstí. A platí pravidlo čím větší citrus, tím hůř. Zvyšují totiž nežádoucí účinky léků na cholesterol. Stejný účinek mají zázvor nebo granátové jablko.
Při užívání antibiotik s účinnou látkou doxycyklin se nesmí pít mléko, protože snižuje jeho účinnost. Stejný dopad má železo a vápník v potravinách na antibiotika na bázi ofloxacinu, klarithromycinu, ciprofloxacinu a doxycyklinu. Vápník má navíc snižující účinek na léky na štítnou žlázu stejně jako zmíněný čaj.
Jablečné nebo grepové džusy nemají sloužit k zapíjení léků. Důvodem je zjištěný vliv tohoto ovoce na kumulaci léků v organismu.
Pozor na změny účinku léků
Zesilující efekt mají například diuretika ve spojení s obyčejnou petrželí, kdy nutí ke zvýšenému močení a ztrátě tekutin. Pokud užíváte diazepam a popíjíte odvar z kozlíku lékařského, zesílíte účinky tohoto sedativa a to může být nebezpečné.
Při společném užívání warfarinu a ginkgo biloby stoupá riziko zvýšeného krvácení. Naopak snížení účinku warfarinu nstává po konzumaci brukvovité zeleniny. Kapusta, špenát, brokolice a zelný salát obsahují vitamin K, přičemž úkolem warfarinu je právě blokace vitaminu K, aby se snížila srážlivost krve. Taktéž česnek snižuje koncentraci warfarinu.
Rychlejší vyloučení z těla mohou způsobovat induktory enzymů. Dojde tak k výraznému snížení až zrušení požadovaného účinku léků. Zde můžeme z bylinek jmenovat třezalku, která negativně ovlivňuje řadu imunosupresiv, antimykotik, antiepileptik, antikoncepcí a antidepresiv.
Také sója snižuje účinek řady léků, stejně tak i kurkuma, která může mimo jiné způsobit selhání určitých typů antibiotik. Oblíbený ostropestřec, který používáme při péči o naše játra, dokáže negativně ovlivnit účinky již zmiňovaného warfarinu, antibiotika metronidazolu nebo léků na vysoký krevní tlak.
Psyllium, semínka chia, černé uhlí s velkou absorpční schopností na sebe léčivo navážou a vyloučí ho z organismu, aniž y se mohlo vstřebat. Pak se nemusí účinek vůbec dostavit.