Kód pojišťovny

Relaxace je pro každého

Ilustrační obrázek

Uvolněná a svěží mysl zároveň s odpočatým tělem zvládnou více povinností a lépe se vyrovnají s náročnými úkoly i stresovými situacemi. Relaxace pozitivně ovlivňuje psychickou kondici i stav těla.
Principem relaxačních technik  a cvičení je propojení psychiky, nervové soustavy a svalstva. Správná relaxace by tedy měla vést k uvolnění ve všech těchto sférách.
Neznamená to,  že bychom měli hodinu denně praktikovat složitá cvičení – i několik minut, které věnujeme sami sobě, přináší výsledky. Začátečníci by si ale měli uvědomit, že efekt se nemusí dostavit hned. Tělo, které bylo po dlouhé měsíce, nebo dokonce roky v napětí, potřebuje alespoň dva až tři týdny, aby si na relaxaci zvyklo.

Odměnou za pravidelnou relaxaci je úprava nebo změna životního tempa. Získáte více času na své koníčky a rodinu, protože povinnosti budete zvládat efektivněji. Opustí vás „dlouhodobě špatná nálada“, osvojíte si znovu velkorysost a dovednost radovat se. Pokud k pocitu, že jste si odpočinuli, potřebujete unavit tělo, zjistěte, při které aktivitě vám to jde nejlépe. Často postačí zaměstnat ruce, ať už kreativní činností, či mytím nádobí. Pozitivní efekt relaxace může posílit i dodržování stejné denní doby, kdy se relaxaci budete věnovat.

Při všech relaxačních technikách je nejdůležitější správné dýchání. Někdo medituje, jiný je v pohybu, ale pro všechny je společná právě práce s dechem. Preferujete-li klidnější formu relaxace, můžete začít například jednoduchým nácvikem v poloze vleže. V této pozici se snadněji uvolní svaly, zejména ty, které drží tělo a hlavu ve vzpřímené poloze. Pohodlně si lehněte a soustřeďte se na dýchání, které se postupně zklidní. Vědomé uvolňování celého těla může začít od prstů na nohou a pokračuje směrem k obličeji. Teprve ve chvíli, kdy se začnete soustřeďovat na obličejové svaly, si uvědomíte, v jaké křeči jste všechny mimické svaly měli.
Myšlenky na každodenní starosti nebo nepříjemnosti v práci můžete zahnat tím, že si budete představovat své oblíbené prostředí a příjemné okamžiky. Pokud je pro vás ticho „rušivé“ a nezvyklé, můžete si pustit relaxační hudbu, přidat můžete i vonné svíčky, i aromaterapie je jednou z možných relaxačních metod.
Relaxaci ukončujte pozvolně, bez prudkých pohybů a postupným aktivováním všech částí těla. I deset minut vyhrazených pro toto jednoduché uvolnění na sobě zcela jistě poznáte.

Krátké několikaminutové cvičení na uvolnění můžeme zařadit do programu i několikrát denně. Díky těmto krátkým úsekům si tělo začne zvykat na relaxaci a bude na ni lépe reagovat. Několik hlubších a klidných nádechů a výdechů, při kterých si uvědomíme polohu těla, srovnáme přihrbená záda a uvolníme stažené svaly okolo krční páteře, zvýší naše pohodlí. Vícekrát za den můžeme také na minutu zavřít oči, uvolnit  svaly na obličeji a soustředit se na dech.  Právě důraz na dech má své opodstatnění –stres, napětí i vztek se totiž prostřednictvím sympatického nervového systému podepisuje na zrychleném mělkém dýchání. Ovlivňuje ale také srdce, které bije rychleji, a svaly, které jsou v tenzi. A tělu nejsou takové situace příjemné. Návrat k běžnému fungování můžeme podpořit dechovým cvičením.

Jak můžeme relaxovat? Někomu postačí chvíle, kdy nesdílí ani nepřijímá žádné informace, stejně dobře poslouží poslech oblíbené písničky nebo koukání „mimo“. To všechno mohou být krátkodobé formy odpočinku. Běžnými relaxačními metodami jsou masáže, parní lázeň nebo jóga. Velmi přirozeným způsobem relaxace je smích.
Bez ohledu na zvolený způsob relaxace bychom měli dodržovat několik základních pravidel. Bez nich nepřinese žádná relaxace očekávaný výsledek. Na relaxaci si vyhraďte co nejklidnější místo i čas. Vypněte si telefon, aby vás nevyrušovalo volání ani příchozí zprávy. Celkové uvolnění podpoří nejen příjemná pozice, ale i pohodlné oblečení. Nenuťte se nikdy do technik, které vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovují. Neexistuje žádný univerzální návod, které techniky relaxace jsou nejlepší. Na každého člověka zabírá něco jiného. V různých situacích navíc mohou zabírat různé metody, a tak váš repertoár způsobů relaxace může být poměrně široký.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.