Kód pojišťovny

Nejčastější pohlavní onemocnění

Ilustrační obrázek

Většinu z nás v souvislosti s pohlavními nemocemi napadne syfilis, aids, kapavka, ale ve skutečnosti je nejčastější pohlavní infekcí onemocnění chlamydiemi. Tyto bakterie jsou nebezpečné hlavně v tom, že se infekce nijak zvlášť neprojevuje, a odhalí se až ve chvíli, kdy jsou následky nepřehlédnutelné.

Pohlavní chlamydiovou infekci způsobuje bakterie Chlamydia trachomatis, a to jak ženám, tak i mužům. U žen může infikovat oblast děložního krčku, rekta nebo krku. Mužům chlamydie napadají močovou trubici (uvnitř penisu), a také rektum a krk.

V současné době nejsou pohlavní nemoci okrajovou záležitostí. Jejich nárůst souvisí se způsobem sexuálního života, jaký lidé provozují – brzké zahájení pohlavního života, promiskuita. Největší prevalence je u mladých lidí okolo 20 let. Tato infekce je běžnější u mladých lidí, především u žen. Více ohroženi jsou také muži, kteří mají styk s muži. Riziko nákazy se zvyšuje v případě, že nepoužíváte soustavně kondom nebo pokud máte více partnerů.
Zavedení nových laboratorních technik vedlo k přesnější diagnostice a v současné době chlamydie představují 50 % všech bakteriálních sexuálně přenosných nákaz. Chlamydie se přenášejí během orálního, vaginálního i análního styku s osobou, která infekci má. Ženy ji také mohou přenést na dítě během porodu, přičemž infekce se u novorozence může projevit infekcí oka nebo zápalem plic. Žena nemocná chlamydiemi má také zvýšené riziko předčasného porodu. I člověk, který chlamydie měl, se může po vyléčení nakazit znovu.

Jak se chlamydie projevují?

Chlamydiová infekce může až v 80 % probíhat bezpříznakově, a v takovém případě se infekce často diagnostikuje až při marné snaze o otěhotnění. Chlamydie jsou nejčastějším původcem pánevní zánětlivé nemoci, mezi jejíž komplikace patří neprůchodnost vejcovodů, mimoděložní těhotenství, chronické bolesti v podbřišku a srůsty.

Pokud příznaky máte, mohou se objevit až několik týdnů po styku s infikovaným partnerem. Příznaky u žen mohou být:

  • nenormální vaginální výtok
  • pálení při močení
  • bolest při styku

Pokud se infekce rozšíří do pánve, může se projevovat bolestí v podbřišku, bolestí při sexu, nevolnostmi nebo horečkou.

Příznaky u mužů:

  •  výtok z penisu
  •  pálení při močení
  •  pálení nebo svědění kolem ústí močové trubice
  •  bolest a otok jednoho nebo obou varlat

Léčba

Pokud se žena „stydí“ jít k lékaři, může si v lékárně zakoupit samotestovací balíček na tuto infekci. Spolehlivost volně dostupných testů na chlamydie se pohybuje průměrně okolo 60 %.
Chlamydie je možné zjistit laboratorním testem: analýzou výtěru z penisu/pochvy. Test je doporučován zejména mladým do 26 let, zvláště pokud mění partnery.

Chlamydií je možné zbavit se jen antibiotiky: existují typické kombinace těchto medikamentů, které obvykle zaberou. U určité části nemocných antibiotika nezaberou, a to ani v promyšlených kombinacích. V případě léčby je vhodné test na chlamydie zopakovat třeba po třech měsících, protože riziko, že se nemoc vrátí, je celkem velké. Pomoc i může podpůrná léčba enzymovými léky, které usnadňují průnik antibiotik do těžko přístupných tkání a zlepšují tím celkový účinek léčby.

U žen se může infekce rozšířit do pánve (dělohy, vaječníků) a způsobit zde zánět, který může postihnout celý reprodukční systém: způsobit dlouhodobé bolesti pánve, neplodnost, mimoděložní těhotenství. V případě, že žena prodělá chlamydiovou infekci opakovaně, je riziko komplikací u reprodukčních orgánů ještě větší. Roste také riziko předčasného porodu. U mužů i u žen se pak mohou vyskytnout potíže s klouby, tzv. reaktivní artritida, které jsou vyvolány reakcí těla na infekci.

Chlamydie nenapadají jen pohlavní orgány. Chlamydie říkáme souhrnně několika druhům bakterií. Mezi ně kromě Chlamydie trachomatis patří i například Chlamydophila pneumoniae. Tato bakterie způsobuje různá onemocnění horních cest dýchacích: záněty dutin, bronchitidy, katary, atypický zápal plic, přispívá také k zánětům srdce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.