Kód pojišťovny

Olejnatá semena

Ilustrační obrázek

Tvoří podstatnou součást přirozené a zdraví prospěšné stravy. Konzumované tuky u lidí v hospodářsky vyspělých státech tvoří především izolované rafinované tuky, a to ještě převážně živočišného původu. Velký podíl ve spotřebě tuků představují i ztužované rostlinné tuky, které jsou z hlediska zdraví rovněž nepříznivé. Nejlepším zdrojem tuků jsou různá olejnatá semena, pokud neobsahují větší podíl některé škodlivé mastné kyseliny nebo jiných látek. Jejich velkou předností je, že vedle mastných kyselin s převahou nebo velkým podílem polynenasycených mastných kyselin obsahují také několik jiných zdraví prospěšných tukových látek. Jsou rovněž bohaté na bílkoviny, vitaminy, minerální látky, různě biologicky aktivní látky a některé chuťově příjemné látky. Z těchto důvodů je většina olejnatých semen nejen dobrým zdrojem kvalitních tuků, ale i jiných živin a dobře se hodí k ochucování pokrmů.

Rozdělení olejnatých semen

Z ohledu výživy lze olejnatá semena rozdělit do dvou skupin: semena, která jso  používaná na výrobu jedlých olejů a málo vhodná přímý konzum (řepka, kakaovník, kávovník, bavlník, světlice) a semena chutná a vhodná pro přímý konzum (kokos, slunečnice, podzemnice olejená, sezam, mák, sója, ořechy).

Kakaovník

Jedná se o tropický strom, v jehož plodech velikosti fazole okurkovitého tvaru s vystouplými hranami se nacházejí zploštělá hnědá až černohnědá semena – kakaové boby. Kakaové boby se praží při 100-120°C, a tím získávají typické aroma. Po pražení se rozemelou na prášek a tuk vyextrahuje. Čokoláda obsahuje zpravidla 25-30% kakaa.

Kokosová palma

Jedná se o tropický strom, který má plody o velikosti 10-12 cm, jsou kulovitého tvaru s tvrdou skořápkou pod kterou je bílá dužina a dutý prostor obsahující bezbarvou sladkou tekutinu.  Rozlámaná a usušená dužina se nazývá kopra. V našich podmínkách je k dostání jemně nastrouhaná. Kokosový tuk obsahuje zhruba 15x více nasycených mastných kyselin než polynenasycených, proto není ve větším množství příznivý pro zdraví.

Palma olejová

Jedná se o tropický strom, který poskytuje plody bohaté na tuk. Mají velikost švestky a jsou uspořádány do velkého hroznu o průměru 15-30 cm a obsahují několik set plodů. Plod má oranžově červenou dužinu a pecku. Palmový olej je oranžově až červené barvy s vysokým obsahem karotenoidů.

Slunečnice

Patří u nás k nejdůležitější surovině pro tukový průmysl. Jedná se o obecně známou bylinu.

Olej ze semen slunečnice patří k nejkvalitnějším a obsahuje kyselinu linolovou. Loupaná semena patří mezi velmi ceněnou potravinu pro svůj obsah vitaminu B a E. Lze je konzumovat přímo nebo z nich připravovat různé typy pomazánek.

Bavlník

Jedná se o v našich podmínkách méně využívaný olej. Plod bavlníku je tobolka, který á obsahuje ochlupená semínka se silnou slupkou. Bavlníkový olej má většinou tmavočervenou barvu a typický zápach. Rafinovaný olej je také kvalitní z dietetického hlediska.

Olivovník

Tento strom dosahuje výšky 5-20 m  a má silně rozvětvenou kulatou korun u a původně pochází ze Středozemního moře. Plodem je oliva, která má protáhlý tvar a je dlouhá 2-3 cm, s peckou. Pěstuje se k lisování oleje i k přímé konzumaci. Jádro v pecce obsahuje zhruba 12% oleje. Za kvalitnější jsou považovány oleje lisované za studena, světle až tmavě žluté barvy a za méně kvalitní extrahované oleje, které jsou zelené.

Kukuřice

Pěstuje se takřka po celém světě. Kukuřičný olej se vyrábí z klíčků oddělovaných při mletí kukuřičné mouky a šrotu. Kukuřičný olej patří k velmi hodnotným a obsahuje 34-62 % kyseliny linolové. Klíčky tvoří kolem 10% zrna obsahují 12-20% oleje.

Len

Řadíme k nejstarší kulturní rostlině. Používání lněných vláken je známé více než 12 tisíc let. Semena obsahují 28-40% oleje. Lněný olej obsahuje 8-15% nasycených mastných kyselin, 9-27 % kyseliny olejové, 8-29 % kyseliny linolové a 45 – 61 % kyseliny linoleové. V některých zemích je používán jako stolní olej a v našich podmínkách se používá pouze pro výrobu nátěrových hmot.

Ořechy

Tvoří skupinu olejnatých semen, kde patří skořápkové ovoce. Do této skupiny řadíme také vlašské ořechy, lískové ořechy, burské ořechy, jedlé kaštany, mandle, piniové oříšky, pistácie a pekanové oříšky. U nás mají pro výživu menší význam, ale jsou využívány pro ochucování pokrmů, především připravovaných z celozrnných obilovin. Pro svůj obsah jednotlivých mastných kyselin jsou velmi výživné.

Řepka

V našich podmínkách se jedná o nejvíce pěstovanou olejninu. Tvoří zhruba ¾ produkce veškerých olejnatých semen. Dřívější odrůdy řepky obsahovaly velké množství kyseliny erukové, což působilo negativně na lidský organismus. V současné době jsou vyšlechtěny zcela jiné odrůdy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.