Kód pojišťovny

Pečujte o vlasy

Ilustrační obrázek

Vlasy jsou korunou krásy jak žen, tak mužů. O kvalitě našich vlasů vypovídají naše genetické dispozice, zdravotní stav, výživa, stres a také náš způsob péče, který vlasům věnujeme. Vlasy, které vidíme v reklamách jsou husté, lesklé a zdrav. Je vůbec možné něčeho takového docílit i v reálném životě?

Vliv stravy

Vlasy jsou až z 90% tvořeny bílkovinou, která se nazývá keratin a jeho základními kameny jsou aminokyseliny. Do našeho jídelníčku bychom měli zařadit dostatečné množství kvalitního masa a ryb, které obsahují potřebné Omega 3 a také ořechy obsahující vitaminy skupiny B a zinek. Vyvarovat bychom se měli potravin z rychlého občerstvení, nadužívání mouky, bílého cukru, kouření a alkoholu.

Vliv psychického vypětí

V současné době žije mnoho lidí v příliš vysokém tempu. Odborníci poukazují na skutečnost, že dlouhodobý, chronický stres má vysoký podíl na vzniku celé řady onemocnění, a to především kardiovaskulárních chorob a celé řady civilizačních onemocnění. Mezi velmi vážný typ onemocnění patří tzv. Alopecia  areata, kdy bílé krvinky napadají vlasové folikuly, což zastavuje růst vlasů. Vlasy pak vypadávají v relativně rychlém tempu, zpravidla v celých chumáčích nebo na plochách během několik týdnů.

Péče

Vlasy bychom neměli v žádném případě nadměrně přesušovat. Vlasům rozhodně neprospívá každodenní fénování, žehlení nebo kulmování, protože je to oslabuje. Alespoň někdy je vhodné vlasy nechat proschnout zcela přirozeně. Vlasy můžeme posílit oplachováním pomocí odvaru z kopřivy dvoudomé, heřmánku pravého nebo lopuchu většího. Lesklé vlasy můžeme získat například pomocí zábalu z kokosového nebo arganového oleje.

Vitaminy a minerály

Mezi podstatné vitaminy podporující růst a kvalitu vlasů patří vitaminy B komplexu. Jestliže tyto vitaminy v těle chybí, dochází ke zvýšené tvorbě lupů, vlasy vypadávají a jsou velmi slabé. Dále je důležitý vitamin A, který redukuje nadměrnou funkci mazových žláz. Z minerálů bychom neměli opomenout zinek, křemík, draslík, mangan, jód a selen. Všechny tyto minerály se podílí na stavu našich vlasů. Naše tělo tyto zdroje potřebuje doplnit jednak z běžné stravy a v případě nutnosti také ve formě potravinových doplňků.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.