Kód pojišťovny

Staré nemoci v nové době

Ilustrační obrázek

Podle názorů světové zdravotnické organizace se v zemích, kde se snížila proočkovananost  proti spalničkám, dochází k novým případům jejich výskytu.  Jako dostatečnou ochranu proti tomuto onemocnění je doporučováno, aby bylo očkováno alespoň 95 procent populace. Viry spalniček jsou nesmírně nakažlivé. S ohledem na to, že současný svět se globalizuje, nikdy předtím v historii lidstva necestovalo do zahraničí tak vysoké procento osob, jako je tomu v současné době a netýká se to pouze období dovolených. Dále dochází k přesunu statisíců migrantů, obyvatel rozvojových zemí atd. Současná Evropa se nyní potýká s nemocemi, které již byly blízko eliminace.

Největší rizika

Mezi rizika nejvyššího stupně patří nemoci, které jsou přenášeny bezkontaktně, především vzdušnou cestou a také skrz kontaminované povrchy, předměty, potravu a nápoje.  Jestliže u nich existují mírné formy nebo nosičství způsobují těžké až fatální formy. Odborníci poukazují na pokles proočkovanosti, který může přinést nějaký typ epidemie. Nebezpečí výskytu spalniček bývá často zlehčováno zejména starší populací, která zažila doby, kdy spalničky patřily mezi běžná dětská onemocnění. Také virus spalniček však mutuje a mění svou podobu. Nové kmeny jsou mnohem infekčnější a mění svou podobu. Mezi časté komplikace spalniček patří záněty středního ucha nebo střev, zápaly plic a encefalitida.

Černý kašel

Podle statistik se výskyt černého kašle  přibližuje stavu ze 60. let. Černým kašlem může onemocnět kdokoli a mezi nejohroženější skupinu patří novorozenci a senioři. Zvýšené riziko je u pacientů, kteří jsou postiženi astmatem. Toto bakteriální a vysoce infekční onemocnění dýchací soustavy zabije každoročně okolo 300 000 lidí po celém světě. Samotný průběh nemoci bývá zdlouhavý a přezdívá se mu „stodenní kašel“. Urputný kašel občas vede ke zlomenině žeber nebo vzniku kýly. Z komplikací patří mezi nejvážnější zápal plic nebo poškození mozku, které je vyvoláno nedostatkem kyslíku.

Tuberkulóza

Tuberkulóza doprovází lidstvo od nepaměti a my sice patříme k zemím, která má nejnižší výskyt tohoto onemocnění, ale  také známe tzv. multirezistentní formy, což představuje  onemocnění, která vzdorují tradiční léčbě. Tuberkulóza patří stále mezi jednu z celosvětově největších infekčních hrozeb., protože se doposud nepodařilo vyvinout účinnou vakcínu. Jedná se o nemoc dlouhodobou, která probíhá řadu měsíců až let, přičemž léčba může trvat půl roku a u citlivých forem dokonce až rok. V případě rezistentní formy, navíc je nemoc při opakovaném kontaktu velice infekční. Experti poukazují na skutečnost, že zhruba polovina světové populace je nositelem latentní tuberkulózní infekce a nemoc může tedy kdykoli vypuknout, jestliže dojde k oslabení imunitního systému.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.