Kód pojišťovny

Křečové žíly

Ilustrační obrázek

Křečové žíly představují v prvé fázi zejména kosmetický problém, avšak mezi další projevy patří např.:zhoršující se otoky dolních končetin, pocit tíhy a tlaku v končetinách, větší únavu končetin, pocit neklidných nohou, bolesti a křeče nebo svěděním a pálením pokožky. Mezi větší komplikace řadíme různé kožní defekty – hyperpigmentace, ekzémy. Kožní atrofie, bércové vředy, krvácení, zánětlivé komplikace. Intenzita potíží se odvíjí od denní doby, většinou jsou potíže větší na začátku menstruace, po delší statické zátěži nebo navečer.

Svalové cvičení

Trénovat musíme nejen svaly, ale také i cévy. Mezi doporučená cvičení řadíme stoupání na špičky obou nohou, poskoky na jedné noze, kroužky v kotnících, krčení a natahování prstů. Silnou kontrakcí svalstva dochází k tomu, že krev v žilní soustavě žene nahoru. Silné bolesti nohou mohou nutit člověka, aby dělal krátké přestávky v chůzi. Říkáme tomu „nemoc výkladních skříní“. Pomocí chůze se dolní končetiny významně prokrvují. Dochází ke zlepšení periferního oběhu. Trénink chůze je součástí tréninku cév. Tempo chůze je však potřeba dávkovat, aby bolest nepřekračovala hranici snesitelnosti.

Co udělat pro prevenci?

Odborníci doporučují nošení preventivních elastických kompresních punčoch. Punčochy je možné zakoupit v různých délkách, barvách nebo vzorech. S tímto typem konzervativní péče však nevydržíme po dlouhou dobu. Kompresivní punčochy působí tlakem na žilní systém, ale problém křečových žil zásadně neřeší. Dispozice ke vzniku křečových žil jsou z velké části dědičné. Podstatnou roli hraje věk, profese a také životní styl. Mezi známé rizikové faktory řadíme např.: nadváhu, antikoncepci, s estrogeny nebo kouření. Z důvodu rodinné anamnézy je potřeba se poradit s gynekologem o možnostech vhodné antikoncepce. Křečové žíly se také často objevují v období těhotenství.

Operační zákrok

V případě většího nálezu lékaři přistupují k chirurgickému odstranění křečových žil. Ošetření laserem se doporučuje především pro nejmenší žilky, tzv. mikrovarixy. Jestliže se laser použije pro větší žilky, nedojde k požadovanému pozitivnímu efektu. Světelná energie laseru se v červených krvinkách přemění v tepelnou energii, dojde k uzavření žilky a tím i ke znemožnění dalšího krevního proudění. Následkem toho se celá žilka vstřebá. Na zcela jiném principu působí laser nitrožilní katetrizační. V případě endovasculární laserové operace dochází k transformaci energie světelné laserové v tepelnou.  Dojde k tomu však zevnitř pomocí operačního vlákna laseru o průměru 0,2 až 0,6 mm.  Předností laserových zákroků je rychlejší hojení, menší procento komplikací a minimální fyzická omezení při rekonvalescenci. Ani v takovém případě se nevyhneme nošení kompresních punčoch. Mezi další metody patří řešení křečových žil pomocí radiofrekvenční energie vyzařované bipolární sondou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.