Kód pojišťovny

Tukové polštářky neobelstíme

Ilustrační obrázek

Kdo by neznal známou rovnici „příjem rovná se výdej“.  Ale její porušování je tak snadné, i když nám hrozí pomsta v podobě tukových polštářků. Chceme-li se jich zbavit, musíme se začít hýbat a upravit si jídelníček.
Jeden kilogram tukové tkáně obsahuje asi 27 000 kJ. Tukovou tkáň ale netvoří jen čistý tuk, ale také cévky a voda. S tímhle kalorickým množstvím bychom vystačili i tři dny, ale to rozhodně není řešení. Jakmile začneme hladovět, tělo naskočí do úsporného režimu, takže bychom nezhubli a ještě bychom mohli i přibrat. Ideální je hubnout pomalu – maximálně jeden kilogram týdně.
Když začneme hubnout, molekuly triacylglycerolů se začnou přesouvat z tukových buněk do krve a v podobě lipoproteinů míří do jater, svalů a žláz, kde se využívají jako energetický zdroj. I když hubneme, tuková  buňka se sice smršťuje, ale nikdy zcela nezmizí. A nepomůže ani liposukce – tuk se pak uloží do těch buněk, které ve vašem těle zůstaly.

Tukové buňky naše tělo potřebuje. Jejich úkolem je skladovat zásobní energii a chránit některé orgány. Muži by měli mít asi 10-20 % tukové tkáně, ženy 18-28 %,  tedy mnohem víc. Je to samozřejmé, ženy potřebují tělesný tuk pro mateřství. I mezi ženami jsou ale velké rozdíly – některé mají více tuků na bocích, jiné na břiše nebo stehnech.

Vyskytují-li se faldy na bocích, může ti znamenat problémy se štítnou žlázou. Tuk se zde usazuje pod vlivem hormonů, které produkuje právě štítná žláza. Tukové polštářky na břiše mohou mít i velmi štíhlí lidé. To je ukazatel dlouhodobého stresu. Nutné je dostat do harmonie nervovou soustavu a zklidnit se. Viscerální tuk představuje velké riziko pro naše srdce, protože aktivně obaluje orgány, čímž narušuje jejich funkčnost. Způsobuje také kolísání  cholesterolu a triacylglycerolů.
Faldy na stehnech a kolenou svědčí o naší zálibě v nadměrném pojídání sacharidů.

Tuků se zbavíme disciplínou

Ke zhubnutí vede dodržování tří zásad: přiměřeně se hýbat, nepřejídat se a přijímat zdravé tuky. Tuku na břiše se nejlépe zbavíte kombinací aerobního cvičení s vyváženým jídelníčkem a pevnost břicha zaručí posilování. Totéž platí i o zadních partiích, přestože tvar našeho pozadí je dán geneticky. Díky cvičení a správnému jídelníčku ho ale můžeme hezky vytvarovat. U stehen pak omezte smažená jídla, bílou mouku, cukr, alkohol a cigarety.

Podle odborníků je na spalování tuků nejlepší vysoce intervalový HIT trénink, kdy se střídají intenzivní úseky s úseky ve střední a nízké intenzitě. Aerobní aktivita musí trvat 30-40 minut, teprve pak se začínají pálit tuky, protože zezačátku bere tělo energii z glykogenových zásob. Nejvhodnější aktivitou je běh, rychlá chůze, plavání nebo jízda na kole. Jakmile dosáhnete optimální váhy, měli byste začít posilovat, protože při hubnutí se tuky ve svaly nemění.

Stravovací omyl

Často se domníváme, že při hubnutí  musíme z jídelníčku vypustit tuky. Není to ale úplně pravda. Tučné potraviny jsou sice nezdravé, ale pro naše tělo jsou mnohem nebezpečnější sacharidy. Až 60 % cukru, který sníme, se nám uloží do tukových polštářků. Způsobují rychlý nástup hladu a také náladovost, pokud je tělu znovu nedodáme.

Ne všechny sacharidy jsou špatné, vybíráme si ty, které najdeme v ovoci a zelenině a nezvýší hladinu cukru v krvi. Pro naše tělo je určitě lepší půl kila zeleniny než talíř těstovin.

Nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, a dokonce pomáhají i při hubnutí. Odborníci dnes říkají, že za nadváhu a kardiovaskulární onemocnění mohou sacharidy v kombinaci s nasycenými tuky. Proto doporučují stravování postavené na sníženém příjmu sacharidů a zvýšeném příjmu tuků, kdy můžeme jíst i tučnější sýry nebo tučnější maso. Nic samozřejmě nemůžeme přehánět, vše by mělo být v rovnováze a do jídelníčku je třeba zařadit hlavně tuky ze skupiny nenasycených.  Ty zabrání přejídání a zasytí nás na několik hodin, tlumí obávanou chuť na sladké a pomáhají spalovat tukové zásoby hlavně v oblasti břicha.

Spalovače nejsou všemocné

Stimulační spalovače jsou účinné, protože stimulují centrální nervový systém, mají termogenní účinek a zrychlují metabolismus. Ale pokud si myslíte, že nemusíte nic dělat, jen konzumovat tyto „pomocníky“, a zhubnete, jste na omylu. Musíte cvičit a upravit si jídelníček a spalovače tuků brát jen jako jakýsi doprovod. Patří mezi ně kofein, guarana nebo synefrin. Tyto stimulanty oceníte v okamžiku, kdy držíte dietu a chybí vám energie na trénink. Nabudí vás a podpoří další spalování. Kofein dodá sílu, energii a vytrvalost, ale nezapomeňte, že také odvodňuje, a musíte tak dodržovat pitný režim. Synefrin funguje podobně jako kofein – zrychluje bazální metabolismus a dodá vám okamžitě energii. Guarana je silný antioxidant, který pomáhá redukovat hmotnost a posiluje imunitu.

Jak zvýšit účinnost spalovačů tuků? Cvičte naplno, nejlépe obden, dopřejte si kvalitní spánek  dostatek spánku ovlivňuje růst svalů a spalování tuků, stimulační spalovače užívejte nejpozději v 16 hodin, dostatečně pijte a spalovače tuků střídejte. Při dlouhodobém užívání si na ně tělo zvykne a přestanou mít správný efekt. Navíc při nadměrném užívání může dojít ke zvýšení hladiny stresového hormonu kortizolu, který vede k ukládání podkožního tuku. Vhodné je užívat je tři až čtyři týdny a pak si dát dvoutýdenní přestávku.

Všemocný pohyb

Kromě upravené stravy, která by měla být postavena na zdravých tucích, hraje při hubnutí významnou roli pohyb. Rozhodně však neplatí, že od tukových zásob pomůže jakýkoli sport. Některé sporty se ke shazování přebytečného tuku příliš nehodí, a neplatí ani to, že čím více se při cvičení zapojíte, tím lépe. Jaký typ sportu si zvolíte, se bude odvíjet od vaší fyzické zdatnosti; začátečníkům bude stačit pomalejší aerobní pásmo, například rychlejší chůze, nordic walking, plavání. Zapomínat byste neměli na svalové cvičení. Ti, kdo jsou na tom s fyzičkou lépe, mohou využít výhody kruhových tréninků nebo jiného intervalového cvičení. Výhodou tohoto tréninku je, že i po jeho ukončení běží metabolismus rychleji a spalujete více energie.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.