Kód pojišťovny

Gynekologické problémy v každém věku

Ilustrační obrázek

První  gynekologickou  prohlídku by dívka měla absolvovat před začátkem sexuálního života. Vyšetření  by mělo proběhnout, i když dívka žádné problémy nemá. Je-li panna, je vyšetřena ultrazvukem, případně vaginoskopem, pokud již zahájila sexuální život, lékař ji vyšetří pomocí gynekologických zrcadel, může provést i mikrobiální  a onkocytické stěry. Lékař s dívkou zkonzultuje možnou antikoncepci a měl by jí také vysvětlit samovyšetření prsu.

Ve věku do 15 let by měla dívka navštívit gynekologa v případě jakýchkoli potíží spojených s pohlavními orgány: výtok, bolesti v podbřišku, nepravidelná, silná a bolestivá menstruace, záněty v podbřišku, srůsty zevních rodidel a podobně.
Pokud dívka ještě v 15 letech nemenstruuje, případně nemá ještě ve 14 letech vyvinutý žádný náznak sekundárních pohlavních znaků – ochlupení v podpaží, na zevním genitálu, vývoj prsů, měl by ji gynekolog vyšetřit.
Dospívající dívka by měla mít zajištěnou spolehlivou antikoncepci. Přemýšlet by o tom měla včas, dříve než ztratí panenství. Kondom je velmi dobrým hygienickým opatřením a do jisté míry chrání před pohlavně přenosnými chorobami, ovšem jako antikoncepce je tato metoda nespolehlivá. Udává se, že při používání kondomu jako jediné antikoncepční metody otěhotní během jednoho roku asi  5 až 15 % žen.
Ve 13 letech je z veřejného zdravotnického pojištění hrazeno očkování proti rakovině děložního čípku. Z preventivního hlediska nelze doporučit nic lepšího. Některé novější vakcíny chrání rovněž proti genitálním bradavicím.

Ženy po dvacítce může trápit mnoho potíží – ať už v souvislosti s nepravidelnostmi menstruačního cyklu, premenstruačním syndromem či menstruačními křečemi, řadou zánětlivých onemocnění (vaginálních či močových infekcí, zánětů vaječníků, vejcovodů), ale i sexuálně přenosnými chorobami, které mohou způsobit i poruchy plodnosti. Je nutné dbát na prevenci nádorových onemocnění prsu, děložního čípku či děložní sliznice.

Do věku 35 let se infekcí papilomavirem (HPV), který vyvolává rakovinu děložního čípku, u nás setkají dvě ženy ze tří. Většinou o tom ani nevědí – jejich imunitní systém tyto viry zničí. Kouření či poruchy imunity  však způsobují, že u pěti žen ze sta viry nepozorovaně přetrvávají v epitelu děložního čípku někdy i celá desetiletí. S přibývajícím věkem se řada potíží nemění. Velké část žen chce ve věku okolo třiceti let založit rodinu a mít děti, proto se objevují možné problémy související s otěhotněním. Uvádí se, že každý sedmý pár u nás má problémy zplodit vlastní potomstvo.

Menstruace na dlouho…

Ženy mají v současnosti za život asi 450 menstruačních cyklů. V minulosti jich bylo asi jen 50. Podle průzkumů by zhruba polovina žen přivítala, kdyby nemenstruovala. Téměř 90 %  žen by aspoň chtělo snížit frekvenci.

Průběh menstruace, její délka i pravidelnost je pro ženu a gynekologa téma na mnoho let. Bolesti při menstruaci se musí řešit vždy, zejména jsou-li provázeny silnějším krvácením, anebo se projevují mimo pravidelný menstruační cyklus. K lékům první volby patří hormonální antikoncepce. Ta sníží množství menstruační krve – právě její pasáž přes hrdlo děložní je jednou z příčin bolesti.
Pokud žena krvácí velmi silně a dlouho, spotřebuje minimálně pět vložek či tamponů denně a krvácení trvá déle než sedm dnů, jde o takzvanou hypermenoreu. Příčinou mohou být lokální důvody – polyp či myom, poruchy štítné žlázy či vysoký krevní tlak. Má-li žena silné bolesti  při menstruaci, které nastupují už dva až tři dny před menzes, jde o dysmenoreu. Tyto bolesti jsou lokalizovány většinou v podbřišku, ale mohou vystřelovat i do zad  nebo dolních končetin. Bolest bývá různě intenzivní a může být provázena pocitem na zvracení, pocením, průjmy, častějším močením a bolestmi hlavy. Vhodným řešením těchto problémů může být právě antikoncepce. Zejména preparáty s gestagenem dienogestem mají největší vliv na útlum silné menstruace. Dobře udělá i teplo. Spousta žen má dobré zkušenosti s pohybem – cvičení křeče v břiše zmírní.

Jídlem proti bolesti

Při silné či bolestivé menstruaci zařaďte do jídelníčku tři ověřené potraviny:

  •          Sója reguluje hormonální aktivity. Je nejbohatším zdrojem rostlinných proteinů, vitaminů a minerálů. Sója má také více vápníku než mléko, víc bílkovin a železa než stejné množství masa a také větší množství vitaminů B2 a B6 než vejce. A právě to vše je pro menstruující ženy důležité. Vitaminy řady B pomáhají ulevit od únavy a vyčerpání, B6 spolu s B2 a B12 přispívají k normální činnosti nervové soustavy a psychické pohodě.
  •          Čerstvé ovoce uleví od křečí díky obsahu flavonoidů v ovoci, jako jsou jablka, borůvky či švestky. Do jídelníčku zařaďte banány, které jsou zásobárnou hořčíku a draslíku. Podporují i okysličování krve a dokážou odstranit únavu. Musíte ale vybírat žluté zdravé plody, nezralé totiž způsobují plynatost.
  •          Pokud trpíte během menstruace nadýmáním, konzumujte ořechy a brusinky.  Ty obsahují hořčík, který povzbuzuje látkovou výměnu a zmírňuje tak plynatost. Kromě toho zlepšuje náladu a mírní bolesti hlavy. Vhodné jsou lískové i vlašské ořechy nebo kešu. Ze sušeného ovoce pak brusinky, meruňky, datle a fíky. Jíst by se měly už týden před očekávanou menstruací, aby tělo mělo zásoby , z nichž pak bude čerpat.

Nechte mě být, mám PMS…

Zhruba jedno až pět procent žen trpí silnými premenstruačními tenzemi a tato psychická a fyzická nepohoda se bohužel přenáší i na okolí. Charakteristickým znakem ženského reprodukčního období není jen těhotenství, ale zvláště PMS, tedy období těsně před menstruací. Ačkoli medicínsky jsou za příznaky PMS považovány bolesti prsou, křeče a průjem, ženy mají tuto část měsíce spojenou spíše s výkyvy nálad, depresemi, úzkostmi, s pocity melancholie a nelásky k sobě samé. Příznaky se objevují zpravidla měsíc předtím, než se dostaví menstruace, odeznívají většinou s prvním krvácením. Z lékařského hlediska mají příčiny v měnících se hladinách ženských hormonů (progesteronu a estrogenu), přesto nemají vždy stejný průběh.
U většiny takto postižených žen pomáhá kombinace farmakologických a nefarmakologických metod léčby. Pozitivně působí především změna životního stylu včetně stravování. Je dobré snížit příjem soli, aby se zabránilo zbytečnému zadržování vody. V této době by se ženy měly vyhýbat cukru, pokud možno i kofeinu, protože cukr i kofein příznaky PMS zhoršují.  Naopak je vhodné zvýšit příjem vitaminu B6, a to buď pomocí doplňků, nebo přirozenou cestou. Přidejte do jídelníčku fazole, luštěniny a obiloviny. Jezte také drůbež, mořské plody, ořechy, které jsou bohaté na zinek a hořčík. PMS zmírňuje také aktivní pohyb. Na zhoršení premenstruačního syndromu má velký vliv i stres.

Premenstruační syndrom se bere velmi často na lehkou váhu a ti, kteří nic takového nezažili, mohou takto postižené ženy považovat za „hysterky“. Pravdou je, že někdy jsou příznaky tak bolestivé, že vážně ovlivňují i pracovní výkon, nebo kvůli nim musí dokonce žena zůstat na neschopence. Proto je určitě dobré poradit se s gynekologem – pomoci může změna nebo předepsání jiné antikoncepce, případně užívání antidepresiv, které zvyšují hladinu serotoninu v mozku.

Vaginální infekce

Žena velice snadno zjistí, že v její intimní oblasti něco není v pořádku. Příznaky vaginální infekce bývají změna barvy, zápachu či množství poševního výtoku a svědění nebo podráždění pochvy. Infekci často doprovází bolestivý pohlavní styk, mohou se objevit i bolesti při močení nebo mírné poševní krvácení.
I když vaginální infekce mohou postihnout každou ženu, v některých případech je jejich riziko vyšší. K infekci mohou přispět například hormonální změny (těhotenství, při užívání antikoncepce, při menopauze), diabetes, užívání antibiotik (naruší rovnováhu poševní flóry), rizikové sexuální chování, používání spermicidů a podobně.
Pokud jste si jistá, že máte kvasinkovou infekci (už jste ji někdy měla nebo dobře znáte její příznaky), můžete počkat a zkusit se léčit sama. Jestliže příznaky přetrvávají, je už návštěva lékaře nezbytná.
I když jsou lékaři skeptičtí k účinkům léčebných metod, které se používaly před rozšířením antimykotických přípravků, můžete je vyzkoušet. Jde například o:

  •          jogurt – probiotické bakterie jsou součástí přirozené střevní flóry, a proto není od věci probiotika užívat i v přírodní formě jogurtu, eventuálně jako potravinový doplněk
  •          oreganový nebo kokosový olej – tyto přípravky mohou pomáhat proti běžné kvasince Candida albicans. Pokud se je rozhodnete do pochvy aplikovat, vyberte si vždy čistý přípravek, ideálně v biokvalitě.
  •          tea tree olej – tento antiseptický olej je obsažen v různých přípravcích, které jsou určeny speciální aplikaci do pochvy. Některé ženy si také zavádějí do pochvy na noc tampon pokapaný samotným olejem – ne vždy je ale tento postup poševní sliznici příjemný, proto je třeba ho už při prvním náznaku problému přerušit.

Pokud už obtíže s infekcí řešíte, ale nepříjemné potíže a další potíže stále máte, nejspíš budete hledat první pomoc. Na bolest pomohou analgetika (paracetamol, ibuprofen), přímo intimním partiím můžete pomoci koupelí ve slané vodě nebo tím, že na ně aplikujete vazelínu či jemný analgetický krém.
Objednat se ke gynekologovi musíte v případě, že:

  •          jste těhotná
  •          výtok nebo pálení pochvy jsou obzvlášť nepříjemné a intenzivní
  •          ještě nikdy jste poševní infekci neměla
  •          máte infekce opakovaně
  •          měla jste více sexuálních partnerů nebo máte nového partnera (může jít o pohlavně přenosnou infekci). Bakteriální vaginóza je časté infekční onemocnění způsobené dysbalancí ve vaginální flóře, kdy je snížený počet laktobacilů a ostatní bakterie jsou přemnožené.  Jedním z nejčastějších původců vaginózy je bakterie  Gardnerella vaginalis.

Vaginální infekce mohou často znepříjemnit dovolenou. Proto je vhodné se na možné potíže připravit již před odjezdem. Dopřejte si kúru probiotik. K moři si s sebou vezměte přípravek proti kvasinkové infekci – ideálně nějaký, který máte vyzkoušený nebo který vám doporučí lékárník. Pokud míváte infekce pravidelně, zkuste se domluvit se svým gynekologem, jestli vám nedoporučí vzít si preventivně s sebou přípravek na předpis.

Myslete na prevenci

Noste vhodné oblečení. Ideální je oblékat se do volného bavlněného prádla i oblečení: upnutému oděvu z neprodyšného materiálu nebo tanga kalhotkám se vyhněte. Problémy mohou způsobovat i punčochové kalhoty. Pokud vám to není nepříjemné, choďte spát bez prádla.

Nezůstávejte ve vlhkém oblečení. Poševním kvasinkovým infekcím se také někdy říká nemoc mokrých plavek, protože v plavkách zapařených vodou se nežádoucí bakterie množí velmi dobře. Po koupeli a sprše se vždy pečlivě osušte.

Neprovádějte vaginální výplachy. Tento postup je velmi nešetrný k poševní flóře a můžete ji snadno narušit. Z podobného důvodu nepoužívejte ani pěny do koupele, nechoďte do vířivky, raději se sprchujte.

Vyhněte se možným zdrojům podráždění. Nepoužívejte parfemované intimky ani vaginální deodoranty, myjte se jen šetrným intimním mýdlem. Dodržujte pravidla bezpečného sexuálního chování. A hlavně choďte pravidelně na preventivní gynekologická vyšetření.

Ačkoli to studie neprokázaly, podle některých doporučení může od kvasinkových infekci pomáhat i úprava a stravy: jedna zařazení probiotik do jídelníčku, jednak omezení konzumace cukru.

Typy nejčastějších infekcí

Ženy trápí mnoho typů zánětů pochvy. Mezi nejčastější patří zvláště kvasinkové infekce. Na svědomí je má přemnožení kvasinek; jednorázový problém se dobře léčí podáním preparátů proti kvasinkám  (lokální léčba globulemi nebo krémem, nebo léčba celková pomocí tablet).
Bakteriální infekce vzniká přemnožením bakterií, které jsou v pochvě běžně přítomny nebo které se do pochvy dostanou z anální oblasti. Léčba je antibiotická, často je třeba rozborem zjistit, o které bakterie se přesně jedná a na která antibiotika a chemoterapeutika jsou citlivé.
Prvokové infekce -  mezi tři nejčastější typy vaginálních zánětů patří pohlavně přenosný prvok bičíkovec poševní, který současně napadá i močové cesty, léčí se imidazolovými  přípravky. Léčba tohoto typu infekce často trvá déle a vždy je třeba zaléčit i všechny sexuální partnery.
Chlamydiální infekce se zjišťuje laboratorně a vyžaduje opět nasazení antibiotik. Původci virových infekcí jsou herpetické viry nebo papilomaviry; jde o sexuálně přenosné onemocnění, pro léčbu herpetických obtíží lékař předepisuje antivirotika. Chlamydie se přenášejí během orálního, vaginálního i análního styku s osobou, která infekci má. Ženy ji také mohou přenést na své dítě během porodu, přičemž infekce se u novorozence může projevit infekcí oka nebo zápalem plic. Tato infekce je běžnější u mladých lidí, především žen. U tohoto onemocnění je přitom potřeba počítat s možnou opakovanou infekcí. I člověk, který chlamydie měl, se může po vyléčení nakazit znovu.

Obávaná rakovina

Věk okolo 35 let je dobou, kdy prudce stoupá křivka diagnostikovaných invazivních nádorů. Rakovina často postihuje ženy v reprodukčním věku, plánující ještě těhotenství. Po dovršení 35 let roste riziko vzniku rakoviny děložního čípku. V některých případech se z této zdánlivě neškodné infekce vyvine přednádorový stav (změny v buňkách na povrchu čípku) a poté zhoubný nádor. Léčba lokálně pokročilého nádoru děložního čípku je náročná, ale v řadě případů lze kombinací moderní radioterapie – zevního i vnitřního ozáření – s chemoterapií vyléčit i neoperovatelný nádor.
Výsledky zlepšilo například využití magnetické rezonance pro plánování brachyterapie – vnitřního ozáření – u těchto nádorů. Zobrazení pomocí magnetické rezonance umožňuje přesně lokalizovat polohu nádoru a ten následně cíleně ozářit. Díky tomuto cílenému ozáření se výsledky přežití žen s lokálně pokročilým onemocněním zlepšily o 20 %, což je v onkologii jedno z největších zlepšení za posledních dvacet let.

Mladé ženy také neuvažují o tom, že by se u nich mohla objevit rakovina prsu, protože je to v mladém věku vzácné onemocnění. Karcinom prsu před 30. rokem je vzácný, s rizikem zhruba v poměru 1: 2500. U žen do 40 let riziko stoupá na 1:250 a ve 40 letech stoupá na 1:70. Z hlediska prognózy je ale právě nejrizikovější skupina nemocných do 35 let. V ČR se každoročně diagnostikuje zhruba do sta nových pacientek v dané věkové skupině.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.