Kód pojišťovny

Vždy je důvod začít se smát

Ilustrační obrázek

Kdo by neznal ono přísloví „s úsměvem jde všechno líp“, ale ne vždy je nám do smíchu. Když se ale na věc podíváte s odstupem a zasmějete se jí, může pro vás být zvládnutelnější. Když uděláte chybu a umíte se jí zasmát, lépe se s ní vyrovnáte. Do smíchu se zapojuje celá řada obličejových svalů, které se tím procvičují a prokrvují, díky čemuž vypadáte mladší a svěžeji.
Kdo se hodně směje, lépe navazuje vztahy s ostatními lidmi, a to jak v osobním životě, tak třeba v práci, což je užitečné pro týmovou spolupráci a komunikaci s kolegy. Podle některých teorií je hlavním účelem smíchu právě to, aby lidi propojoval, uvolnil napětí a stmelil skupinu dohromady. Člověk, který vás osloví s úsměvem, působí důvěryhodněji. Kdo se směje, má větší šanci na získání nového partnera. Podobný smysl pro humor také pomáhá fungování vztahu. Pokud se umíte s partnerem zasmát, pomůže vám to odbourat třenice, spory a napětí.

Smích pomáhá uvolnit v člověku napětí a vyrovnat se s pocity stresu. Experimentálně se zjistilo, že v těle při smíchu klesá hladina nejméně čtyř stresových hormonů. Tento účinek smíchu přitom souvisí s dalšími efekty – ať už fyzickými nebo psychickými. Když v těle ubude stresových hormonů, prospívá to jeho imunitnímu systému – přibydou T-lymfocyty. Nadbytek endorfinů způsobuje, že když se silně smějeme, sneseme více bolestivých podnětů. Pokud se intenzivně smějete, zapojujete velké množství svalů a zvyšuje se váš srdeční tep. Studie ukázala, že lidé se srdečním onemocněním jsou často typy, které se méně smějí, a naopak mají tendenci se více vztekat. Smích rozproudí krev po těle, čímž klesá riziko kardiovaskulárních onemocnění. Může prý i snižovat vysoký tlak – doporučená dávka je 15 minut denně.
Zasmát se opravdu od plic znamená, že si pořádně vyčistíte plicní sklípky; podobně jako při hlubokém dýchání. Smích může také obecně změnit vaše dýchací vzorce, což je důležité především pro lidi, kteří mají nějakou nemoc dýchacích cest, například astma nebo chronickou obstrukční plicní nemoc.
Po zhlédnutí veselého filmu se u pacientů s artritidou ukázalo, že v jejich těle kleslo množství látky, která provází zánětlivý proces. Tento účinek přitom trval 12 hodin poté, co film skončil. Mnohdy ale pomáhá i usmívání se „bez příčiny“. Pokud si ten úsměv dovolíme a necháme ho dojít až do očí, začneme se cítit lépe. Když se totiž usmíváme, náš mozek vyhodnotí, že jsme spokojeni, a začne podle toho reagovat. Pokud jsme schopni se usmívat, máme tendenci vidět život lehčeji, ačkoli se na realitě nic jiného nezmění. Takže možná nejdůležitější funkcí úsměvu je možnost nadhledu, abychom i s těžkými věcmi uměli být lehce.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.