Kód pojišťovny

Přivezli banány

Ilustrační obrázek

Naštěstí jsou již dávno pryč doby, kdy informace o tom, že v obchodě jsou banány, znamenala čekat dlouhou frontu s nejasným výsledkem. Banánů je nyní všude dostatek po celý rok a mnohdy je jejich cena daleko příznivější než u jiných druhů ovoce. Podle průzkumů patří banány mezi nejoblíbenější a nejčastěji konzumované ovoce.

Banánovník se pěstuje na plantážích ve Střední a Jižní Americe, Africe, jihovýchodní Asii i na Novém Zélandě. Do zbytku světa se dováží nezralé v celých plodenstvích, přepravují se v kontrolované atmosféře a na pulty se dostávají 4-5 týdnů po sklizni.

Zdravé mlsání

Banán představuje takřka stoprocentní přírodní energetický zdroj. Díky vysokému obsahu sacharidů, které jsou snadno a rychle stravitelné nás rychle zasytí. Jeden banán obsahuje průměrně 26 g sacharidů, pouze půl gramu tuku a dodá tělu 460 kJ energie.

Průměrný banán o délce 21 cm obsahuje 400 mg draslíku, který je důležitý pro vodní hospodářství našeho těla. Draslík společně s hořčíkem mají příznivý vliv na snižování vysokého krevního tlaku.

Proti stresu

Banán je typickou potravinou proti stresu.  Obsahuje aminokyseliny, které brzdí rozvoj stresových faktorů. Aminokyselina L-tryptofan, která se v mozku přetváří na hormon serotonin, umí snížit vnitřní napětí a neklid, dokáže zvýšit pocit energie. Aminokyselina tyrozin se uplatní při hlubokém spánku. Pravidelná konzumace banánů má tedy bez nadsázky pozitivní vliv na naše duševní rozpoložení.

Hojnost vitaminů

V plodech banánovníku se nachází poměrně dost vitaminu B1 B6. Banány jsou rovněž zdrojem vitaminu A, v menším množství C, K a E. Poskytují tělu vlákninu, kyselinu listovou, minerály, stopové prvky a enzymy, které udržují buňky mladé a zpomalují proces stárnutí. Již ve starověku považovali Peršané a Indové banány za zdroj věčného mládí.

Banány jako lék

Banány jsou také výborným dietetickým prostředkem při onemocnění žaludku a ledvin, velmi se osvědčily při průjmových stavech. Jako léčebného prostředku je banánů používáno při zvýšené hladině kyseliny močové (dna).

Velkou výhodou tohoto ovoce je skutečnost, že je stoprocentně nealergenní a neobsahuje cholesterol. Odkud máme potíže se spánkem, můžeme místo prášku na spaní vyzkoušet koktejl z jednoho banánu a ¼ mléka, oslazeného lžičkou medu. V případě suché a unavené pleti nám může banán smíchaný s vaječným  žloutkem a medem sloužit jako osvěžující pleťová maska. Rozmačkaný banán s nastrouhaným jablkem, ovesnými vločkami a jogurtem je zase velmi chutná a zdravá snídaně. Využití banánu je tedy velice pestré a najde své uplatnění jak v kuchyni, tak i v kosmetice.

Pohled ajurvédy

Podle ajurvédy, což je celostní léčivý systém, který vznikl v Indii mají nezralé banány ochlazující účinky, zvyšují vátu a snižují pittu a kaphu. Naopak u zralých plodů je to tak, že snižují vátu a zvyšují pittu a kaphu. Zvýšenou vátu pociťujeme jako pocit chladu, zvýšeného vnitřního napětí, ztrátu tělesné hmotnosti, nespavost. Dále se projevuje zvýšenými pocity strachu, nemocemi žlučníku a ledvin. Zvýšená pitta je charakteristická zvýšeným pocitem tepla, nežádoucími kožními projevy, záněty, překyselením, průjmy, padáním vlasů, nemocemi jater, žlučníku, slinivky, pocitem zmaru, nadměrnou kritičností a zlobou. 

Zvýšená kapha se projevuje nadváhou, zpomaleným metabolismem, městnáním vody, otoky, hypertenzí, zpomalenými reakcemi a únavou.

Zdravotní účinky

V souvislosti s obsahem prospěšných látek, má konzumace banánů tyto prospěšné účinky:

  •          kvalitní zdroj energie, zejména na výletech a při sportu,
  •          snižuje hladinu špatného cholesterolu,
  •          stimuluje proces trávení,
  •          pomáhá odstraňovat přebytek kyseliny močové v organismu,
  •          v kombinaci s mlékem a kešu oříšky napomáhá zlepšit kvalitu spánku,
  •          pomáhá zvládat pocity hladu a pomáhá kuřákům zvládat abstinenční příznaky,
  •          zmírňuje pálení žáhy,
  •          pozitivně ovlivňuje zvyšování klidového metabolismu, a tak je dobrým pomocníkem při hubnutí,
  •          pro svůj obsah antioxidantů pomáhá detoxikovat organismus,
  •          pomáhá také snížit premenstruační syndrom, zlepšuje náladu,
  •          zlepšuje pozornost a výkonnost organismu,
  •          stimuluje produkci hemoglobinu,
  •          po alkoholovém večírku pomáhá snížit bolesti hlavy.

Správné tipy 

Jestliže chceme, aby banány měly ty správné účinky, můžeme vyzkoušet například následující doporučení:

  • v případě trávicích potíží a při překyselení žaludku konzumujeme 1-2 banány 
  • pokud nás trápí suchý kašel, smícháme 1 banán s medem a špetkou mletého černého pepře
  • můžeme dokonce zužitkovat i banánovou slupku, která se používá na štípance od hmyzu a k odstraňování bradavic
  • aby se nám banány nezkazily, měli bychom je skladovat při teplotě 10°C
  • extrémní teploty zabraňují jejich zrání
  • pokud chceme získat z banánu maximum důležitých látek, musíme je dobře rozmělnit a promísit se slinami

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.