Kód pojišťovny

Oleje v kosmetice

Ilustrační obrázek

Současné možnosti vědy jsou zcela nepochybně na poměrně vysoké úrovni, co se týká léčení nemocí i dosažení krásy. Také pomocí přírodních prostředků můžeme pomoci svému tělu a to dokonce bez vedlejších účinků. Rostlinné oleje umí probudit a posílit organismus tak, aby nenásilně a velmi šetrně dosáhl přírodního uzdravení.

Avokádový olej

Doporučuje se pro ošetření extrémně suché, velmi citlivé pokožky se sklonem k zanícení. Stimuluje obnovu buněk a regeneraci pokožky. Změkčuje ztvrdlou kůži a pomáhá při lupénce a neurodermatitidě. Obsahuje vitaminy A, E, D, lecitin a také řadu minerálů. Má přirozený UV-faktor 2 až 4. Po zahřátí na max. 45 stupňů Celsia se výborně hodí jako maska na pleť postiženou akné. Vnitřně lze avokádový olej používat ke snížení cholesterolu, při chorobách jater a močových cest.

Brutnákový olej

Můžeme použít k péči o problematickou pokožku, která má sklon k přesušování a praskání. Obsahuje velké množství vícenasycené mastné kyseliny gama-linoleové. Díky tomu je vhodný pro kůži postiženou ekzémy, lupénkou nebo alergií. Má hojivé a regenerační účinky a je vhodný na popáleniny a záněty pokožky. Při vnitřním užívání snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá při léčbě atopického ekzému. Dokáže pomoct při nadýmání a zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu.

Olej z černého kmínu

Je nazýván také černé zlato faraonů. V kosmetice se příliš nepoužívá a doporučuje se k vnitřnímu užívání. Podporuje trávicí systém, má antibakteriální účinky, detoxikuje a působí diureticky. Urychluje hojení ran, podporuje obnovu buněk a posiluje imunitní systém. V asijské a orientální medicíně se po staletí používá při bronchitidě, senné rýmě, průjmech, nadýmání, kožních ekzémech a kopřivce.

Dýňový olej

Obsahuje celou řadu minerálů a obsahuje vysoké množství organicky vázaného zinku. Doporučuje se jako zdroj přírodního zinku, pomáhá růstu nehtů a jejich zpevnění. Vyživuje nehtové lůžko a tvoří výborný základ vlasových zábalů proti padání vlasů a k ošetření namáhaných a poškozených vlasů. Má také utišující a revitalizační účinky. Při vnitřním užití pozitivně působí na trávicí trakt a povzbuzuje krevní oběh. Můžeme ho použít jako prevenci před kazivosti zubů jak zubní olej.

Olej z kukuřičných a pšeničných klíčků

Je zdrojem koenzymu Q 10. V současné době se hojně využívá v kosmetice pro své

regenerační a hojivé účinky, změkčuje kůži, omezuje tvorbu prasklin, ošetřuje a chrání zanícenou a aknózní pleť. Dále se doporučuje k ošetření dásní a zubů při parodontóze. Olej z pšeničných klíčků má nejvyšší obsah vitaminu E. Je proto ideální pro ošetření zralé a suché pleti. Může se užívat vně i vnitřně proti předčasnému stárnutí kůže.

Pupalkový olej

Doporučuje se pro suchou a citlivou pokožku. Obsahuje kyselinu gama-linoleovou. Regeneruje popálenou a zanícenou pokožku. Napomáhá při hojení ran, lupénky, atopického ekzému a dermatitidy. Je bohatým zdrojem bioaktivních látek, které podporují srdeční činnost, posilují imunitní systém a funkce dýchacího a trávicího ústrojí. Jeho užívání tlumí příznaky premenstruačního syndromu a klimakteria. Podporuje rychlejší spalování kalorií a aktivuje nevyužitý tělesný tuk. Doporučuje se také jako doplněk při redukčních dietách.

Šípkový olej

Je velmi vzácný a mimořádný, má načervenalou barvu a má vynikající regenerační, pěstící a hojivé účinky. Lisuje se ze semen plodů šípků a je bohatým zdrojem vitaminu A. Vyhlazuje drobné vrásky, reguluje tvorbu kožního mazu a zklidňuje záněty. Smícháním šípkového, dýňového, olivového oleje a oleje z pšeničných a kukuřičných klíčků získáme směs a luxusní ošetření pleti. Tuto směs je vhodné nanášet ráno a večer nebo ji mírně zahřeje a namočíme do ní vatové tampony a přiložíme na obličej a necháme působit

Olivový olej

Má vynikající čistící vlastnosti, dobře regeneruje pokožku a velmi účinně o ni pečuje. Působí také dezinfekčně a hojivě, hodí se výborně k péči o zanícenou nebo mastnou pleť. Při sprchování použijeme místo sprchového gelu nebo mýdla olivový olej, ve kterém necháme dva týdny vyluhovat květy růží, levandule nebo jasmínu. Při roztírání olivového oleje do vlhké pokožky se vytvoří bílá emulze, která pokožku hloubkově prošustí a je dobře smývatelná vodou. Po sprchování bude pokožka čistá, vláčná voňavá.  Olivový olej lze také použít pro vlasy, obsahuje velké množství vitaminu E a hodí se k odličování pleti zejména u očních partií.

Zuby

Olivový olej bělí zuby a odstraňuje stopy kávy, čaje červeného vína, a nikotinu.  Namočíme měkký zubní kartáček do olivového oleje a jemně si s ním vyčistíme zuby a masírujeme dásně, zpevníme je a současně posilujeme jejich odolnost. Mezi doporučované postupy patří také pravidelné vyplachování dutiny ústní olivovým olejem. Stimuluje odstraňování škodlivých látek z organismu.  Olivový olej uvolňuje jedovaté látky, které se přes noc na sliznicích úst a hrtanu nahromadily. Po vyčištění zubů obvyklou zubní pastou vezmeme do úst doušek olivového oleje, protáhneme ho mezi zuby a vyplivneme. 

Lesklé vlasy

Pro lesklé a bohaté vlasy si vždy před jejich umytím vetřeme směs žloutku, dvě polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy, jednu lžíci olivového oleje a polévkovou lžíci piva. Poté vlasy dobře opláchneme a umyjeme pomocí běžného šamponu.  Jako prevenci vrásek můžeme obličej masírovat třikrát týdně směsí z jedné polévkové lžíce olivového oleje a jedné polévkové lžíce šťávy z čerstvého citronu.

Žloutková maska

Je velice výživná a působí na vyhlazování vrásek. Smícháme jeden žloutek s kávovou lžičkou včelího medu a pár kapkami olivového oleje. Směs dobře rozmícháme a na tenkou pastu a pomocí štětce naneseme na důkladně očištěnou pleť a necháme působit 20 minut. Potom ji důkladně omyjeme vlažnou vodou.

Historie olivového oleje

V průběhu historie se vyvinulo minimálně tolik druhů olivovníku, jako je druhů vinné révy. Některé jsou určeny k jídlu, jiné pro získání oleje. Pro jejich kvalitu je rozhodující obsah volných mastných kyselin (čím je nižší, tím je olej kvalitnější). Proto je také nezbytné věnovat velkou pozornost sklizni a lisování oliv. Jestliže by byly olivy příliš zralé nebo byly poškozeny, dlouho skladovány stoupá obsah volných mastných kyselin, ale klesá kvalita oleje.

Nejlepší kvalita

Do první kategorie se řadí olivový olej, který má vynikající barvu, vůni i chuť. Dále musí být získáván za podmínek, které nepoškozují kvalitu oleje. Do této kategorie se řadí panenské oleje. Druhou alegorii tvoří rafinované olivové oleje, které jsou získávány tepelným zpracováním a přečištěním panenského oleje. Třetí jakostní třídu tvoří označení olivový olej a prošel rafinací. Aby se jeho vůně a chuť opět přiblížila chuti a vůni typického olivového oleje, přimíchává se do něj malé množství panenského oleje. Poslední kategorií je olej matolinový, který se vyrábí ze zbytků vylisovaných oliv. Na olivovém oleji bychom určitě neměli šetřit, ideální je nákup přímo od výrobce, nebo ve specializovaném obchodě. Důležité je také uskladnění. To znamená, vždy jej dobře uzavřít a uchovávat na vzdušném, tmavém a chladném místě (10-16°C).

Druhy a vlastnosti olejů

  •          Minerální oleje- takřka se nevstřebávají, zůstávají na povrchu a zanechávají pocit mastnoty.
  •          Rafinované oleje- vstřebávají se pomalu, obsahují malé množství vitaminů a minerálů a mají nízký obsah bioaktivních látek.
  •          Oleje lisované za studena- rychle se vstřebávají, prostupují do hloubky, obsahují veškeré vitaminy a minerály a zachovávají veškeré účinné látky.

 

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.