Kód pojišťovny

Vyvážená strava

Ilustrační obrázek

Nevhodnou stravou si můžeme nejen uškodit, ale také přivodit celou řadu nemocí. Nejedná se však pouze o jednu příčinu. Toxicita prostředí, genetika, stres a jiné zátěže jsou další notoricky známé důvody. Ty však sami zcela ovlivnit nemůžeme, ale co budeme nebo nebudeme jíst, rozhodujeme my sami. Není však moudré upřednostňovat některý druh potravin na úkor jiných ve snaze se vyléčit. Jestliže trpíme nějakými závažnými chorobami, měli bychom dobře míněné rady konzultovat se svým lékařem. Potraviny nemohou pokaždé nahradit medikamenty. Na druhé straně bychom však vliv stravy neměli rozhodně podceňovat. Strava totiž může pomáhat, ale je-li nevhodná, také škodit.

Harmonie

Vyvážeností stravy se myslí vhodný poměr mezi skupinami určitých vlastností jídel tak, aby celek byl harmonický a současně se touto strategií myslí rovnováha ve vztahu k potřebám daného jedince v konkrétní situaci. Sleduje také shodu jedince z hlediska místa a času. Každý z nás přichází n svět s vrozenou konstitucí, která je neměnná, ale současně jsme stále v nějaké kondici, na jejíž stav má vliv naše chování a další okolnosti a která může naši konstituci ještě více zdůraznit nebo její charakter potlačit. S místem je to tak, že bychom měli dávat přednost potravinám ze svého regionu, a shodou a časem se myslí jíst to, co právě v daném období roste. V praxi to znamená, že jíst ve velkém množství tropické ovoce o Vánocích není úplně to nejlepší. Pomeranče jsou vhodnější v létě, kdy nás mohou chránit před škodlivým vlivem horka, neboť patří mezi potraviny zchlazující.

Držme se středu

Než jakékoli extrémy, je vhodnější spíše volit zlatou střední cestu. Mezi základní tipy úprav jídel patří například:

  •          Místo prudkého smažení na tuku můžeme pouze krátce podusit a na závěr přidat trochu oleje.
  •          V létě bychom mohli místo ostrých koření používat čerstvé byliny.
  •          Lidé trpící chladem a vegetariáni by měli spíše preferovat teplé pokrmy, čaje z koření nebo horkou vodu.  Zahřívací koření (zázvor, skořice) by se nemělo používat ve velkém množství. Zahřejí se tak jednotlivé orgány a začnou ovládat ostatní. Lépe je používat pouze špetku, ale dlouhodobě.
  •          Při chladu nebo nachlazení bychom neměli snídat pomerančovou šťávu ani kvůli vitaminu C. Teplá jídla např. polévky, dušená jablka se skořicí nás ochrání před nachlazením lépe.
  •          Organismus dobře harmonizují celozrnné obiloviny se zeleninou.
  •          Potraviny zvyšující podíl jin jsou doporučovány zpravidla takto: pohanka, jáhly, ryby, drůbež, sýry, maso, vejce
  •          Při hladu pocitu hladu mezi jídly se doporučuje jíst slunečnicová nebo dýňová semínka.
  •          Alespoň jednou denně bychom měli konzumovat teplé jídlo.

 

Pšenice

Celozrná pšenice obsahuje mnoho vitaminů skupiny B, minerálních látek, stopových prvků a zejména vlákniny. Pro náš organismus je nejlépe stravitelná odrůda pšenice zvaná špalda. Můžeme ji koupit jako celé zrno, vločky i mouku. Nevýhodou je, že pšenice špalda neklíčí, ke klíčení je potřeba použít pšenici ozimou. Pšenice je ceněna zejména pro velké množství vlákniny, protože tím chrání před zácpou, která je v dnešní době velmi rozšířeným problémem. Zácpa zapříčiňuje divertikly: hemoroidy, křečové žíly, hlubokou žilní trombózu, celkovou únavu, podrážděnost, a nervozitu, žlučové kameny, cukrovku a obezitu. Pšenice také působí pozitivně na nervovou soustavu díky celé řadě skupiny B. Špaldovou mouku můžeme použít všude tam, kde bychom použili mouku bílou. Buď je můžeme vzájemně kombinovat nebo zcela nahradit.

Vaření pšenice

Požadované množství pšenice propláchneme a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den znovu propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, půl centimetru nad zrno a vaříme 40 minut. V hrnci necháme zchladnout. Takto vařené zrno můžeme jíst samotné, připravené na sladko a medem, sušeným ovocem, přidat do salátů, k rýži do rizota apod.

Pohanka

Pohanka obsahuje velké množství cenných látek a velmi cenný je především rutin, který působí preventivně a léčivě při žilních chorobách., podporuje prokrvování, působí proti revmatickým potížím, ničí cholesterol, regeneruje játra.  Obsahuje také dvanáct vitaminů, a téměř žádný tuk. Jako jedna z potravin pro zdravou výživu je vskutku potravinou vzácnou.

Jak z bludného kruhu?

  •          Pokud chceme opravdu zhubnout, musíme mít vnitřní přesvědčení, je to přece v náš prospěch.
  •          Jezme málo, ale často, třeba i pětkrát denně.
  •          Zkuste dietu s dělenou stravou.
  •          Začněte se více pohybovat.
  •          Nepřejídat se navečer.
  •          Je potřeba vytrvat.

Saláty

Opravdovým elixírem zdraví jsou ovocné a zeleninové šťávy. Nad všechny multivitaminové přípravky je čerstvě vylisovaná šťáva z mrkve, rajských jablíček, celeru, okurek, červené řepy nebo šťáva z jakéhokoli ovoce. Můžeme si je snadno vyrobit doma sami buď z jednoho nebo směsí dvou čí tři druhů ovoce nebo zeleniny. Pravidlem však je, že by se nemělo míchat ovoce se zeleninou, pouze jablka a mrkev lze kombinovat se vším ostatním.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.