Kód pojišťovny

Mák - tradiční surovina s léčivými účinky

Ilustrační obrázek

Jedni ho nenávidí, druzí milují. A přitom se v našich končinách používá snad od nepaměti. Mák! Už naše prababičky v kuchyních kouzlily s těmito tmavými drobnými semínky a jídla to byla opravdu kouzelně lahodná! Škubánky s mákem, makové záviny, makové koláče, posypy na knedlíky se švestkami nebo „jen“ na poctivé domácí housky a pečivo. I dnes bychom si měli mák dopřávat, protože je prostě snad až kouzelně zdravý…

Mák v sobě ukrývá nejvyšší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů. Je to vlastně takový přírodní unikát. Chcete-li zvýšit příjem tohoto nepostradatelného minerálu ve svém jídelníčku, rozhodně sáhněte po makových semínkách. Obsahují totiž až dvanáctinásobně více vápníku než mléko a třikrát více než sýry. A to už je pořádná dávka kalcia!

Vápník ale není pouze jediným důležitým minerálem, který se v máku nachází. Je v něm také vysoké zastoupení manganu, fosforu a hořčíku, který přispívá ke správné činnosti nervové soustavy. Z vitaminů se pak maková semínka mohou pyšnit vysokým obsahem „éčka“, které je významným antioxidantem usnadňujícím regeneraci celého našeho organismu. V máku najdeme taky. Tato skupina vitamínů je nesmírně důležitá pro všechny metabolické procesy v našem těle a má také významný podíl na psychickém zdraví a duševní pohodě.

ÚČINKY NA ZDRAVÍ

Mák obsahuje mnoho chemických sloučenin rostlinného původu, u kterých byly zjištěny významné antioxidační účinky, vliv na prevenci kardiovaskulárních chorob a schopnost podpory zdravého imunitního systému.

BLAHODÁRNÉ OLEJE

Specifická aromatická vůně máku je způsobena přítomností vysokého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů. Drobná tmavá semínka jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny. Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu LDL neboli „špatného cholesterolu“ a zvyšovat hladinu HDL neboli „dobrého cholesterolu“ v krvi. Výzkumné studie prokázaly, že například středomořská strava bohatá na mononenasycené mastné kyseliny chrání naše tělo před mrtvicí a ischemickou chorobou.

ZDRAVÉ ZAŽÍVÁNÍ

Vnější slupka máku je skvělým zdrojem vlákniny. Ve 100g semínek najdeme skoro dvacet gramů vlákniny, což jsou téměř dvě třetiny doporučené denní dávky. Z velké části se jedná o vlákninu, která absorbuje vodu v zažívacím ústrojí, snižuje pocit hladu a  zmírňuje potíže se zácpou. Dalším příznivým účinkem vlákniny je snížení rizika zánětu ve střevní stěně a zvýšení imunitního systému střeva.

BÍLKOVINY (NEJEN) PRO SVALY

Mák je také překvapivě kvalitním zdrojem bílkovin. Sto gramů těchto tmavých semínek obsahuje 18g proteinů, což je podobné množství jako se nachází v kuřecím, krůtím či libovém vepřovém mase. Bílkoviny jsou velmi důležité pro budování a udržení svalové hmoty. Ve zvýšené míře by je měli přijímat hlavně sportovci, fyzicky aktivní lidé nebo ti, kteří se snaží zhubnout. Pokud váš jídelníček neobsahuje dostatek bílkovin, sáhněte po máku, nebo makové mouce, která je už snadno k sehnání i v klasických supermarketech. Maková mouka obsahuje dokonce 31g bílkovin a má nízkou energetickou hodnotu, díky čemuž se hodí i do jídelníčku při redukční dietě.

MÁK V KUCHYNI

Jak už jsme zmínili, mák je opravdu kouzelná surovina, ze které se dají vytvářet neobyčejné (a taky neobyčejně zdravé) pokrmy. Pokud dostanete jednou za čas chuť na sladký oběd, určitě si pochutnáte na jednoduchých a rychlých makových koulích se švestkami (recept již brzy na jeztesrozumem.cz). Milovníci máku se budou také nepochybně oblizovat i po švestkovém makovci bez cukru a zajímavým zpestřením jídelníčku může být i domácí makové mléko. Jeho výroba je jednoduchá – stačí jen na pár hodin namočit mák do jednoho litru vody, občas promíchat, poté rozmixovat a přecedit přes obyčejné plátno, nebo jemné sítko. Takové rostlinné mléko je nejen úžasně lahodné, ale má také zásadotvorné účinky a působí proti překyselení organismu.

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.