Kód pojišťovny

Svačiny do školy, na výlet i do kroužků

Ilustrační obrázek

Je tady zase nový školní rok a spolu s ním brzké ranní vstávání, povinnosti, ale taky radostná setkání se spolužáky, hry o školních přestávkách a legrace v kolektivu. Září je obdobím, které nejen do dětských životů přináší režim a řád. A ten je žádoucí i ve stravování. Hlavně u dětí je důležité dbát na pravidelný přísun energie, nezapomínat na kvalitní snídani a pravidelné svačinky. Jak by vlastně měla taková správná svačina pro školáka vypadat? Máme pro vás pár rad a tipů, jak se se svačinkou vypořádat a vytvořit nutričně vyvážená jídla, která zalahodí i dětskému oku.

 

NEZAPOMÍNAT NA SNÍDANI

Před dopolední svačinou nesmí chybět kvalitní snídaně. O té se právem říká, že je základem dne. Její vynechávání snižuje pozornost a soustředění dítěte ve škole a naopak zvyšuje riziko nadváhy či dokonce obezity, jejíž výskyt v posledních letech strmě stoupá i u těch nejmladších dětí.

Snídaně nastartuje organismus po dlouhém nočním hladovění a dodá živiny pro dopolední výuku. Pokud dítě nesnídá, dochází k nesoustředěnosti a rychlé ztrátě pozornosti, což se posléze může projevit i zhoršeným prospěchem. Navíc vynechání prvního jídla často vede k pojídání sladkostí, tyčinek, sušenek a nezdravého rychlého občerstvení, což opět vede k nárůstu váhy a stále častějšímu výskytu dětské obezity. Na snídani u dětí by se tedy opravdu nemělo zapomínat…

DOPOLEDNÍ SVAČINA

Svačina v dopoledních hodinách by měla tvořit zhruba 10 až 15 % celodenního příjmu energie dítěte. Základem správné a vyvážené školní svačiny může být například celozrnné pečivo doplněné kvalitními zdroji bílkovin jako je šunka, sýr, žervé či tvarohová pomazánka. Ideální je doplnit svačinu také kouskem ovoce či krabičkou zeleniny, díky které se celé jídlo stane bohatším na vlákninu, vitamíny i minerály. Volit můžete zeleninu různých barev a vykouzlit tak pestrou svačinu, která zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také dětskému oku. Například barevný sendvič (recept již brzy na jeztesrozumem.cz) je hotový za pár minut a kombinace červených cherry rajčátek, oranžových baby karotek a zelené okurky vytvoří i z obyčejného obloženého chleba pestrobarevný a hravý pokrm nejen pro děti.

A ZASE TY SLADKOSTI!

Děti zkrátka sladkosti milují! Pokud máte doma malého milovníka čokolády, čokoládových tyčinek a dalších dobrot s kakaovou či čokoládovou příchutí, zkuste mu na svačinu do krabičky vložit zdravější variantu čokoládových laskomin. Úžasně sladkým dezertem s vláčnou strukturou je například domácí čokoládový koláč z fazolí. Díky tepelné úpravě a správné kombinaci ingrediencí nejsou v tomto moučníku fazole vůbec cítit, ale i přesto taková svačina poslouží jako skvělý zdroj komplexních sacharidů, bílkovin a vlákniny. A navíc bez jediného zrnka bílého cukru! Další možnou alternativou jsou například kakaové dortíky s malinami, které obsahují ovesné vločky, což je opět skvělý zdroj vlákniny a blahodárných betaglukanů, které mají pozitivní vliv (nejen) na dětský imunitní systém.

PITNÝ REŽIM

Ke svačinám nezapomeňte svým ratolestem přibalit také láhev s vodou. Pravidelný příjem tekutin a vhodných nápojů je pro dětský organismus zcela zásadní. Zanedbávání pitného režimu u školáků vede k dehydrataci a následně k řadě komplikací a nemocí. Nepijí-li děti dostatečně, jsou ve školních lavicích unavené, nesoustředěné, často je bolí hlava a cítí se vyčerpaně. Dítě by mělo denně vypít 1,5 až 2 litry tekutin, v letních měsících i více. Ideálním nápojem je čistá voda, případně ji můžete ještě doma ochutit a „ovonět“ kousky aromatického ovoce jako jsou pomeranče, limetky, jahody, maliny nebo třeba kiwi. Nevhodné jsou sladké perlivé nápoje plné jednoduchých cukrů, které mají rovněž velký podíl na tom, že se již v dětském věku stále častěji setkáváme s pojmy jako je nadváha či obezita. Pokud děti potřebují nápoje alespoň trošku sladké, zkuste jim dát naředěné 100% ovocné šťávy (ideálně čerstvě vylisované), nebo doma připravené čaje, které můžete lehce osladit medem a ochutit citrónem.

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.