Kód pojišťovny

Bezlepkově, přirozeně, zdravě!

Ilustrační obrázek

V České republice neustále přibývá lidí, kteří mají problém s trávením lepku, pšenice a výrobků z klasické mouky. Podle statistik trápí intolerance lepku více než 120 000 Čechů. Celiakie přitom může probíhat skrytě bez vnějších projevů a viditelných příznaků, kdy se „pouze“ mění hodnoty imunoglobulinů a protilátek v krvi. Projevy nemoci ale mohou být (a ve většině případů jsou) také velice bouřlivé a značně nepříjemné. Křeče v břiše, únava, pocity nafouklosti, ale taky třeba afty v ústech, nebo chudokrevnost – za tím vším se může skrývat celiakie. Často se tato nemoc projeví i na kůži a pleti, a to v podobě dermatitidy, silně svědivých puchýřků, které připomínají opary, nebo třeba suchou a bledou pokožkou.

Příznaky celiakie jsou různorodé, i proto se jí přezdívá chameleon mezi nemocemi. Dnes se ale z bezlepkové diety stává také životní styl, jenž dodržují nejenom celiaci, ale také osoby, které si zakládají na správném stravování a touží po ozdravení jídelníčku. No, proč ne? Přirozeně bezlepkové potraviny v jejich „skutečné“ podobě (nikoliv vysoce upravované průmyslové produkty, kde je pšenice nahrazena spoustou škrobu, cukrů a tuků!) mohou být pro naše zdraví, zažívání i celkovou kondici maximálně přínosné!

JÁHLY Jáhly obsahují velké množství vitamínu a minerálů. Například v nich najdeme celou škálu vitamínu B, vápník, železo, fosfor, draslík, nebo třeba křemík, který naše tělo potřebuje pro silné a zdravé vlasy, nehty, zuby a pokožku. Obsahují také lecitin, který reguluje úroveň cholesterolu v krvi, snižuje tlak  a zlepšuje naši paměť. Jáhly mají také vysoký obsah bílkovin a takzvaných komplexních sacharidů, které se v organismu uvolňují postupně a díky tomu jsou schopné tělu dodávat energii po delší dobu. Jsou navíc lehce stravitelné, takže je můžou bez obav jíst i lidé se zažívacími obtížemi a citlivým trávicím traktem. Skvěle se hodí i do jídelníčku dětí, seniorů či sportovců, a to jak před tréninkem, tak po něm. Jáhly se objevovaly už na stolech našich (pra)předků a po jistém období nezájmu o tuto tradiční českou surovinu jsou v posledních letech zase na vzestupu a v hledáčku těch, kteří se zajímají o zdravou stravu. Z jáhel se dají vytvářet lahodná a nutričně vyvážení jídla. Dají se upravovat naslano jako klasická příloha, nebo z nich lze vykouzlit sladké dobroty, při kterých mlsání nebude „hříchem“, ale zdraví prospěšnou záležitostí. Milovníci máku si dozajista smlsnou na jednoduchých jáhlových koulích se švestkami. „Čokoholici“ zase propadnou lahodné chuti čokoládového krému s malinami, a ti, kteří preferují sladké snídaně, si můžou připravit jáhlovou kaši s jablíčky a ořechy, nebo zkusit zkombinovat jáhly s dýňovým pyré, skořicí a pomerančem (odkaz již brzy na jeztesrozumem.cz). Z jáhel se dají vytvořit i lahodné a jednoduché dezerty bez zdlouhavého pečení. Například nepečený dort s jahodami je hotový za chviličku a překvapí příjemnou svěžestí, lehkostí a mimo jiné i nutriční vyvážeností.

POHANKA Pohanku údajně lidé znali už před 2500 lety, ale na našem území se začala objevovat až někdy okolo 12. století a velmi rychle se stala nedílnou součástí staročeské kuchyně. Za svůj název vděčí nejspíš Tatarům – pohanům, kteří zrna této „pseudoobiloviny“ vozili v kožených vacích zavěšených na sedlech. Pohanka by se i dnes měla pravidelně objevovat v jídelníčku všech, kteří touží po zdraví a vitalitě. Proč? Důvodů je spousta! Například zmírňuje problémy s křečovými žílami, snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice. Příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému a díky tomu, že neobsahuje lepek, si ji mohou bez obav dopřávat i celiaci. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin neboli vitamín P. Jedná se o antioxidant, který posiluje imunitu, ale především se podílí na prevenci srdečních chorob. Právě pro vysoký obsah rutinu je pohanka doporučována všem, kteří mají problémy s cévním systémem. Udržuje totiž stěny našich žil a cév silné a pružné. Pohanka obsahuje kvalitní sacharidy, spoustu vlákniny i dostatek bílkovin. Koupit se dá už úplně snadno v každém supermarketu a k dostání je v podobě takzvané lámanky (loupaných zrn nalámaných na menší kousky pro snazší a rychlejší přípravu), nebo jako celé kroupy. Pohanková jídla jsou zdravá, lahodná a pro náš organismus maximálně přínosná. Mezi tradiční česká jídla patří například houbový kuba plný hříbků, který voní po petrželce a majoránce. Sladkou zdravou variantu si pak můžete dopřát třeba v podobě medové pohanky se švestkami a oříšky, pohankového perníku, nebo bezlepkových palačinek či lívanců z pohankové mouky.

QUINOA Zdroj plnohodnotných bílkovin, minerálních látek, vitamínů, skvělý pomocník při hubnutí a parťák zdravého stravování. Tak tohle všechno je quinoa. Jedná se o rostlinku, která pochází z Jižní Ameriky a její semena se už od pradávna používala jako obilnina – mlela se z nich mouka, sloužila k přípravě kaší a k zahuštění polévek. Staří Inkové uctívali quinou jako „matku zrn“, protože podle legend dávala sílu válečníkům. V posledních letech obliba quinoy raketově roste, především mezi vegetariány a zastánci zdravé výživy. I v České republice se stále častěji můžeme v obchodě setkávat s balíčky těchto drobných zrnek. Až na ně příště narazíte, určitě s jejich koupí neotálejte, quinoa totiž dodá vašemu tělu pořádnou nálož zdraví prospěšných látek. Obsahuje vitaminy A, B, C a E a spoustu minerálů, zejména vápník, železo a fosfor, tedy minerály důležité pro růst kostí. Je také bohatým zdrojem železa a selenu. Svým unikátním složením je tedy vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin. V kuchyni si s ní poradíte velice snadno, stačí propláchnout, uvařit a za 15 minut máte hotovou skvělou přílohu, nebo samotný hlavní chod. Dýňové placičky, rychlé quinoové rizoto (nebo spíše quinoto), zapékaná quinoa, nebo třeba obyčejná polévka s kuličkami quinoy. Možností úprav této zdravé pochoutky je zkrátka spousta. A třeba taková sladká čokoládová quinoa s borůvkami, nebo osvěžující tropická quinoa s mangem poslouží jako sladký dezert a zároveň zdravá svačinka.                                                                                       Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.