Kód pojišťovny

Čokoláda – hříšně dobrá, úžasně zdravá!

Ilustrační obrázek

Čokoláda byla dlouhá léta označována jako nezdravá sladkost, kterou není radno si příliš často dopřávat, protože vede k tloustnutí, větší kazivosti zubů, špatné pleti, či zvýšené hladině cukru v krvi. Naštěstí tyto mýty jsou vyvráceny a éru odříkání čokolády už máme zdárně za sebou! Stále více vědeckých studií totiž dokazuje, že pravidelná konzumace čokolády je pro naše zdraví prospěšná a přínosná!

Pokud chcete mlsat zdravě, sáhněte po vysokoprocentní hořké čokoládě. Ideální je, aby obsahovala alespoň 50% čistého kakaa, a čím více jej bude obsahovat, tím větší přínosnost bude mít pro naše zdraví. Čokoláda se dokonce původně prodávala v lékárnách na předpis a doktoři ji doporučovali jako lék při rekonvalescenci a pro podporu regenerace organismu po nejrůznějších onemocněních. V padesátých letech minulého století vyšlá také první kniha o pozitivních účincích čokolády a kakaových bobů na lidské zdraví. A že je těch pozitivních účinků opravdu dost! 

ZDROJ HOŘČÍKU

Hořčík je často přezdíván „prvkem života“. Toto pojmenování si získal díky tomu, že je nepostradatelný pro život většiny tvorů na zemi a podílí se na několika stovkách zásadních procesů v našem organismu. Reguluje nervovou a svalovou rovnováhu, aktivuje enzymy a je důležitý také pro správnou funkci imunitního systému. Doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje okolo 300 mg na osobu za den. Je to však pouze orientační číslo, protože potřeba hořčíku se zvyšuje se stoupajícím věkem či s fyzickou a psychickou zátěží. Vyšší potřebu magnézia mají také těhotné a kojící ženy. Každopádně skvělá zprávy pro všechny milovníky čokolády je ta, že kakao je jedním z nejlepších zdrojů přírodního hořčíku. Sto gramů hořkého kakaa obsahuje téměř 500mg magnezia, což je výrazně více než deklarovaná doporučená denní dávka této minerální látky. O hořčíku se často mluví i jako o antistresovém minerálu. Jak už jsme zmínili, hořčík je potřebný pro správnou činnost nervů i svalů. Při nadměrné stresové zátěži (ať psychické nebo fyzické) naše tělo spotřebovává větší množství magnezia než v klidovém a odpočinkovém režimu. Nedostatek hořčíku se projevuje zvýšenou podrážděností, výbuchy vzteku, nervozitou a někdy i zmateností. Takže ne nadarmo se říká, že „pochuchané“ nervy uklidní kousek čokolády 

ANTIOXIDANTY A ZDRAVÉ SRDCE

Kakao, které je hlavní ingrediencí čokolády, v sobě ukrývá důležité rostlinné antioxidanty - takzvané flavonoidy. Tyto látky chrání naše buňky před zákeřnými nemocemi srdce a cév a mohu být účinnou prevencí před infarktem nebo mozkovou příhodou. Pravidelná konzumace vysokoprocentní hořké čokolády také snižuje riziko vzniku demence, rakoviny a má vliv i na vysoký krevní tlak. Nedávná švýcarská studie poukázala na to, že flavonoidy v kakau mohou snížit krevní tlak u osob trpících hypertenzí a upravit i krevní oběh v organismu.

PROTI STRESU, DEPRESI I BOLESTEM

Bylo potvrzeno, že konzumace kvalitní čokolády také snižuje pocity stresu, nervové zátěže a naopak vyvolává pocity štěstí a pohody. A není to jen díky onomu zmiňovanému hořčíku. Kakaové boby totiž v sobě obsahují také látku anandamid. Laicky se dá tato látka nazvat jako „hormon blaženosti“, který hraje důležitou roli ve vnímání bolesti, podílí se na koordinaci pohybů, zlepšuje krátkodobou paměť a ovlivňuje emoce a náladu člověka. Čokoláda je tedy funkčním antidepresivem, navozuje pocity štěstí a působí dokonce i jako přírodní afrodiziakum.

KAKAO V KUCHYNI

V současnosti je kakao jednou z nejvíce používaných surovin v našich kuchyních. Přidává se do těst na brownies, bábovky, buchty, řezy i koláče, do krémů, kaší, nápojů nebo domácích zmrzlin. Díky práškové konzistenci těsto mírně zahustí, krásně zabarví a hlavně přidá onu skvělou lehce nahořklou čokoládovou chuť. Všichni milovníci čokolády si dozajista smlsnou na zdravém pojetí brownies z batátů, které je dokonale vláčné, krémové a díky batátům i lahodně sladké. Pokud spěcháte a snažíte se ušetřit při přípravě jídla každou minutu, tak vám jistě přijde vhod jednoduchý čokoládový krém s malinami s nádherně sametovou strukturou. Kombinace čokolády s přirozenou sladkostí lesních plodů se nádherně doplňuje, důkazem toho je i dezert do skleničky v podobě sladké quinoy se šťavnatými borůvkami. I když třeba nejste zrovna fanoušky červené řepy, tak se nebojte vyzkoušet výborný čokoládový koláč, ve kterém řepu vůbec neucítíte, ale naopak naplno vynikne intenzivní chuť kakaa a jemná vůně kokosu. S kakaem se dá v kuchyni kouzlit všelijak, pro jakou formu kouzelní se rozhodnete, záleží jen na vás. Každopádně kakaové dezerty přinesou nejen radost z výtečné sladkosti, ale taky spoustu blahodárných látek pro vaše zdraví.

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.