Kód pojišťovny

Jak přežít Vánoce ve zdraví?

Ilustrační obrázek

Vánoce – svátky klidu, pohody, radosti a rodinných setkání.

V posledních letech se ale Vánoce staly také synonymem stresu, shonu, generálního úklidu, nakupování dárků na poslední chvíli a hlavně obdobím hodování, popíjení a mnohdy i intenzivního přejídání.

 

Jak zvládnout toto období opravdu v klidu, pohodě, radosti a hlavně ve zdraví?

Máme pro vás pár tipů…

Adventní trhy

Procházka adventními trhy, nasávání vánoční atmosféry, pořizování dárků, drobností a ozdob. A k tomu samozřejmě taky mlsání všelijakých dobrot a popíjení punče, grogu, nebo svařáku. Kdo by odolal, když to kolem všechno tak nádherně voní? I na adventních trzích ale můžete objevit potraviny a nápoje, které budou pro vaše tělo přínosné. Třeba takové typicky české pečené kaštany. Čistí játra od jedovatých zplodin, působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. Pokud jste z toho předvánočního kolotoče ve stresu, sáhněte po kaštanech. Jsou také unikátním zdrojem taninů, což jsou významné antioxidanty s antibakteriálními účinky, které posilují náš imunitní systém a snižují riziko vzniku nádorů.

Když si k pečeným kaštanům dopřejete na zahřátí ještě třeba zázvorový čaj s medem a citrónem, budou i zimní toulky po vánočních trzích přínosným nabuzením obranyschopnosti těla.

Cukroví bez výčitek

Vánoční cukroví, to je nejen pohlazení chuťových pohárků a nasávání sladké vůně rozléhající se celým bytem, ale taky pořádná dávka cukru, tuku a takzvaných „prázdných kalorií“. Co to znamená? Že sice z uzobávání cukroví máme chuťový požitek, ale našemu tělu nedodáme nic přínosného, ba naopak – přílišnou konzumací sladkého zatěžujeme trávení, slinivku a pořádně zvedáme hladinu inzulinu v krvi. Vánoční mlsání ale může být i zdraví prospěšné, stačí jen zvolit ten správný druh cukroví. Co takhle letos vyzkoušet třeba oříškové kuličky se sušeným ovocem? Švestky v kuličkách obsahují vlákninu, která čistí naše střeva, a přináší rychlý pocit sytosti. Jsou také zdrojem draslíku, vápníku a rostlinného železa. Lískové oříšky jsou zase bohaté na kvalitní tuky, dodají do těla vitamíny skupiny B a taky významný antioxidant v podobě vitamínu E, který přispívá k regeneraci organismu.

Pokud milujete chuť a vůni perníku, tak si zkuste doma upéct lahodné perníčky s vlašskými ořechy. Jedná se o další zdravější sladkost, díky které svému tělu dodáte vlákninu a taky zdraví prospěšné omega-3 tuky z vlašských ořechů. Za vyzkoušení určitě stojí i cukroví z kešu oříšků nebo kustovnice. Goji (neboli kustovnice čínská) je považována za klenot čínské medicíny, který zpomaluje stárnutí, má blahodárné účinky na náš zrak a taky pomáhá snižovat hladinu tzv. „zlého cholesterolu“ v krvi. Rudo-zlaté cukroví z kustovnice tak bude nejen krásnou ozdobou vánoční tabule, ale také pořádně koncentrovaným sladkým „multivitaminem“.

Vánoční menu

Dáváte si na Štědrý den tradiční menu v podobě rybí polévky, smaženého kapra a bramborového salátu? A věděli jste, že taková večeře vlastně vůbec není tradiční?

V minulosti naši předkové do Vánoc drželi půst a po něm jedli kubu z hub a krupek, místo cukroví plného ztužených tuků, bílého cukru a mouky si dopřávali čerstvé a sušené ovoce, jablečné křížaly, rozinky a ořechy. Na stole našich předků se také objevovaly jídla z luštěnin, čočky, hrachu, kváskový chléb, obilné kaše a sladká vánočka. Ještě na počátku 20. století o rybě jako tradičním štědrovečerním pokrmu nikdo neslyšel. Smaženého kapra poprvé připravila Magdalena Dobromila Rettigová.

A v kuchařce se smažený kapr společně s bramborovým salátem objevil až v roce 1924. Tradiční součástí štědrovečerní večeře a zvykem, který si předáváme do dneška, se stal až v 50. letech 20. století. Zkuste se třeba letos o Vánocích inspirovat našimi předky a zařaďte i vy do jídelníčku více ovoce, luštěnin a obilovin. Štědrý den můžete například začít lahodnou sladkou kaší z jáhel, medu a vlašských oříšků. Stačí ji jen doplnit čerstvým jablíčkem, „štědře“ posypat skořicí a zdravá adventní snídaně je rázem hotová. K obědu si pak můžete dopřát kroupového kubu s lesními hříbky, restovanou cibulkou a petrželkou.

Skvělou polévkou, která svou chutí, krémovostí i nutriční vyvážeností obohatí slavnostní večeři, je taky hrachovka s čerstvým hráškem a chlebovými krutony. A pokud toužíte po „klasice“ v podobě kapra a salátu, tak si ji klidně a bez výčitek dopřejte. Jestli ale máte třeba chuť trošku odlehčit vaši štědrovečerní tabuli, pak vyzkoušejte zdravější a méně tučnou verzi v podobě pečeného kapra s bylinkami a lehkého bramborového salátu bez majonézy.

Vánoce v pohybu

Jak už jsme zmínili, Vánoce by měly být obdobím zklidnění, rozjímání a odpočinku.

Takový odpočinek ale může být i aktivní. V televizi je sice spousta krásných pohádek a všelijakých zajímavých a zábavných programů, ale to pravé kouzlo zimy si můžete užít i venku. Zkuste třeba vyrazit během svátku na pravidelné procházky a sledujte, jak se změnila zimní krajina. Na takových procházkách můžete opravdu doslova rozjímat, zklidnit roztěkanou mysl, dopřát hlavě odpočinek a taky si protáhnout tělo a zlepšit trávení.

Pohyb totiž také stimuluje střevní peristaltiku a činnost trávicího systému. Zimní procházkou tak nejen ulevíte svému žaludku, který touto dobou čelí neustálým náporům vydatného jídla a pití, ale taky spálíte nějaké ty kalorie navíc. A do nového roku tak třeba budete vstupovat bez nutnosti povolování opasku o další dírku.

 

 

Autor: Eva Šimčíková

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.