Kód pojišťovny

Ekzémy

Ilustrační obrázek

Jedná se o kožní onemocnění, které má tendenci k chronickému opakování. Pokožka trpí zvýšenou citlivostí, je nadměrně svědivá a načervenalá. Zánět je neinfekční povahy, ale v některých případech se může infekce komplikovat a dochází k šupinatění kůže, praskání a olupování, mohou se objevit vodnaté puchýřky.

Atopický ekzém

Je onemocnění s výrazným zastoupením a objevuje se již v kojeneckém věku. S ohledem na genetickou odchylku dochází v imunitním systému ke zvýšené reakci na jakýkoli alergen. Kůže atopického jedince bývá vysušená a tím také náchylnější na poškození. Tento typ ekzému se nejprve objeví u miminek především při kontaktu trávicího traktu s cizorodou bílkovinou. Nejčastěji se jedná o bílkovinu kravského mléka. S postupem času se ekzém začíná zhoršovat také v určitých ročních obdobích, především n podzim a na jaře. Velkou roli hraje výživa, psychické faktory, vlivy hormonů, užívání různých kosmetických a chemických přípravků. Ke zhoršení může dojít také vlivem viróz, angín, při zánětech, průjmech apod.

Alergeny

K nejčastějším alergenům patří lepek, sója, vejce, ovoce a koření. Dále k vyvolávajícím alergenům patří alergeny, které přicházejí do organismu dýchacími cestami (pyl, prach, roztoče, plísně, srst zvířat nebo jejich sliny). Dále zde počítáme chemikálie, léky, prací prášky, stabilizátory, konzervanty, barvy, kosmetické výrobky, dekorativní kosmetika atd.

Rodinná anamnéza

 V rodinách, kde se vyskytuje atopický ekzém, se navíc objevují také další typy alergických nemocí, kde patří např. senná rýma, astma, lupenka, kožní onemocnění autoimunitního typu. V současné době se ekzém rovněž řadí mezi autoimunitní onemocnění, které je způsobeno nadměrně reagující imunitou.

Projevy atopického ekzému

Projevy atopického ekzému se objevují především v oblasti tváře, vlasů a postupně se rozšiřují na trup, končetiny nebo šíji. U starších dětí jsou nejnápadnější projevy v oblasti loketních a podkolenních jamek, kolem zápěstí a kotníků. U dospělých se jedná nejvíce o ruce, okolí úst a oči. Atopický ekzém mizí většinou v období puberty. U některých jedinců se objevuje tzv. dermorespirační syndrom, což představuje střídání projevů onemocnění dýchacích cest s kožními projevy. Pokožka atopika je vždy méně odolná než u zdravých jedinců.

Kontaktní ekzém

Vzniká při kontaktu pokožky s dráždivou látkou. Může se jednat o kosmetické přípravky, léčiva nebo šperky (kovy ve špercích, nikl, kobalt). Jestliže je poškození přímé dráždivou látkou (kyselina, louh, čistící nebo prací prostředky), hovoříme o iritačním ekzému neboli ekzému z podráždění. V případě, že dojde ke styku pokožky s alergenem, pak mluvíme o kontaktním alergickém ekzému. Po tomto kontaktu se rozvine nepřiměřená reakce imunitního systému se vznikem zánětu pokožky. Po opakovaném kontaktu s alergenem dochází k rozvoji zánětu pokožky rychleji.

Diagnostika ekzémů

Provádí se podle vzhledu kožních projevů a podle typu anamnézy. Je možné provést také alergologické vyšetření na přítomnost protilátek IgE, jež potvrzují alergickou složku. V jiném případě se může provést diagnostika alergenu pomoci tzv. prick testu, kdy se kapka alergenu nanese na kůži a kopíčkem se jemně naruší povrch kůže – nesmí dojít ke krvácení. Pokud se objeví kopřivkovitý pupen, hovoříme o pozitivním alergenu. Dále je možno provést testy, kdy se alergeny nanesou na kůži pod náplast a po určené době se odečítá pozitivita reakce. Eliminační testy slouží k vyloučení určité potraviny z jídelníčku a jejím opětovném zavedení a pozorování reakce. Podstatné je, aby se nemocný sám pokusil sledovat, co mu vyvolává potíže, při jakých příležitostech dojde ke zhoršení projevů.

Léčba ekzémů

Klasická medicína je zaměřena na ošetření a léčbu kůže. Používá různé roztoky, kortikoidové masti pro utlumení zánětlivých projevů, různá promašťující léčiva, léčebné koupele, ultrafialové záření, klimatoterapii, antihistaminika nebo vakcíny pro zmírnění alergických reakcí. Z pohledu celostní medicíny není ekzém pouze onemocnění kůže. Jedná se o projevy zanesení organismu toxickými látkami a zatížení orgánů (jater, ledvin, střeva, lymfatického systému, plic), které za detoxikaci organismu odpovídají. Díky oslabené funkci orgány nemohou dostatečně vylučovat toxiny z organismu přirozenými cestami, a proto je organismus vylučuje přes kůži.

Příčiny a prevence ekzému

Příčiny ekzémů můžeme hledat jednak ve stále se zhoršujícím životním prostředí, vliv má samozřejmě také kouření, pobyt v uzavřených místnostech po většinu dne, používání deodorantů, aramů apod. extrémní výkyvy teplot. Samotný ekzém sice není nebezpečný a neohrožuje nemocného na životě, avšak někdy dokáže dost potrápit. Velkým problémem u dětí je, jakým způsobem zabránit dětem ve škrábání nemocné pokožky. Nejmenším dětem můžeme navléknout měkké bavlněné palčáky, aby se neškrábaly nehty. Vyrážku mohou také zhoršit některé domácí rostliny. Pokud se za příčinu ekzému pokládá alergie, je potřeba se vyhnout kontaktu s provokující látkou (alergenem). Opatření proti alergii jsou pouze jednou stránkou věci, nezbytná jsou také další opatření, která povedou k zlepšení ekzému a zabrání jeho zhoršení. Nemocní by měli nosit bavlněné spodní prádlo a bavlněné ponožky. Pokud je pokožka přesušená a popraskaná, nedoporučuje se příliš časté mytí, protože tím se jen vysušuje.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.