Kód pojišťovny

Chudokrevní lidé mají oslabenou imunitu

Ilustrační obrázek

Jste-li bledí, často unavení a snáze se zadýcháváte, můžete trpět chudokrevností neboli anémií.
Slabší imunita opravdu patří k rozvinutému obrazu anémie. Souvisí to s kyslíkovou nedostatečností tkání a také narušenou tvorbou bílých krvinek a jiných obranných elementů při některých formách chudokrevnosti. Naopak časté infekce mohou přivodit celkové vyčerpání krevních elementů, včetně červených krvinek.
Pokud víte, že jste chudokrevní, je základní prevencí léčba samotné chudokrevnosti, popřípadě její příčiny. Lékař vám kromě krevního obrazy vyšetří ještě játra, ledviny, zažívací ústrojí a štítnou žlázu.

Nejdůležitější rolí krve je přenášet kyslík do všech buněk a tkání těla. Za transport je zodpovědné červené krevní barvivo (hemoglobin), které je součástí červených krvinek (erytrocytů). Jestliže dojde k poklesu počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu, začnou svaly a další orgány těla dostávat méně kyslíku. Zároveň se v nich hromadí zvýšené množství oxidu uhličitého, který není dostatečně rychle odváděn pryč.

Nedostatek kyslíku se organismus snaží vyřešit tak, že srdce začne pracovat rychleji a zrychlí se i dýchání. Výsledkem jsou pocity únavy a vyčerpání. A vzhledem k nedostatku červeného barviva hemoglobinu je příznakem i ona příznačná bledost. Nemocné navíc mohou trápit bolesti hlavy, hučení v uších a bušení srdce. Když rychle vstanou, motá se jim hlava. K příznakům patří také nechutenství, zácpa nebo průjem a také hubnutí.

Kde je důvod?

Příčin anémie může být mnoho – od banálních po závažné. K těm prvním patří špatné stravování. Například tehdy, když se rozhodnete být vegetariány a špatně si sestavíte jídelníček a nedokážete nahradit maso, které je běžně základním zdrojem železa pro lidské tělo. Železo je s vitaminem B12 a kyselinou listovou základem tvorby červených krvinek. Právě jejich nedostatečná tvorba patří k závažným příčinám chudokrevnosti. Protože tyto vznikají v kostní dřeni, může být jejich vývoj narušen například po ozařování při léčbě rakoviny nebo nedostatkem vitaminu B6. Vývoj červených krvinek může být potlačen i nádorovými buňkami při leukémii.
Chudokrevnost může trápit i ženy, které se každý měsíc potýkají s dlouhou a silnou menstruací. V tomto případě organismus nestíhá nahradit větší ztrátu krve. Problém může vyřešit hormonální antikoncepce. Anémie je častým problémem nastávajících maminek. Musí totiž vytvářet červené krvinky nejen pro sebe, ale i pro dítě.

K závažnějším příčinám anémie patří skryté krvácení do trávicího traktu nebo do tlustého střeva. Jasnou známkou bývá tmavá barva stolice. Důvodem může být i rakovina tlustého střeva. Jakékoli signály anémie by měly být důvodem k vyhledání lékaře.
Lékař z krevního obrazu zjistí počet červených krvinek, jejich nezralých forem, hladinu krevního barviva, objem červených krvinek a koncentraci hemoglobinu, kterou obsahuje. Také z ní pozná, kolik železa je v plazmě a kolik jej můžete vstřebat. Ve většině případů to k určení diagnózy a ke stanovení léčby úplně stačí. Je-li příčinou chudokrevnosti nedostatek železa, pak stačí užívání preparátu s jeho obsahem. Důležité je brát je nalačno, tj. nejlépe půl hodiny až hodinu před jídlem nebo naopak dvě hodiny po jídle. Po třech měsících léčby lékař znovu zkontroluje krevní obraz. Závažnější typy chudokrevnosti je třeba léčit na specializovaných odděleních hematologie.

Dodat tělu železo

Ke správnému vývoji červených krvinek a krevního barviva potřebuje lidské tělo dostatek železa, vitaminu B12 a vitaminy C a E. Železo obsahuje  hlavně maso (kvalitní hovězí, vepřové, drůbeží, mořské ryby), ale také játra a další vnitřnosti.

V menším množství je pak v luštěninách, listové zelenině, houbách a v ovoci včetně sušeného. Dalšími zdroji jsou droždí, ořechy, semínka, melasa a celozrnné potraviny. Bílá mouka obsahuje o 60 procent železa méně než celozrnná. B12 obsahují kromě masa také ústřice, sardinky a další ryby. Kyselinu listovou získáme z listové zeleniny, jakou jsou třeba saláty, brokolice, špenát, růžičková kapusta.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.