Kód pojišťovny

Kašel signalizuje onemocnění

Ilustrační obrázek

Cílem kašle je očistit dýchací cesty od cizích těles, dráždivých a cizorodých či toxických látek, Vzniká podrážděním receptorů, které se nacházejí v dýchacích cestách. Špatné je, když se kašle nemůžeme dlouhodobě zbavit. Kašel sám o sobě není nakažlivý. Nakažlivá jsou některá onemocnění, která jsou kašlem doprovázená.

Dýchací cesty zahrnují hrtan, průdušnici, velké průdušky a pohrudnici, vzácněji může kašel podráždit i zevní zvukovod. V podstatě za vším můžeme hledat obranný reflex těla. Kašel vzniká podrážděním citlivých oblastí těla, nejčastěji v dýchacích cestách, které se snaží udržet průchodné. Někdy však může být ovlivněn i vůlí.

Sekreční buňky dýchacích cest produkují hlen, který pohlcuje cizorodé částečky. Napadne-li dýchací cesty virus, produkce hlenu se rapidně zvýší. Objem hlenu zvyšují i některé léky. Kašlající jedinec v okamžiku zakašlání prudce vydechne při současně uzavřené hlasové štěrbině. Tím výrazně vzroste tlak v plicích, s jehož pomocí se z dýchacích cest vytlačí nežádoucí těleso. Trvalé a dlouhodobé zvyšování tlaku v plicích kašlem může poškodit dýchací cesty a zhoršit oběh krve. Intenzivní kašel unavuje dýchací svaly, narušuje spánek, brzdí hojení pooperačních ran. Je třeba konstatovat, že kašel je častý projev, a přesto většinou bývá podceněn. Pouhé tlumení není vždy žádoucí, v dýchacích cestách zůstávají infikované hleny.

Příznak onemocnění

Kašel je jednou z nejčastějších příčin, které přivádějí pacienty k lékařům. Jedná se o příznak, pod kterým se může skrývat široké spektrum onemocnění.
Nejčastěji se setkáváme s kašlem jako doprovodným příznakem akutních virových onemocnění horních a dolních cest dýchacích. V poslední době se objevil nárůst černého kašle a také plicní tuberkulózy. Kašel může doprovázet gastroezofageální reflux (zpětný chod žaludečního obsahu do jícnu), průduškové astma, jiná zánětlivá onemocnění plic, rakovinu plic či CHOPN (chronickou obstrukční plicní nemoc). K příčinám kašle patří také cystická fibróza, anatomické abnormality dýchacích cest nebo bronchiektázie – rozšíření průdušek a průdušinek. Kašel se objevuje rovněž při chorobách orgánů, přímo nesouvisejících s dýchacími cestami, například srdečním selháváním. Někdy se organická příčina původu kašle vůbec nedá zjistit a lékař dojde k závěru, že původ kašle je psychogenní. Podle toho, jak dlouho kašel trvá, rozlišujeme akutní (jeho trvání nepřesahuje tři týdny), subakutní (od tří do šesti až osmi týdnů) a chronický kašel, který trvá déle než osm týdnů.

Pokud je kašel lehčího charakteru, postačí nám volně prodejné přípravky. K dispozici pro léčbu produktivního kašle (při němž vykašláváme hlen) jsou léky na bázi mukolytik (látky zkapalňující hlen a ulehčující tak vykašlávání). V lékárnách můžeme zakoupit deriváty N-acetylcysteinu, který štěpí disulfidické můstky v hlenu, urychluje jeho zkapalnění a usnadní vykašlávání. Dále jde o léky na bázi ambroxolu, jenž působí podobným způsobem. Novým lékem je erdostein, který má protizánětlivé a antioxidační účinky. Velmi dobře podporují vykašlávání léky na bázi nejrůznějších bylinek, například břečťanu. K často používaným bylinkám patří jitrocel, mateřídouška nebo tymián. Příznivě působí balzámy s obsahem aromatických bylin a kafru.

Základním problémem při léčbě kašle bývá špatné určení druhu kašle. Pokud vás při kašli trápí i bolesti, chytají vás silné záchvaty, vykašláváte krev a hnisavý hlen, kašel trvá déle než tři týdny a přidala se vysoká horečka, rozhodně navštivte lékaře.

Správná léčba

Utlumovat kašel není vždy správná volba. Zvláště nevhodné je potlačovat vlhký kašel, který je zdraví prospěšný. Vykašláváním se zbavujete hlenu a jiných cizích látek v dýchacích cestách. Když nastoupí produktivní kašel, nemusíte hned sahat po léčebných prostředcích. Stačí den počkat, dokud nezeslábne. A slabší kašel může ustoupit spontánně. Pokud se rozhodnete léčit vlhký kašel bez lékaře, chybu můžete udělat už při koupi volně prodejných léků a jejich kombinování.  Zatímco některé sirupy proti kašli zlepší hygienu dýchacích cest a pročistí je, jiné podrážděnou sliznici uklidní a tím kašel zmírní. Užívat je najednou je však nevhodné – výsledkem může být hlen, který se vám nebude dařit vykašlat.

Důležité je, zda se jedná o kašel suchý, zpravidla spojený s drážděním v krku, kdy pacient nevykašlává hlen, nebo produktivní, často doprovázený bolestí na prsou, kdy pacient vykašlává hlen snadno či obtížněji. Vykašlávaný hlen nemusí vždy pocházet z dolních dýchacích cest, ale může se jednat o hlen, který stéká z nosu či dutin, tedy tzv. zadní rýmu. Pro léčbu tohoto typu kašle jsou vhodná antitusika, která kašel tlumí. K dispozici jsou volně prodejná kodeinová či nekodeinová. Kodeinová antitusika mají centrální mechanismus účinku – snižují citlivost centra pro kašel. Jejich dlouhodobé podávání může vést ke vzniku závislosti, a proto je potřeba dodržovat přesné dávkování a pokyny lékárníka.
Pro léčbu produktivního kašle se doporučují mukolytika, která snižují viskozitu hlenu a usnadňují jeho vykašlávání. Dále je možné použít léky s účinnou látkou guajfenesin, která pomáhá uvolnit hlen, usnadňuje jeho transport a vykašlávání.

I při samoléčbě nám může hrozit předávkování. Stačí jen nevědomky užít několik přípravků se stejnými účinnými látkami a riskujete nepříjemné závratě nebo bolesti hlavy. Pletou se hlavně obchodní názvy léků, u kterých je účinná látka stejná, nebo jsou účinné látky chemicky velmi příbuzné. Neužívejte současně antitusika a mukolytika, neboť může dojí k útlumu kašlacího reflexu se současným nahromaděním hlenu v dýchacích cestách. Často se také stává, že se v průběhu akutního onemocnění mění i typ kašle, a podle toho je třeba zvolit správnou léčbu.

Zatímco při suchém kašli se doporučuje pít více tekutin, při produktivním kašli není třeba jejich příjem zvyšovat. Neplatí to však v případě, že máte zvýšenou teplotu nebo se nadměrně potíte. Tehdy se doporučuje pít více, ale ne čehokoli. Sáhněte po čajích, které podporují vykašlávání. Vhodná je voda a minerálka, zato byste se měli vyhnout studeným perlivým nápojům a alkoholu. Minimální příjem tekutin by neměl klesnout pod jeden a půl litru za den. Účinným domácím pomocníkem proti kašli je pak cibulový, lipový a bazalkový čaj, ale i odvar z jablečných slupek či mateřídoušky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.