Kód pojišťovny

Kouření

Ilustrační obrázek

Navzdory tomu, že byly přijaty zákony na ochranu nekuřáků, stále tento pro zdraví velmi škodlivý zlozvyk přetrvává, když je dávno známo, že kouření tabáku se podílí na vzniku zhoubných nádorů průdušek a plic a vede k chronickému zánětu průdušek s velkým rizikem vzniku tzv. chronického plicního srdce a jeho selhání. V důsledku kouření se objevuje až třetina veškerých úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, zejména na infarkt myokardu. Kouření také negativně ovlivňuje elastické tkáně a tím se prohlubují mimické vrásky. U mužů kouření zhoršuje krevní zásobování pohlavního údu, což může být příčinou impotence.

Negativní účinky kouření

Navzdory veškerým těmto skutečnostem a stále stoupající ceně cigaret to kuřáky nikterak neodrazuje. Nikotin představuje jeden z nejsilnějších jedů pro cévní systém. Jeho působení začíná již po několika sekundách a velmi rychle dochází ke vzniku závislosti. Již po jedné cigaretě dochází k tzv. spazmu tepen a tepének, což způsobí snížení přívodu krve, kyslíku a živin do veškerých orgánů a tkání těla. Kuřáci mají také daleko horší prokrvení končetin než nekuřáci. Daleko závažnější účinek má nikotin na věnčité tepny srdce, kde podporuje jejich zužování a zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Tyto tzv. tromby mohou způsobit ucpání tepny a způsobit srdeční infarkt.

Ateroskleróza

Kouření urychluje vývoj aterosklerózy tím, že poškozuje cévní endotel, což je vnitřní výstelka tepen, do které se pak snadněji ukládají tukové látky cholesterol. Srdeční infarkt se vyskytuj se u kuřáků 3-5x častěji než u nekuřáků. To se pochopitelně odvíjí také na denním počtu vykouřených cigaret a délce let trvání kouření. Tabákový kouř obsahuje kromě nikotinu také množství rakovinotvorných látek, tzv. karcinogenů. Vdechováním cigaretového kouře do organismu, pronikáním přes epitely dýchacích cest, se do organismu dostává obrovské množství volných kyslíkových radikálů, které poškozují tkáně organismu a přispívají k jejich degeneraci.

Náhrada za komunikaci?

Kouření velmi úzce souvisí s dýchacími cestami a plícemi a kouření je v podstatě náhražka uspokojení těchto oblastí. Stačí se podívat na jakoukoli reklamu z této oblasti: svoboda kovboje, překonávání všech vzdáleností letadlem, veselá společnost. Pokud chceme jednou pro vždy s tímto zlozvykem skoncovat, měli bychom zcela určitě podniknout následující kroky:

  •          Definujte důvod, proč chcete s cigaretami skončit.
  •          Stanovte si konkrétní termín, kdy už kouřit nebudete.
  •          Změňte způsob života.
  •          Najděte vhodný způsob, jak překonat abstinenční příznaky – vytrvejte.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.