Kód pojišťovny

Rayanaudova choroba

Ilustrační obrázek

Toto onemocnění se také nazývá „nemoc bílých prstů a nejčastěji se týká mladých žen. Projevy nemoci jsou stejné jako Raynaudův syndrom, který doprovází některá onemocnění pojivové tkáně. Mezi typické projevy patří záchvaty křečovitého stažení drobných tepen na prstech obou rukou, často i na nohou s následným zblednutím a pocitem chladu u jednoho nebo více prstů. Tento stav způsobuje působení chladu a důvodem je porušení zásobování nervovými vlákny. Spouštěčem potíží jsou chladové podněty, které mohou přicházet zvenčí (např. chladné počasí), ale také i zevnitř zažívacího ústrojí, po konzumaci chladného nápoje. Také emoce hrají důležitou roli. Vyvolávající příčinou mohou být také některá zánětlivá onemocnění pojivové tkáně nebo artritidy.

Zúžení cév

V případě, že dojde k zúžení větších krevních cév přivádějících do rukou nebo nohou krev, působením ukládání tukových částic v jejich stěnách – onemocnění se nazývá ateroskleróza, pak trpí krevní oběh v postižených částech těla. Raynaudův syndrom může být časnou známkou takovéhoto postižení končetin. Raynaudův syndrom může být vyvolán i některými vzácnějšími krevními onemocněními. Někdy produkuje kostní dřeň nebo lymfatický systém abnormální bílkoviny, které se vyplavují do krevního oběhu. Tyto bílkoviny se srážejí při teplotách pouze o málo nižších, než je teplota lidského těla, proto se nazývají kryoglobuliny. Dále může být Raynaudův syndrom zavinit také předávkování nebo otrava některými léky.

Příznaky

Nemocní s  Rayanaudovou chorobou mají většinou postiženy prsty na obou rukou, i když zpravidla pouze dva nebo tři.  Nemocný většinou začne pociťovat příznaky v okamžiku, kdy odchází z teplé místnosti ven do chladu nebo po ponoření rukou do studené vody. Nejprve dojde ke zbělání ruku, které následně silně bolí. Po nějaké době prsty zmodrají až zfialoví a postupně se jejich barva opět vrací do normálu.

Diagnostika

Pokud má lékař podezření na Raynaudův syndrom,provádí se speciální krevní zkoušky k odhalení případných atypických bílkovin v krvi, rentgenové vyšetření kostí nebo kloubů a někdy také speciální vyšetření cév, tzv. angiogram. Nemocní s Raynaudovou nemocí trpí častěji na infekce různého druhu a mají také výrazně oslabenou imunitu.

Prevence a léčba

Součástí prevence a také předpokladem úspěšné léčby je zejména ochrana před působením chladu i vlhka, před prochladnutím a úplný zákaz kouření, protože nikotin stahuje cévy. Pomoci mohou také různé relaxační techniky nebo léky způsobující rozšířené cév, a to zejména v případě, kdy se záchvaty opakují a jsou velmi silné.  Důležité je nosit v zimě rukavice, teplou obuv, prsty držet v teple a v suchu. Důležitá je také podpora imunity, postupné otužování, dostatek pohybu, zdravá strava, dodržování hygienických zásad a v době epidemií nechodit do větších společností. Velmi důležitá je zdravá a pravidelná životospráva, dostatečný příjem přirozených vitaminů, antioxidantů, zeleniny a ovoce.

Onemocnění žil

Mezi závažnou poruchu, která může postihnout žíly, patří krevní sraženina (trombóza). Stává se to z toho důvodu, že proudění krve v žilách je pomalé, mnohem pomalejší než v tepnách. Riziko vzniku trombózy zvyšuje také kouření a užívání antikoncepčních hormonálních tablet, když v posledních letech se toto nebezpečí výrazně snížilo po zavedení přípravků s velmi nízkým obsahem hormonů. Další častou poruchou žil má na svědomí rys, který je typický pro člověka – vzpřímený postoj. V jeho důsledku dochází k zvyšování tlaku krve v žilách dolních končetin. Ten pak může přispět k rozvoji rozšířených a vinutých žil – křečových žil.

Křečové žíly

Problematika žilního systému se velmi podobá systému lymfatickému. Varixy vznikají prakticky vždy na základě genetické predispozice. Takřka u všech žen je možno nalézt předky s tímto onemocněním. Z hlediska prevence je tato informace cenná pro možnost aplikovat preventivní a režimová opatření, a to ještě v době než se onemocnění zhorší. Příčinou vzniku je nejprve funkční nedostatečnost, později také anatomická destrukce žilních chlopní, které umožňují tok krve směrem vzhůru k srdci a drnují v žilách nízký hydrostatický tlak. Právě vysoký sloupec krve s vyšším tlakem způsobuje výdutě tenké žilní stěny. Postiženy bývají pouze oblasti dolních končetin a krajiny v oblasti genitálií. Žíly jsou výdutě a jasně vystupují pod povrchem kůže. V případě chronických varixů je někdy okolí kůže ztenčené zabarvené dohněda. Příznakem varixů jsou bolesti končetin, otoky, pocit těžkých nohou, nadměrná únava nohou.

Léčba

  • Kompresní punčochy – v případě lehkých křečových žil, které vznikají například v době těhotenství, můžeme zabránit jejich zhoršení, nošením stahovacích punčoch.
  • Sklerotizační injekce – do křečových žil lze pomocí injekcí vstřikovat speciální látku způsobující ohraničený zánět výstelky žíly. Tato metoda je efektivní zejména pro malé křečové žíly.
  • Operativní zákrok – cílem operace je zabránit zhoršení přetlaku v žilách dolních končetin, ke kterému křečové žíly přispívají. Často se odstraňují pouze rozšířené žíly, ale jestliže se neodstraní nebo neuzavřou všechny žíly, existuje riziko vzniku nových křečových žil.

Pocit těžkých nohou

Mezi nejčastější příčiny patří zejména v nadměrné namáhání končetin při jednostranné zátěži, těhotenství, onemocnění žil, nadváha atd. Zejména v těhotenství by si žena dopřát možnost odpočinku, spánku a relaxace.

Mezi vhodná doporučení týkající se péče o nohy patří např. nožní koupel, reflexní masáž chodidel, střídavé sprchování nohou pomocí teplé a studené vody, používání masážních krémů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.