Kód pojišťovny

Selen není jen prvkem pro naši krásu

Ilustrační obrázek

Selen je významným antioxidantem a chrání organismus nejen proti volným radikálům, ale i proti škodlivému záření a virové a bakteriální infekci. Svým antioxidačním působením chrání proti rakovině, má vliv na srdeční choroby a odstraňuje poruchy vyvolané stářím. Bylo prokázáno, že osoby s vyšší hladinou selenu v krvi, jsou vystaveny o 60 % nižšímu riziku vzniku srdeční choroby než lidé, kteří mají v krvi tohoto minerálu nedostatek. Výzkumy prokázaly, že nízká hladina selenu pravidelně doprovází anginu pectoris.

Nedostatek selenu se projevuje náchylností k infekcím, předčasným stárnutím, trvalou únavou, svalovou slabostí, poruchami funkcí jater, nízkou pohlavní potencí a onemocněním prostaty, nekvalitními vlasy a tvorbou lupů. Deficit rovněž může ovlivnit hormonální regulaci organismu. Nedostatek selenu má dopad prakticky na funkci všech tkání. Může se rozvinout na kardiomyopatie, osteoartropatie. Vážnější vliv má nedostatek selenu na lidský plod, jemuž hrozí vrozené poruchy.

Nadbytek selenu je pro zdraví stejně škodlivý jako jeho nedostatek. Denní dávky musí být velmi malé, doporučuje se užívat maximálně 300 mcg denně. Větší množství (od 900 mcg) může být toxické. K příznakům otravy patří nervozita, zvracení a nevolnost, ztráta vlasů a deprese. Těžká chronická otrava se projevuje postižením jater. Jedinou léčbou přitom je zastavení příjmu selenu.

Díky svým antioxidačním vlastnostem je selen součástí antioxidačních enzymů a takzvaných selenoproteinů. Ovlivňuje vznik, růst i zánik buněk, koncentraci mužských pohlavních hormonů androgenů a hormonů štítné žlázy, metabolismus růstového hormonu a inzulinu podobného růstového faktoru. Selen napomáhá k udržení dobré imunity, k normální tvorbě spermií, je důležitý pro dobrou plodnost i normální hmotnost plodu.
Selen taktéž pomáhá při špatném hojení po operacích nebo úrazech, přispívá k regeneraci svalů při sportu nebo těžké fyzické práci, účinně působí v boji proti herpetickému viru, který způsobuje opar a pásový opar.

Selen spolu s vitaminem E minimalizuje účinky znečištěného prostředí, působí proti jedovatým zplodinám a nebezpečným látkám a napomáhá detoxikaci organismu. Tento minerál je schopen vázat a do určité míry neutralizovat škodlivý vliv těžkých kovů (rtuti, olova, kadmia).
Pravidelný přísun selenu může snížit riziko zhoubného bujení v jícnu a žaludku. Vědci se v průběhu studie zaměřili na souvislost s hladinami selenu a třemi různými typy rakoviny: rakovinu jícnu, jež vzniká z buněk obklopujících horní část jícnu, jícnový adenokarcinom, který se tvoří z buněk umístěných tam, kde jícen navazuje na žaludek, a zhoubné onemocnění horní části žaludku. Výskyt těchto nádorů podle vědců stále stoupá. Studie se zúčastnilo téměř 121 tisíc zdravých lidí i pacientů s diagnostikovaným nádorovým onemocněním. Vědci pravidelně měřili hladinu selenu v nehtech pacientů, kde se tento stopový prvek usazuje, a porovnávali je s množstvím selenu v nehtech zdravých jedinců. Nízké hladiny selenu mohou zvyšovat riziko vzniku zhoubných onemocnění jícnu a žaludku až 1,7krát.

Kde vzít selen?

K nejlepším zdrojům selenu patří para a další ořechy, mořské plody, ryby, vnitřnosti, drůbeží, vepřové, hovězí maso, kvalitní celozrnné pečivo, ovesné vločky, košťálová zelenina. Strava průměrného Čecha však para ořechy ani mořské plody běžně nezahrnuje: příjem selenu je podle odborníků dlouhodobě podprůměrný, protože se jej vyskytuje v půdě málo.

Nejjistější formou je pak dodávka selenu formou potravinových doplňků. Pokud se rozhodneme užívat selen ve formě doplňku stravy, pak by tento prvek měl být ve formě L-selenomethioninu získaného kultivací kvasinek v médiu bohatém na selen.

Užívání přípravku má být časově omezené dvěma měsíci, nejlépe na podzim nebo koncem zimy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.