Kód pojišťovny

Když chybí energie

Ilustrační obrázek

Únava je pocit, který jistě zná každý a je provázený pocitem slabosti, nedostatečné motivace, ospalosti až apatie. Vlivem únavy často dochází ke zhoršení paměti, svalové nevýkonnosti a emoční nestability. Únavu můžeme vnímat jako duševní, tělesnou nebo obojí. V některých případech dochází až k únavovému syndromu.

Faktory způsobující únavu

Únava může být způsobena mnoha faktory.  Může se jednat například o nedostatečnou výživu v obsahu vitaminů, živin a minerálů, bílkovin, kvalitních tuků a antioxidantů, špatnou funkci jater, chronické infekce, záněty apod. Z psychických příčin patří mezi nejčastější důvody únavy deprese, nadměrná psychická zátěž, nedostatek spánku, disharmonické sociální vztahy.

Potravinová intolerance

Potravinové alergie a intolerance bývají častými příčinami únavy. Mezi typické projevy únavy patří celá řada duševních i tělesných příznaků. Potíže se mohou stupňovat plíživě v průběhu několika let. Mozek bývá častým terčem alergenů, protože buď spustí imunitní reakci a příznaky jsou způsobeny zánětem nebo se může jednat o neznámé mechanismy, popřípadě alergen působí jako droga. Nejčastějšími spouštěči jsou tzv. neoantigeny, což jsou bílkoviny, které jsou cizí lidským genům. Lepek obsažený ve výrobcích z moderní pšenice, kasein změněný zpracováním mléka, sója zpracovávaná novými metodami a také sušená vejce. Potíže s těmito antigeny jsou v tom, že jsou všude takřka v každém výrobku.

Hypoglykemie

Mezi další příčinu únavy patří kolísání hladiny krevního cukru a hypoglykémie. Jestliže dochází k výraznému kolísání energie v průběhu dne a musíme pravidelně jíst, pak nám výrazně kolísá krevní cukr. Pokud k tomu ještě přidáme každodenní spuštění stresových reakcí, naše nadledvinky mají co dělat. Jejich oslabení je další často nerozpoznatelnou příčinou únavy. Únava nadledvin se odehrává ve třech stádiích a rozpoznají se podle hladiny kortizolu. Kortizol je životě důležitý hormon, který se vzájemně ovlivňuje s jinými hormony, proto se porucha nadledvin projevuje takřka kdekoli v těle. K vyplavování kortizolu dochází v situacích ohrožení, kdy má dojít k uvolnění energetických zásob pro okamžitou potřebu, potlačuje imunitní děje, zvyšuje bdělost, zvyšuje krevní tlak a zrychluje puls. Na stresové reakci se podílejí také jiné hormony, zejména adrenalin a noradrenalin. Neustálé dráždění imunitního systému bere tělu energii. Chronická expozice toxinů ze vzduchu, potravy, vody, z různých prostředků pro očistu domácnosti i těla, kosmetiky apod.

Čas na změnu

Základní pravidlo zní, omezit stres, změnit jen to, co můžu a neplýtvat silami tam, kde je to zcela zbytečné. Najděte si vhodné možnosti relaxace a odpočinku mějte hezké vztahy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.