Kód pojišťovny

Co potřebuje mozek?

Ilustrační obrázek

Hlavním zdrojem energie pro mozek jsou sacharidy. Větší pozornost určitě zaslouží ty, které mají nízký glykemický index, protože ty cukry uvolňují pomalu a pomáhají tak udržet hladinu glykemie v rovnováze. Náhlé změny hladiny cukru v krvi mohou způsobovat únavu a nesoustředěnost.

Nízký glykemický index má například mnoho druhů ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo, vaječné těstoviny. Pro funkci mozku je také důležitý dostatečný příjem glukózy. Jejím bohatým zdrojem je med, který nám dodává hořčík. Buňky lidského mozku obsahují množství specifických tuků a pro jejich správnou funkci je jsou potřeba omega -3- mastné kyseliny. Ty můžeme nalézt ve vlašských ořeších, v tučném rybím mase, lněném semínku apod.

Výživa na prvním místě

Výživa může pozitivně nebo negativně ovlivnit naši bdělost, hladinu energie, paměť, schopnost soustředění, psychické stav nebo náchylnost k neurologickým onemocněním. V našem jídelníčku by rozhodně neměly chybět vlašské ořechy, dýňová a slunečnicová semena, mandle, vejce, vnitřnosti, čočka, losos, tuňák, libové hovězí maso, zelená listová zelenina, borůvky, banány, ovesné vločky tmavý chléb. Důležité jsou také antioxidanty, protože mozkové buňky jsou náchylné k napadení volnými radikály. Strava bohatá na antioxidanty pomáhá významně snižovat riziko úbytku kognitivních funkcí. Významným zdrojem antioxidantů jsou například borůvky, maliny, jahody, brokolice, špenát nebo čerstvé byliny.

Káva může prospět

Šálek kávy po obědě může prospět zejména, když se cítíme ospalí a máme sníženou pozornost. Kofein, který je obsažený v kávě způsobuje lepší prokrvení mozku, zvyšuje krevní tlak a snižuje tak únavu. Tímto způsobem však účinkuje pouze nevelké množství kofeinu představované zhruba dvěma šálky kávy denně. Další zvyšování jeho dávky je zbytečné a zdraví škodlivé. Po kávě nebo jiných nápojích, které obsahují kofein bychom měli vypít sklenici vody, jinak se dostaví ospalost a únava.

Které vitaminy nesmí chybět?

Mezi velmi důležité vitaminy, které mozek nezbytně potřebuje patří například: B1 (thiamin), celozrné obiloviny, těstoviny, B5 (kyselina pantotenová, maso, ryby, zelenina,B6 (pyridoxin), kuřecí maso, vepřové maso, B9 (folát), cereálie, banány, zelenina,B12 (komalabin) vejce, maso, mléčné výrobky, drůbeží maso.

Nebezpečný stres

Velmi zhoubně na naši psychiku působí stres, Vinu na tom mají hormony, které jsou nadměrně vylučované ve stresových situacích – adrenalin, noradrenalin a kortizon. Paměť poškozuje také alkohol, únava a nedostatek spánku.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.