Kód pojišťovny

Máte bolavá chodidla?

Ilustrační obrázek

Stavba a struktura chodidla může být narušena nevhodně zvolenou obuví, nesprávným držením těla, nadměrným zatížením, nadváhou nebo úrazy. Také vrcholový sport, běh, balet a jiné činnosti mohou způsobit deformity chodidla v podobě otlaků, kuřích ok a jiných deformit. Různé nepravidelnosti a deformace chodidla mohou negativně ovlivnit reflexní plošky na kterých se projektují, což může následně ovlivnit odpovídající část těla tak, že dojde k zablokování energetického toku a ovlivnění příslušných orgánů.

Kosti chodidla

Kosti jsou důležitou oporou pro mnohé tělesné tkáně. Chodidlo je rozděleno do tří skupin – 14 článků prstů, 5 kostí nártních a 2 kosti sezamské ve středu chodidla, které tvoří dohromady nárt (klenbu). Ve spodní části chodidla se nachází 7 kostí: kost člunková, 3 kosti klínovité, kost krychlovitá, hlezenní neboli kost kotníková, kost patní neboli pata. Dvě hlavní kosti nesoucí váhu chodidla jsou kost patní a kost hlezenní, která spočívá přímo nad ní. Kost člunková přenáší váhu na kosti klínovité, a naopak ty přenášejí váhu na první metatarsální (nártní) kosti, které následně nesou celou váhu. Vedle kosti člunkové je kost krychlovitá, která přejímá váhu a předává ji kosti patní a ta ji předává čtvrté a páté kosti nártní. Pět kostí nártních přenáší váhu do přední části chodidla. Pod nártními kostmi se nacházejí 2 malé sezamské kosti, nezávislé na kosterním systému, jelikož se nenapojují na jiné další kosti. Mají za úkol chránit šlachu při jejím pohybu dopředu a dozadu. Hlavní funkcí článků prstů, které spojují s kostmi nártními je dodávat pružnost kroku.

Klouby chodidla

Klouby se nacházejí všude tam, kde se setkávají dvě kosti. Třicet tři kloubů na každém chodidle umožňuje velkou flexibilitu pohybu. Na konci kostí jsou chrupavky, které jsou promazávány synoviální tekutinou. Kosti drží při sobě pomocí pružných vazů. Klouby jsou dvojího typu: kladkový kloub a plochý kloub. Kladkový kloub dovoluje pohybovat a ohýbat chodidlo nahoru a dolů. Takovým typickým kladkovým kloubem je kotník a klouby prstů. Ploché klouby jsou klouby, které dovolují svým kostem, jako jsou kosti zánártní a nártní, aby po sobě mohly klouzat, ale vazy omezují tento pohyb na malý rozsah.

Svaly a šlachy chodidla

Svaly poskytují potřebnou sílu k pohybu chodidel a prstů. Když se sval stáhne, přitáhne šlachu, která následně pohne kostí. Svaly nás bolí tehdy, když jsou přetížené nebo mají nedostatek kyslíku kvůli špatnému krevnímu oběhu. Šlachy, kterými jsou svaly připojené ke kostem, mohou být bolestivé, když jsou poškozené, například při přetržení vaziva. Velká šlacha na patě, Achillova, je takovým problematickým místem. Lýtkové svaly jsou velmi důležité pro jejich „čerpací činnost“, kdy stlačují cévy jdoucí k srdci a tak podporují tok čerstvé okysličené krve proudící do nohou a chodidel.

Nehty

Nehty tvoří ochranu špičky prstů od abnormálního tlaku a odírání. Jsou tvrdé, rohovité a bezbarvé plátky rostoucí zpravidla rovně z nehtového lůžka. Jestliže dojde k úrazu nehtového lůžka, nehet je pak abnormálně silný, nebo roste k jedné straně. Na zánět nehtového lůžka můžeme vyzkoušet následující recept ze starého lidového léčitelství. Ve sklenici horké vody rozpustíme špetku hypermanganu a vlijeme do nádoby tak, abychom do ní mohli ponořit na několik vteřin postižený prst. Po malé přestávce postup zopakujeme a celý proces provádíme asi 10 min několikrát denně. Večer po posledním opakování vložíme na postižené místo kousek dužiny listu aloe. Pokud nám tento recept nepomůže, je potřeba vyhledat odbornější pomoc.

Halux

Jedná se o stav, kdy dochází k vybočení kloubu palce na noze a v důsledku toho je kloub zvětšený a bolestivý. Palec má tendenci stáčet se do středu chodidla, což znamená, že kloub reaguje neadekvátním způsobem. S pokračujícími potížemi dochází ke zkrácení šlachy a posunutí všech kostí na chodidle. Halux tlačí v botě, dráždí pokožku a způsobuje nepříjemné bolesti. Pohyb palce dovnitř chodidla bývá často doprovázen také pohybem malíku ke středu chodidla. Ve výsledku vzniká halux také na vnější straně chodidla. Příčinou dalšího typu haluxu může být bursitida, což je zanícení váčku, který obsahuje tkáňovou tekutinu, která funguje mezi kůží a kostmi kloubu prstu. Neustálé dráždění pokožky způsobuje zanícení a naplnění bursy tekutinou. Jestliže k tomu nedojde, jedná se o akutní a bolestivý stav, který nazýváme bursitida. Příčinou tohoto stavu může být nošení špičaté obuvi nebo bot s vysokým podpatkem. Mezi léčebná opatření patří nošení korekčního pásku, kortizonové injekce nebo operativní zákrok.

Kladívkové prsty

Ve velmi častých případech je halux doprovázen kladívkovými prsty a zejména se objevuje na druhém prstě. Jedná se o svalovou dysbalanci, která nutí distální klouby prstů k ohnutí tak, že jsou téměř vtočené dovnitř. Kouby tak mohou navždy zatuhnout. Pokud se kladívkové prsty odírají v botě, vznikají bolestivé otlaky a kuří oka. Příčinu můžeme hledat v nesprávné obuvi, kdy stísněná noha v úzké botě trpí, svaly dostatečně nepracují, protože jsou zbaveny pohybu. U chodidla s vysokou klenbou  je tendence ke kladívkovým prstům častější. Dochází k tomu, že zkrácené šlachy táhnou prsty dovnitř.

Ztuhlý palec

Palec u nohy je spojen se záprstními kostmi a vytvoří nepříjemnou ztuhlost, ztrácí svoji pružnost a plynulá chůze je ztížená. Zatuhlý palec může vzniknout v důsledku osteoartritidy, poranění, obezity, nebo plochých nohou. Spolu se snížením pružnosti dochází také k omezení hybnosti.

Otok a bolesti kloubů

Nemoci jako artritida nebo dna patří mezi časté příčiny otoku nebo bolesti kloubů. Pokud se dostane tento stav do chronicity, může dojít až k deformacím nebo imobilitě jedince. Artritida je způsobuje degeneraci chrupavky a dojde buď ke zvětšení nebo zmenšení kostí. Pokud klouby zatuhnou a jsou oteklé nebo bolestivé, pak i svaly ztrácí schopnost plně vykonávat svoji funkci. Zpravidla se objeví dva typy artritidy, a to osteoartritida a revmatická artritida. Oba typy jsou progresivní a ztěžují člověku provádění běžných denních činností. Dna zpravidla napadá kloub palce nohy. Příčinou je nadbytek kyseliny močové v krvi. Způsobuje bolestivé zanícení a otoky palců. V rámci léčby jsou zkoumány faktory způsobující oteklé a bolestivé klouby. V případě chronických stavů je nezbytné změnit stravu a životní styl. Odborníci doporučují konzumovat více zásaditých látek a do denního rozvrhu zařadit také pravidelný tělesný pohyb.

Byliny pro unavené nohy

Mezi vhodné byliny se připravují nálevy pro uklidňující antistresovou koupel nohou, řebříček, šalvěj, tymián, máta. Do koupele můžeme přidat jedlou sodu pro zjemnění pokožky nebo sůl. Na bolestivé klouby si připravíme koupel z 200 g sušeného listu břízy bělokoré, kterou vyluhujeme ve 4 litrech vody. Výluh stačí pravidelně přikládat v podobě zábalu na bolestivý kloub. V případě pálivých nohou si můžeme připravit koupel z máty. Rozemleté listy jsou zase vhodnou přísadou do zásypů na nohy, peelingů apod.

Dermatomykóza

Představuje plísňovou infekci, která se většinou nastartuje v teplém a vlhkém prostředí mezi prsty, zejména mezi 4. a 5. prstem. Mezi typický znak infekce patří šupinatost, svědivost, vznik puchýřků. Vlhké oblasti pokožky jsou často zatěžkané plísněmi. Vznik plísňových onemocnění ovlivňuje nošení nevhodné obuvi, větší potivost nohou, nevhodná hygiena ponožek, ručníků nebo koupelových předložek. Mezi další příčiny plísňových onemocnění patří nedostatečné prokrvení chodidla. Pot diabetika je velmi bohatý na cukr, který je skvělým médiem pro růst plísní. Vhodné je užívání tea –tree oleje nebo jablečného octu.

Kuří oka a otlaky

Kuří oka se vyskytují na kloubu prstu. Střed kuřího oka tlačí na nejbližší nervová zakončení, což způsobuje bolest. Otlaky se vyskytují také na plosce chodidla, v oblasti, která je nejvíce zatížena. Zpočátku tato ztvrdlá kůže jako by chodidla chránila, je nebolestivá a bez problémů. Kůže však může narůst do nežádoucí vrstvy a začne bolet a překážet. Příčinou bývá nevhodná obuv, která není přizpůsobena tvaru chodidla. V obuvi pak dochází k většímu tření pokožky. Také boty na vysokém podpatku jsou příčinou otlaků, zejména na bříškách chodidel. Otlak může vzniknout také jako důsledek z chronických stavů (např. ekzém), plísňové infekce, natažené vazy, onemocnění štítné žlázy, špatné prokrvení končetin.

Diabetická noha

Týká se nemocných cukrovkou, kteří v důsledku diabetické neuropatie (nervové onemocnění) přestávají v noze vnímat bolest, teplo nebo chlad. Důležité je dodržovat pravidelnou hygienu, nosit obuv vhodnou pro diabetiky, dodržovat léčebný režim (dieta, léky), nošení speciálních ponožek (bezešvé z přírodních materiálů) a pravidelná návštěva zkušeného pedikéra.

Křečové žíly

Jedná se o rozšířené žíly, v kterých dochází městnání krve. V devadesáti procentech je původ genetický, roli hraje i zvýšená hladina hormonů v těhotenství a jednostranná zátěž. Důležité je se pravidelně pohybovat, vyhnout se vysokým teplotám (křečovým žilám neprospívá slunce nebo solárium, naopak jim dělá dobře chlad, například studená sprcha. V případě nadváhy je vhodné snížit hmotnost. Do jídelníčku je vhodné zařadit celozrnný chléb, zeleninu, ovoce.

Patní ostruha

Patní ostruha, kostní výrůstky, vzniká nejčastěji z mechanického přetížení úponů na patní kost. Tělo se brání tak, že se přetěžované místo snaží zpevnit a dodává do něj vápník. Patní ostruha může vzniknout také při nošení nevhodné obuvi. V rámci doporučení je potřeba snížit zátěž na patu, odlehčit patu s použitím podpatěnek a používat ortopedické vložky. Vhodná je rehabilitace, cvičení, střídavé koupele, ultrazvuk apod.

Nevhodná obuv

Nevhodnost nošení podpatků celodenně je zcela nevhodné. Takové boty vedou k bolestem lýtek, kotníků, ale mohou být také startovacím motorem k budoucí osteoartóze. Zatěžováním kolenních kloubů přetěžujeme nejen přední část chodidla, ale také záda.  Bolesti zad a artritidu způsobují také velmi oblíbené balerínky. Chodidlům neprospívá ani celodenní nošení tenisek nebo žabek. V uzavřené obuvi se nohy daleko více potí a kvůli bakteriím také nepříjemně zapáchají. Důležité je boty v průběhu dne střídat a nebýt stále v jedněch. Savé ponožky a správná péče o nohy takovým nepříjemnostem zamezí. Také obuv si zaslouží naši péči. Potřebuje pravidelnou dezinfekci sprejem, řádné osušení, aby nedošlo k množení bakterií.

Pedikúra

Pedikúra by měla být součástí běžné hygieny a absolvovat bychom ji měli alespoň jednou za měsíc. Doma si můžeme dělat nožní koupele s přidáním bylinek, soli nebo oleje rozmarýnu, borovice nebo kafru. Nohy se uvolní, zmírní se otoky a budeme se cítit příjemně osvěženi. Z bylin jsou vhodné kopřivy, lopuch, jetel nebo vřes, z kterých si můžeme udělat odvar pro částečné koupele.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.