Kód pojišťovny

Játra

Ilustrační obrázek

Játra váží až 1,6 kg, jsou uložena v pravé horní části dutiny břišní. Játra provádějí přes 500 různých činností – z toho více než 20 je pro život zcela nezbytných. Vytvářejí žluč, která pomáhá rozkládat tuky, ukládají vitaminy rozpustné v tucích (A,D,E,K) a sacharidy. Odstraňují odpadní látky z krve. Játra sama nebolí, protože nejsou opatřena nervy. Na potíže s játry nás často upozorní nadměrná únava, otoky, bolesti ve stehnech, tříselná kýla, bolesti hlavy, lámavé nehty, přecitlivělost na hluk, návaly zuřivosti.

Steatóza jater

Neboli ztučnění jater začíná v posledních letech zejména ve vyspělých zemích takřka epidemicky narůstat. Poslední údaje hovoří dokonce o 25 % populace. Pokud onemocnění jater není včas rozpoznáno a léčeno, může přejít do zánětlivého stadia, což znamená, že se jedná o nealkoholovou steatohepatitidu. Postupně může dojít k progresi a k jaterní cirhóze (ztvrdnutí) a existuje tak vysoké riziko vzniku rakoviny jater. Jestliže dojde ke zničení funkce jater, jejich jedinou záchranou může být transplantace. Je však velmi málo vhodných dárců a operativní výkon je náročný a přijetí „cizího“ orgánu představuje vždy určité riziko. Tento životně důležitý orgán si zcela určitě zaslouží naši pozornost.

Kde hledat příčiny

Vše začíná životosprávou a mezi rizikové faktory, jež vedou právě ke ztučnění jater patří nadměrný příjem kalorické stravy. Za zejména škodlivé jsou považovány nasycené tuky, rafinované jednoduché cukry, a obecně veškeré sladkosti. Stav navíc zhoršuje absence pohybu, nízký energetický výdej při sedavém způsobu života, nepřítomnost fyzické činnosti. Rizikovost těchto negativních vlivů navíc znásobuje délka působení, genetické predispozice a věk.

Diagnostika

Za velmi podstatné se považuje včasné odhalení rizik jedince. V úvahu je potřeba vzít hmotnost, výšku, výpočet indexu tělesné hmotnosti (BMI), změření obvodu pasu, tlak krve, glykémie, jaterní testy a vyšetření pomocí ultrazvuku. Mezi nejúčinnější preventivní a léčebné opatření patří úprava životního stylu, která je zaměřena na odstranění případných rizik a edukace jedince. V případě, že již prokáže přítomnost vážnějšího postižení jater, tedy nejen jejich ztučnění, ale také zánětlivé změny, fibróza nebo cirhóza, je nezbytné sledování a léčba odborného lékaře. Játra mají naštěstí velkou regenerační schopnost. Jestliže ještě nejsou zcela zničená cirhózou, lze je zregenerovat pomoci zdravé životosprávy a přírodních doplňků výživy.

Pozor na zvýšenou námahu

Játra potřebují také chránit před nepřiměřenou fyzickou zátěží a před toxickou zátěží, ať už se jedná o potraviny nebo nápoje. Je také nutné zcela přestat konzumovat alkohol, vystříhat se léků, které mohou poškodit játra. Játra potřebují očistu a regeneraci v podobě čajů, přírodních výtažků nebo doplňků. V posledních desetiletích jsou trendem krátkodobé ovocné půsty k detoxikaci organismu. Tyto diety však velmi zatěžují vylučovací orgány, které jsou už tak vystavené nadměrné zátěži při likvidaci toxinů ze vzduchu, který dýcháme, z vody, kterou pijeme a z jídla, které přijímáme. Pozvolná detoxikace zaměřená na vnější vylučovací orgány, jako je tlusté střevo, poskytne našemu tělu čas, aby se mohlo postupně vyčistit.

Kurkuminoidy

Kurkuminoidy v kurkumě jsou antioxidanty s protizánětlivými účinky. Toto úžasné a zázračné koření se tradičně se tradičně užívá k pročištění jater, napomáhá k detoxikaci a podporuje činnost žlučníku. Do tohoto receptu patří také citronová, protože obsahuje důležité látky pro posílení imunity těla.

Nápoj pro pročištění jater

Ráno vypijte velkou sklenici čerstvé mrkvové šťávy a k této šťávě přidejte plnou čajovou lžičku oleje lisovaného za studena (vhodný je olivový olej) a šťávu ze dvou citrónů. Ideální je pít tento nápoj po dobu dvou týdnů na jaře nebo v časném létě. Než začneme léčit játra , musíme udělat něco pro tlusté střevo, aby byly vyloučeny veškeré případné odpadní látky, než budou do krevního oběhu vpuštěny nové jedovaté látky z jater.

Vhodné bylinky a koření

  •          Petržel a smetánka lékařská jsou pro játra zejména příznivé.
  •          Kardamon, kmín, zázvor a černý pepř, pastiňák a křen velmi dobře uvolňují městnání jater.
  •          Heřmánkový čaj dobře čistí a podporuje játra. Máta napomáhá zlepšit trávení.
  •          Slučitelnost s játry má také kořen lékořice, který harmonizuje a vyvažuje čchi jater. Lékořici lze koupit jako čaj v obchodech se zdravou výživou, ale i j jako kořen, který můžeme žvýkat.
  •          Nenasycené mastné kyseliny jsou vhodné pro pročištění jater, nejlepší je užívat ráno na lačný žaludek nebo mezi jedenáctou a třetí hodinou v noci.  

Tipy pro výživu

Játrům prospívají teplejší pokrmy, dušená zelenina spolu s listovou zeleninou. Dále je vhodné konzumovat neošetřené, nerafinované, biologicky vyrobené potraviny, které udržují játra zdravá a funkční. Jídelníček, který se skládá z celozrnných produktů, čerstvé zeleniny, fazolí, řas a ryb dodávají organismu optimální výživovou základnu. Pokrmy je vhodné posypat sezamovými zrny, protože obsahují velké množství vitamin B a E. Je třeba vyloučit alkohol, kávu, rafinované potraviny a příliš tučné pokrmy. Mezi potraviny, které posilují krev patří meruňky, ledvinové fazole, aduki, fazole mungo, modré hrozny, borůvky, ostružiny, fíky, ryby.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.