Kód pojišťovny

Játra v ohrožení

Ilustrační obrázek

Játra hrají zásadní roli v metabolismu našeho organismu. Mají také velkou výhodu – i při velkém poškození totiž velmi rychle regenerují.
V játrech se tvoří bílkoviny a jiné látky nezbytné pro fungování našeho organismu. V játrech se rovněž ukládá glukóza a v případě potřeby se uvolňuje do krevního oběhu. Probíhá v nich zpracování a odstraňování většiny cizorodých látek (především alkoholu). A v neposlední řadě jsou játra orgánem, kde se tvoří žluč nezbytná pro správné trávení tuků.

Onemocnění jater

Rozlišujeme akutní a chronické onemocnění jater. Akutní stavy (virové hepatitidy A a E, otravy nebo mononukleóza) většinou odezní bez následků. Chronická onemocnění vedou k dlouhodobé jaterní chorobě. A to navzdory faktu, že žádný jiný orgán nemá tak úžasnou schopnost regenerace jako právě játra. I po jejich odstranění ze tří čtvrtin dorostou během pár týdnů do původního objemu a jsou schopna plně fungovat. Proto akutní jaterní poškození nezanechají žádné následky. Naproti tomu chronické stavy, způsobené trvalou přítomností poškozujícího faktoru, vedou k chronickému zánětu, tvorbě a ukládání vaziva a vzniku cirhózy. Nejčastější příčinou takového stavu jsou chronické virové hepatitidy (B a C), nadměrný příjem alkoholu nebo poškození související se zvýšeným ukládáním tuku při nadváze, s diabetem či zvýšenými hodnotami krevních tuků. Dnes je tato tzv. nealkoholová jaterní steatóza (ztučnění) nejčastější chronickou jaterní chorobou. Játra ale mohou být poškozena i řadou léků, ale také přírodními léčivy.

Jaterní onemocnění

Akutní jaterní onemocnění se může projevit nejčastěji žloutenkou, svěděním kůže, únavou a tlakovou bolestí v pravém podžebří. Chronická jaterní onemocnění dlouhou dobu probíhají zcela bezpříznakově a projeví se až v pozdní fázi choroby – ve stadiu cirhózy, kdy už mohou být možnosti léčby omezené. Ztučnění jater většinou sami nepoznáme, dá se ale odhalit pomocí jaterních testů nebo ultrazvukovým vyšetřením jater. Samotné ztučnění jater však nemusí být provázeno zvýšenými jaterními testy a nemusí mít vliv na naše zdraví. Podstatná je přítomnost chronického zánětu. Lékaři přesně nevědí, proč u někoho zůstane choroba ve stadiu prostého ztučnění a u někoho pokračuje do cirhózy.

Chronická jaterní choroba se někdy může projevit zvýšenou únavností, zažívacími obtížemi, hubnutím, ale většinou probíhá skrytě – pokročilé jaterní chorobě bychom měli předcházet a případné jaterní onemocnění zachytit v časné fázi. Ani náhodný jednorázový nález vyšších jaterních testů nebo náhodný nález jaterní steatózy při ultrazvukovém vyšetření bychom neměli brát na lehkou váhu. Všechny tyto stavy by měly být objasněny.

Problémy s játry poznáme

Asi každý ví, že příznakem onemocnění jater – například zánětu nebo hepatitidy – je zežloutnutí: když oční bělmo a kůže dostanou žlutavý nádech, je pravděpodobné, že vaše játra mají problém. Příznaky ale mohou být i mnohem méně typické. Potíže s funkcí jater se mohou projevovat i bolestí a otokem břicha, otoky nohou a kotníků, svědivou pokožkou, tmavě zbarvenou močí, světlou, nebo naopak krvavou či černou stolicí, chronickou únavou, nevolností nebo zvracením, nechutenstvím nebo tím, že se vaše kůže velmi snadno poškodí.

Člověk, který si chce být jistý, že jeho játra fungují správně, si může nechat udělat jaterní testy. Řada lidí po absolvování jaterních testů nějakou zvýšenou hodnotu objeví . To, že některou hodnotu v odběru nemáte v normě, samozřejmě neznamená, že se děje něco vážného. Může jít jen o mírný výkyv; ostatně výsledky rozborů někdy ovlivní i to, co jste před odběrem jedli.

Pokud játra postihne zánět, hovoříme o hepatitidě. Známe celou řadu typů infekční hepatitidy – označují se písmeny. Nejobvyklejší jsou virové hepatitidy A, B a C; proti dvěma zmíněným je možné nechat se očkovat. Dalším známým onemocněním jater je cirhóza. Tímto slovem popisujeme stav, kdy jsou játra poškozená či zjizvená nemocí, nešetrným zacházením (alkoholismus) nebo vrozenou nemocí (cystická fibróza), takže nezvládají plnit svou funkci. Jde o poškození nevratné, nicméně pokud je cirhóza zachycena včas, je možné zabránit vhodným opatřením jejímu postupu a funkci jater zachránit. Játra může postihnout i rakovina. Jako u většiny jiných nádorů není možné jednoznačně určit, proč rakovina vzniká – ví se nicméně, že ke zhoubnému bujení přispívá chronická hepatitida.

Existuje prevence onemocnění?

Alkohol je určitě problém, ale rozhodně nikoli jediný. Tučná jídla, špatná životospráva – to vše je pro játra nebezpečné. Stejně jako nadužívání některých léků, či obecně chemie. Nebezpečné jsou také těžké kovy či některé další formy znečištění. Správně a včas vyléčit je nezbytné také virové nemoci jater či různá zánětlivá onemocnění.
Jako prevence je důležité nezanedbávat preventivní prohlídky, v rámci kterých probíhá měření hodnot krevního cukru, cholesterolu a tuků v krvi. Součástí preventivních prohlídek jsou zmíněné jaterní testy.

U chronických jaterních chorob platí, že odstranění vyvolávajícího činitele může znamenat zastavení vývoje cirhózy. Musíme dát ale játrům šanci na regeneraci. Je pravda, že dříve se játra léčila dietou, ale to je dnes přežitek. Žádná speciální jaterní dieta neexistuje. Jaterní choroby se dnes léčí podle příčiny. Například nealkoholová ztučnění lze ovlivnit redukcí váhy a životním stylem.
Ve stravě by nám neměla chybět vláknina, a některými potravinami můžete správnou funkci svých jater dokonce podpořit: jde například o česnek, grapefruit, řepu, listovou zeleninu, zelený čaj, avokádo, brukvovitou zeleninu, citrony, lískové ořechy, kurkumu. Některé rostliny, které se v doplňcích stravy používají, mohou játra zatěžovat – například kostival, kava nebo chvojník čínský. Játrům naopak prospěje ostropestřec mariánský – v jeho semenech se nachází komplex účinných látek zvaný silymarin, které posilují a regenerují  játra. Ostropestřec také obsahuje silné antioxidanty a glutathion, jenž je nepostradatelný při detoxikačních procesech v játrech. K sehnání je ostropestřec nejčastěji ve formě oleje nebo tinktury.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.