Kód pojišťovny

Pozor na ledviny

Ilustrační obrázek

Ledviny patří k čističkám našeho těla. Jejich úkolem je zejména vylučování látek, které jsou v těle v přebytku (voda, sodík, draslík, fosfáty nebo vápenaté ionty), ale také nežádoucích zplodin metabolismu (kyselina močová, močovina, kreatinin). Ledviny se podílejí na čištění krve, regulaci krevního tlaku, udržování acidobazické rovnováhy a na dalších důležitých procesech.
K častým onemocněním ledvin patří nádorová a zánětlivá onemocnění, k postižení ledvin dochází při cukrovce. Nejběžnějším a zároveň velmi nebezpečným onemocněním jsou ledvinové kameny. Až 40 % lidí neví o onemocnění svých ledvin až do chvíle, kdy je akutní problém dožene do nemocnice.

Nadváha a obezita oproti obecnému přesvědčení ledviny nechrání. Člověk s nadváhou se většinou špatně stravuje. Přemíra tuků a mastných pokrmů zatěžuje orgány, jež zbavují tělo zplodin – právě játra a ledviny. Obezita je navíc spojena s dalšími dvěma faktory, které mohou vést k selhání ledvin – vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

Ledviny jsou párový orgán. Mají na starost čištění krve. Ledvinná klubíčka neboli glomeruly zadržují v krvi bílkovinu a propouštějí vodu, minerály a odpadní produkty látkové výměny z těla ven. Fungují jako „filtry“, jejichž prostřednictvím se z krve tvoří moč.
Většina onemocnění ledvin není dědičná. Dědí se spíše špatné návyky a špatná životospráva, což může vést k chorobám spojeným s postižením ledvin. Nemocné ledviny samotné prakticky nebolí, neboť mají minimální množství nervových zakončení. Co naopak při některém z onemocnění ledvin bolí, je pohybový aparát. Velmi často totiž cítíme bolest na obou stranách zad v oblasti ledvin nebo v kříži. Při zánětu ledvinných pánviček cítíme prudké bolesti v oblasti vývodných cest močových. Močovod často bolí z důvodu přítomnosti ledvinových kamenů nebo zánětu.

Ani pokud nemáte potíže s močením, nemusí to znamenat, že ledviny fungují správně. Důležité je, co obsahuje moč. Když jsou v ní příměsi krve, bílkoviny, zvýšené hodnoty odpadních látek metabolismu v krvi (zmíněný kreatinin, kyselina močová), potřebujeme pomoc odborníka. Neobvyklé snížení objemu moči bývá zjištěno až v pokročilých fázích ledvinného selhání.

Alkohol, cigarety, léky…

Nedošlo-li k poškození jater, nemůže být alkohol jedinou příčinou onemocnění ledvin. Z hlediska funkce ledvin je alkohol látkou, která může způsobit dehydrataci. Pijeme-li alkohol, vylučujeme větší množství moči. Alkohol zvyšuje prokrvení ledvin a močových cest a to může vést k rozvoji či zhoršení infekce močových cest.  Vede ke zvýšené diuréze – vylučování moči. To pak může vést až k dehydrataci organismu a ke změně účinku podávaných léků. Alkohol ale primárně poškozuje játra. Vznik cirhózy a poškození jater může pak vést i k následnému poškození ledvin. Nejvíce však alkohol poškozuje buňky mozkové kůry. Také slinivka břišní je zvýšeně citlivá na příjem alkoholických nápojů.
Zátěž organismu různými typy alkoholu je dána jejich procentním obsahem alkoholu. Alkoholické nápoje s malým procentem alkoholu ve větším objemu škodí méně.

Kouření významně poškozuje cévní systém včetně cév v orgánech, ledviny nevyjímaje. Dojde-li k poruše cévního zásobení ledvin, jejich funkce klesá. U osob s poruchou ledvin je kouření ještě větším problémem. A existuje také vztah mezi kouřením a nádory ledvin. Riziko vzniku nádoru ledvin je o 38 % vyšší než u nekuřáků.

Některé léky užívané dlouhodobě mohou mít také vliv na zdraví ledvin. Například lék s obsahem ibuprofenu může za určitých okolností stav ledvin zhoršit, především v kombinaci s postižením ledvin při cukrovce či při současném užívání léků na vysoký tlak, kdy dochází k nedostatečnému prokrvení ledvin. Prevencí nežádoucího účinku léků je příjem velkého množství tekutin.

Příznaky ledvinové koliky

Příznaky ledvinové koliky se odvíjejí podle toho, jak veliké kameny ji způsobily a kde se právě nacházejí.
Jsou-li kameny přímo v ledvině a nebrání odtoku moči, nemusí mít pacient výraznější obtíže a jejich přítomnost se dá prokázat krví v moči. V převaze jsou však stavy, kdy pacient trpí velkými kolikovými bolestmi v bederní krajině, která vystřeluje do břicha, podbřišku, či oblasti třísel.

Ledvinová kolika bývá provázena nevolností, zvracením, neklidem a pocením. Bolest se stává nesnesitelnou, když se kameny dostanou do močovodu a dochází k jeho podráždění nebo dokonce uzávěru. Tento stav vyžaduje okamžitou léčbu. Moč, jež nemůže odtékat ven, se hromadí v ledvinách a vývodných močových cestách a mohou se v ní množit bakterie způsobující zánět. Velmi rizikový je přestup infekce do ledvin a dále do těla. Nejhorší možnou komplikací je poškození funkce ledvin, které může vyústit až v jejich selhání.

Při podezření na ledvinové kameny se provádí základní fyzikální vyšetření (včetně poklepu na bederní oblast, což vyvolává silnou bolest). Praktický lékař vás odešle ke specialistovi na urologické pracoviště. Zde kromě podrobnějšího fyzikálního vyšetření a laboratorních vyšetření moči lékaři provedou ještě ultrazvukové, rentgenové a tomografické vyšetření. Při současném životním stylu se bohužel nemusíme moc snažit, abychom dali ledvinovým kamenům vzniknout. Dietní návyky s vysokým podílem živočišných bílkovin, karbohydrátů, soli a nízkým příjmem vlákniny jsou pro vznik ledvinových kamenů (urolitiázy) společně s nedostatkem tekutin základními rizikovými faktory.

Základní roli při vzniku ledvinových kamenů hraje nedostatek tekutin, nevhodné složení stravy a zvýšená koncentrace takzvaných litogenních látek. K těmto látkám patří kyselina močová, oxaláty, sodík, fosfáty či sulfáty. Z těchto látek se v ledvinách tvoří krystaly a následně ledvinové kameny.
Urolitiázu často doprovázejí některá onemocnění zažívacího traktu, Crohnova nemoc nebo dna. Významným faktorem pro vznik litiázy složené z kyseliny močové je obezita spojená s cukrovkou II. typu.

Léčba onemocnění

Mezi základní metody používané v terapii urolitiázy, patří konzervativní terapie, spočívající ve sledování pacienta, doplněná o litotrypsi extrakorporální rázovou vlnou – rozdrcení kamene rázovou vlnou generovanou mimo tělo pacienta. Výkon je určen pro kameny do velikosti 2 cm a kameny v močovodu. Tato léčba není vhodná pro obézní pacienty nebo pro pacienty s vážnými deformitami páteře. Výkon, který pacient pociťuje jako mírné údery do bederní oblasti, probíhá bez celkové narkózy a trvá asi hodinu. Pod ultrazvukovým či rentgenovým zaměřením jsou na místo výskytu kamenů vysílány vlny, které je rozbíjejí na malé části: ty odcházejí z těla během následujících týdnů. Rekonvalescence je velmi rychlá a riziko komplikací nízké.

Kameny lze také odstranit při endoskopickém zákroku. Jde o takzvanou perkutánní extrakci konkrementu, při níž pod celkovou narkózou dochází k odstranění kamene z ledviny nově vytvořeným traktem. Tato operace se provádí u větších nebo zaklíněných kamenů umístěných v ledvině a trvá zhruba hodinu. Nástrojem zavedeným z boku přímo do ledviny se utvoří přístup ke kameni, ten se rozdrtí a jemná drť se odsaje ven. Poté se pacientovi zavede do ledviny na několik dní cévka, která odvádí moč. Komplikace nejsou časté, ale doba rekonvalescence je poměrně dlouhá, až několik týdnů. Pro tento zákrok nejsou vhodní pacienti s poruchou srážlivosti krve či těhotné ženy.
K častým zákrokům, jež se provádějí v celkové narkóze, patří odstranění kamene přes močový měchýř a močovod. Nástrojem opatřeným kamerou, vedeným přes močovou trubici do močového měchýře, či vývodného systému ledviny, operatér vytáhne kámen buď vcelku, nebo rozdrcený. Poté může do močových cest na přechodnou dobu zavést stent, který je zprůchodní a sníží riziko možných komplikací. Tato operace trvá 20-60 minut a provádí se především u pacientů s velkou obezitou či s anatomickými odchylkami v močových cestách.

Můžeme předcházet vzniku ledvinových kamenů? Nejdůležitější je dostatečně pít. Denní výdej moči by měl dosáhnout nad dva litry. Kromě čisté vody se doporučují i minerálky s nižším obsahem minerálů. Vhodné jsou například vody s obsahem draslíku – tento minerál vede k alkalizaci moči a zvýšenému vylučování takzvaného citrátu, což brání vzniku kamenů.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.